Hoe krijg ik mijn partner mee naar relatietherapie?

Relatietherapie      Psyned - Psychologen Nederland     

Het is een veel gehoorde vraag van vaak de vrouwelijke helft van de partners in relatie. Ja, een goede vraag ook, want het valt soms echt niet mee. De één wil heel graag met een deskundige kijken naar wat er gaande is binnen de relatie. Ze vragen zich af:

  • ‘Waarom hebben we zo vaak ruzie?’
  • ‘Hoe kan ik omgaan met het feit dat mijn partner zich eigenlijk nooit uitspreekt?’
  • ‘Hoe lang moet ik nog wachten voordat…’

Vul zelf maar in. De één wil hulp, de ander houdt af.

Wat mij binnen mijn praktijk opvalt

is dat bij de terughoudende partner het beeld rondom relatietherapie vaak heel onduidelijk en bedreigend is. Relatietherapie is iets voor stellen die er helemaal doorheen zitten, voor mensen die op het punt staan om te scheiden.

Door Ja te zeggen tegen een afspraak met een relatietherapeut zeg je, voor hun gevoel, impliciet ook Ja tegen het feit dat de relatie er behoorlijk erg aan toe is. Meteen komt dan het gevoel van wanhoop op en ontkenning. Zitten blijven waar je zit is dan het advies aan zichzelf. Niet bewegen en afhouden. Het gaat vanzelf weer over…. Tot het werkelijk te laat is en de partner op een dag de koffers gepakt heeft. Jammer.

Dus wat te doen om koffers pakken te voorkomen?

Helderheid is hier gevraagd. Van beide partijen. Voordat er überhaupt gesproken wordt over relatietherapie is er iets anders nodig. Te beginnen bij het uitspreken dat jouw partner belangrijk is in jouw leven en andersom. Dat de relatie voor jullie allebei van groot belang is. Leg ook uit waarom. Omdat je je verbonden voelt met je partner, omdat je je veilig voelt, omdat je enorm moet lachen met hem, omdat zij jou werkelijk ziet zoals je bent. Er zijn zoveel redenen waarom iemand juist voor jou belangrijk is.

En omdat er soms ook echt lastige tijden zijn binnen relaties is het fijn om de relatie te waarborgen d.m.v. een aantal gesprekken met een goede relatietherapeut. Zo blijf je de echte crisis voor en treedt er geen onnodige schade op door bv. onderling elkaar de schuld toeschuiven. De boodschap is dan: ik wil zorgen voor onze relatie. De kans dat je partner dat een goed plan vindt en instemt om mee te gaan is vrij groot. Succes!

©Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Overig
Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Je hebt het vast weleens meegemaakt: jij denkt haarfijn te weten hoe een ander over jou denkt, maar dit blijkt uiteindel...

Lees verder
Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op
Nieuws
Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op

Onderzoek van behandelorganisatie Psyned laat zien wat voor invloed de coronacrisis heeft op hoe mensen in hun relatie s...

Lees verder
6 tips om je goede voornemens wel vol te houden!
Overig
6 tips om je goede voornemens wel vol te houden!

Heb jij goede voornemens voor het nieuwe jaar? Houd jij dit makkelijk vol of vind je het lastig? In het geval van het tw...

Lees verder
Meer over klacht

...

Lees verder