Hoe ga je om met eetbuien?

Voeding      Psyned     

‘Nog eentje en dan stop ik. Het is zo lekker, ik neem er nog een. Vooruit nog een en dan is het klaar.’  Zo gaat het door totdat de zak chips leeg is. Je leek de controle kwijt te zijn en je kon niet stoppen met eten. Dan komen de gevoelens van schaamte naar boven borrelen en je voelt je misselijk. ‘Pff, waarom heb ik zoveel gegeten? Waarom doe ik dit?’ Is dit een herkenbare situatie? Als je dit vaker ervaart heb je misschien last van eetbuien. Dit kan verschillende redenen hebben en vaak hebben ze een grote invloed op je dagelijks leven. In dit artikel vertellen we je wat eetbuien precies zijn, wat de oorzaken kunnen zijn en we geven je een aantal tips hoe je er mee om kan gaan.

Hoe ga je om met eetbuien?

Wat zijn eetbuien?

Eetbuien, ook wel bekend als binge eating, worden omschreven als een moment waarop iemand heel veel eet in een korte tijd en daarbij de controle over het eten verliest. Mensen die hier last van hebben, voelen zich vaak machteloos. Tijdens een eetbui eten zij grote hoeveelheden voedsel, zelfs als ze geen honger hebben. Ze hebben het gevoel dat ze niet meer kunnen stoppen. Wat ze eten proeven ze meestal niet meer en ze ervaren het eten als niet lekker. Na de eetbuien voelen ze zich misselijk en hebben ze buikpijn. Daarnaast voelt iemand met snaaiaanvallen veel schaamte, maar ook schuldgevoelens en boosheid komen naar boven.

Eetbuien komen vaak voor bij een eetbuistoornis, maar ook bij de eetstoornis boulimia. Bij boulimia nervosa heb je, net zoals bij een eetbuistoornis, eetbuien. Het verschil is dat iemand met boulimia bang is om aan te komen (en dat heeft iemand met een eetbuistoornis minder). Daarom proberen zij na een eetbui het eten zo snel mogelijk weer uit het lichaam te krijgen. Dit doen ze op verschillende manieren, bijvoorbeeld door te braken, overmatig te sporten of laxeermiddel te gebruiken. Mensen met een eetbuistoornis compenseren de eetbuien meestal niet, waardoor ze vaak overgewicht of obesitas hebben.

Oorzaken eetbuien

Eetbuienontstaan door verschillende redenen en het varieert van persoon tot persoon. Psychische problemen spelen vaak een rol bij eetbuien. Stress, depressie, angst en een laag zelfbeeld kunnen hier bijvoorbeeld aan bijdragen. Sommige mensen gebruiken voedsel als een manier om met hun emoties om te gaan (emo-eten). Het is een middel geworden om zich beter te voelen. De omgeving waarin je bent opgegroeid speelt ook een belangrijke rol. Wat en waar er in jouw gezin werd gegeten kan invloed hebben. Zo kon eten ingezet worden als troost of juist als beloning. Of misschien heb je een traumatische gebeurtenis meegemaakt, zoals pesten, mishandeling of verlies van je ouder, wat je veel deed of doet eten. Eetbuiten kunnen veel verschillende redenen hebben. Daarom is het belangrijk om te achterhalen waarom je snaaiaanvallen hebt. Zo kan je gericht aan de slag gaan met het probleem.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Overwin je eetbuien met deze tips

Nog één handje M&M’s of nog maar één dropje. Voor je het weet is de zak leeg. We vinden het allemaal moeilijk om al dat lekkers te weerstaan. Eens in de zoveel tijd is het niet erg. Maar meerdere keren per week is niet gezond. Toch vinden we het moeilijk om de verleiding te weerstaan. Hoe overwin je eetbuien? Dat kan met de volgende tips:

