Relatietherapie      Psyned - Psychologen Nederland     

Het is een veel gehoorde vraag van vaak de vrouwelijke helft van de partners in relatie. Ja, een goede vraag ook, want het valt soms echt niet mee. De één wil heel graag met een deskundige kijken naar wat er gaande is binnen de relatie. Ze vragen zich af:

  • ‘Waarom hebben we zo vaak ruzie?’
  • ‘Hoe kan ik omgaan met het feit dat mijn partner zich eigenlijk nooit uitspreekt?’
  • ‘Hoe lang moet ik nog wachten voordat…’

Vul zelf maar in. De één wil hulp, de ander houdt af.

Wat mij binnen mijn praktijk opvalt

is dat bij de terughoudende partner het beeld rondom relatietherapie vaak heel onduidelijk en bedreigend is. Relatietherapie is iets voor stellen die er helemaal doorheen zitten, voor mensen die op het punt staan om te scheiden.

Door Ja te zeggen tegen een afspraak met een relatietherapeut zeg je, voor hun gevoel, impliciet ook Ja tegen het feit dat de relatie er behoorlijk erg aan toe is. Meteen komt dan het gevoel van wanhoop op en ontkenning. Zitten blijven waar je zit is dan het advies aan zichzelf. Niet bewegen en afhouden. Het gaat vanzelf weer over…. Tot het werkelijk te laat is en de partner op een dag de koffers gepakt heeft. Jammer.

Dus wat te doen om koffers pakken te voorkomen?

Helderheid is hier gevraagd. Van beide partijen. Voordat er überhaupt gesproken wordt over relatietherapie is er iets anders nodig. Te beginnen bij het uitspreken dat jouw partner belangrijk is in jouw leven en andersom. Dat de relatie voor jullie allebei van groot belang is. Leg ook uit waarom. Omdat je je verbonden voelt met je partner, omdat je je veilig voelt, omdat je enorm moet lachen met hem, omdat zij jou werkelijk ziet zoals je bent. Er zijn zoveel redenen waarom iemand juist voor jou belangrijk is.

En omdat er soms ook echt lastige tijden zijn binnen relaties is het fijn om de relatie te waarborgen d.m.v. een aantal gesprekken met een goede relatietherapeut. Zo blijf je de echte crisis voor en treedt er geen onnodige schade op door bv. onderling elkaar de schuld toeschuiven. De boodschap is dan: ik wil zorgen voor onze relatie. De kans dat je partner dat een goed plan vindt en instemt om mee te gaan is vrij groot. Succes!

©Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Accepteer wat je niet kan veranderen: als partners omgaan met verschillen
Relatietherapie
Accepteer wat je niet kan veranderen: als partners omgaan met verschillen

Psyned redactie (PR): Wat is IBCT relatietherapie precies en hoe kan het koppels helpen? Dijkstra: “Wat IBCT relatieth...

Lees verder
Mentale gezondheid werknemers onder druk
Nieuws
Mentale gezondheid werknemers onder druk

Situatie vraagt om meer preventieve ondersteuning “Normaal gesproken zien wij iedere winter een stijging van het aanta...

Lees verder
Een studenten burn-out: tips om ermee om te gaan
Burnout
Een studenten burn-out: tips om ermee om te gaan

Maatschappelijke druk, angst en studieschuld als aanleiding Er zijn tal van oorzaken te bedenken voor de prestatiedruk e...

Lees verder
Meer over klacht

...

Lees verder