Hoe ga je om met dramaqueens (-kings)?

Overig      Psyned     

Sommige mensen lijken net wandelende soap series. Ze hebben altijd drama om zich heen. Als iets niet volgens plan gaat, raken zij volledig in paniek. En dat mag iedereen weten. Dramaqueens zijn echte sterren in van een mug een olifant maken. Het gezelschap van een dramaqueen of -king is daarom geen moment saai, maar soms wel heel erg vermoeiend. Hoe ga je hier mee om?

Hoe ga je om met dramaqueens (-kings)?

Wat is een dramaqueen?

Laten we bij het begin beginnen. Wat betekent dramaqueen nou eigenlijk? Sinds 2015 kennen we de term ’Dramaqueen’. We gebruiken het voor iemand die ‘overdreven’ emotioneel reageert op alledaagse zaken. Deze persoon heeft de neiging om alles op te blazen. Voor een klein probleem vragen ze veel aandacht met heftige emoties. Vaak met als doel om aandacht van anderen te krijgen. Bijvoorbeeld: ze hebben een kleine snee in hun vinger en ze doen alsof er een noodsituatie is. Dramaqueens ervaren dit als iets groots, terwijl anderen het maar aanstellerig gedrag vinden.

Zo herken je een dramaqueen

Soms is het lastig om een dramaqueen te herkennen, omdat niet iedereen altijd dramatisch gedrag vertoont. En soms reageren mensen gewoon overdreven op stress-situaties. Dan krijg je niet meteen het stempel dramaqueen. Je kan ze wel herkennen aan een aantal factoren:

1. Een dramaqueen wil altijd gelijk hebben. Ze vinden het moeilijk om de touwtjes uit handen te geven en alles moet op hun manier.
2. Ze hebben erg heftige emoties, zowel positief als negatief. En ze zijn niet bang om ze te uiten. Bijvoorbeeld: iedereen weet van de overleden kat van de buren.
3. Doordat dramaqueens altijd eerlijk en open zijn over hun gevoelens, maken ze makkelijk vrienden.
4. Van een mug een olifant maken is hun specialiteit. Zelfs bij kleine gebeurtenissen, weet je dat je de komende dagen niks anders gaat horen. De dramaqueen kan er niet over ophouden.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Hoe ga je om met een dramaqueen?

1. Laat je niet meeslepen

Het is makkelijk om mee te gaan in een bui van een dramaqueen. Je reageert dan ook dramatisch, wat veel energie kost. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat jij rustig blijft. Haal diep adem en blijf rationeel denken. Ondanks dat het gedrag je stoort.

2. Vraag naar de feiten

Je mag er altijd voor kiezen om niet verder te vragen. Wil je dit toch doen? Vraag wat er precies is gebeurd, niet naar de gevoelens van de dramaqueen. Je kan alleen goed advies geven, als je weet wat er daadwerkelijk gebeurd is.

3. Geef aan wat er mis gaat bij de dramaqueen

Als een dramaqueen over jouw grenzen gaat, is het belangrijk dat je dit aangeeft. Sommige mensen zijn zich niet bewust van hun gedrag. Dus het is aan jou om in te grijpen. Spreek ze hierop aan. Geef aan dat je naar hen wilt luisteren, maar dat hun houding hen echt niet verder helpt. Als ze om je geven, zullen ze het waarderen dat je hen hierop wijst.

4. Bepaal je grens

Dramaqueens zien veel beren op de weg en ze hebben jou nodig om het op te lossen. Je telefoon wordt overspoeld met berichten en gemiste oproepen. Voor een keer is het geen probleem, maar niet de hele tijd. Bepaal voor jezelf wanneer het genoeg is. Reageer alleen op hun berichten als je daar tijd voor hebt en anders niet.

Ben jij een echte dramaqueen? Dit kan je zelf doen

Ben je na het lezen van deze blog erachter gekomen dat je zelf een dramaqueen bent? Geen paniek, je kan zelf een hoop zelf doen. Het begint allemaal met het bewust worden van je eigen gedrag. Probeer op te merken wanneer je overdreven emotioneel reageert, en vraag jezelf af waarom dit gebeurt. Neem daarna de tijd om te reflecteren. Waarom heb je de neiging om alles op te blazen? Komt het door onzekerheid of juist door angst? Als je er zelf niet uitkomt, kan een psycholoog je helpen. Samen onderzoeken jullie de oorzaak en leer je je emoties reguleren. Een psycholoog helpt je ook effectiever te communiceren en om te gaan met stress. Wil je hier snel mee aan de slag gaan? Neem vandaag nog contact op met ons verwijsteam via 085-4014720 of plan een gratis adviesgesprek. Zij denken graag met je mee en kunnen je direct koppelen aan een psycholoog die bij je past.

Psyned

Psyned


Dit vind je misschien ook interessant

Leven met een narcist
Overig
Leven met een narcist

Wat is een narcist? Iemand met narcisme vindt zichzelf heel erg belangrijk. Narcisten hebben het gevoel dat ze boven de ...

Lees verder
Hoe help ik iemand met orthorexia nervosa?
Overig
Hoe help ik iemand met orthorexia nervosa?

Wat is orthorexia nervosa? Orthorexia nervosa, ook wel orthorexia genoemd, is een eetstoornis die (nog) niet in de DSM-5...

Lees verder
Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?
Overig
Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?

Wat is emotionele verwaarlozing? Emotionele verwaarlozing is wanneer je niet genoeg aandacht, steun en liefde krijgt van...

Lees verder
Onzekerheid
Meer over klacht
Onzekerheid

Iedereen voelt zich weleens onzeker. Onzekerheid is een angstig gevoel. Het kan dat je twijfelt aan jezelf, dat je onzek...

Lees verder