  1. Drink genoeg water. In sommige gevallen denk je dat je honger hebt, maar het kan ook zijn dat je dorst hebt. Je ervaart dan dezelfde signalen. De hypothalamus, dit is een soort controlecentrum in je hersenen voor honger en dorst, vind het lastig om onderscheid te maken tussen de drang naar eten of vocht. Met als gevolg dat het gebied wat beide reguleert gewekt wordt. Dit zorgt ervoor dat je een hongergevoel krijgt.
  2. Eet regelmatig. Sla geen maaltijden over. Een regelmatig eetpatroon zorgt ervoor dat je minder behoefte hebt aan snacks.
  3. Houd gezonde snacks bij de hand. Zorg ervoor dat je gezonde snacks in huis hebt, zoals (gedroogd) fruit, groenten of noten. Op deze manier kan je kiezen voor een meer voedzame en gezonde optie wanneer de drang om te snacken toeslaat.
  4. Achterhaal de oorzaak. Het is belangrijk dat je inzicht krijgt in je eetpatroon. Wanneer heb je last van eetbuien? Hoe laat en op welke momenten heb je ze? Heb je echt trek in chips of ervaar je misschien stress? Probeer antwoord op je vragen te vinden. Misschien eet je wel omdat je gestrest bent of eet je uit een gewoonte. Een psycholoog kan je ook helpen bij het vinden van de oorzaak.
  5. Leer omgaan met stress. Sommige mensen gebruiken stress als excuus om te eten. Dit is niet gek, want als je zoete dingen eet komt er endorfine vrij in je hersenen. Je krijgt hier een fijn gevoel van, maar het is niet gezond. Leer daarom gezonde manieren aan om met stress om te gaan, zoals meditatie, wandelen of praten met vrienden. Stress kan een trigger zijn voor eetbuien, dus het verminderen ervan kan helpen.
  6. Wees niet te streng voor jezelf. Strenge diëten, boos worden op jezelf of eten vermijden werken averechts. Dit vergroot de kans op eetbuien alleen maar meer. Wees daarom niet al te streng voor jezelf en sta af en toe een traktatie toe. Zo voel je je minder schuldig, waardoor je minder eetbuien Schuldgevoelens kunnen een eetbui triggeren.

Behandeling eetbuien

Eetbuien zijn heel lastig om zelf op te lossen. Weet dat je dit niet alleen hoeft te doen. Een psycholoog kan je hierbij helpen. Samen onderzoeken jullie hoe je over jezelf en je lichaam denkt, en kijken jullie naar je eetpatronen en verwachtingen. Om een eetbuistoornis te behandelen kan cognitieve gedragstherapie (cgt) worden ingezet. Je leert hierbij om gedachtes om te buigen, waardoor je je beter zal voelen en minder last hebt van eetbuien. Ga vandaag nog aan de slag. Bel ons op 085 – 4014 720 of plan hier je gratis adviesgesprek. Ons verwijsteam geeft jou graag advies op maat.

Psyned

Psyned


Dit vind je misschien ook interessant

9 tips om het risico op depressie te verkleinen
Depressie
9 tips om het risico op depressie te verkleinen

In Nederland krijgt ongeveer een kwart van de volwassenen in zijn of haar leven te maken met een depressie, waarbij vrou...

Lees verder
10 redenen waarom muziek zo gezond is
Angst
10 redenen waarom muziek zo gezond is

1. Muziek vermindert stress Muziek is het ultieme geneesmiddel voor stress. Rustige muziek zorgt voor een lagere product...

Lees verder
Crisis op crisis: stressklachten door geldproblemen
Depressie
Crisis op crisis: stressklachten door geldproblemen

‘Aan het eind van mijn geld houd ik altijd een stuk maand over.’ Een bekende Loesje uitspraak die nu voor velen actu...

Lees verder
Meer over klacht
Eetstoornis

Een eetstoornis heeft een grote impact op jouw leven. Er bestaan verschillende soorten problemen rondom eten. Bijvoorbee...

Lees verder