“Het taboe op psychische klachten moet doorbroken worden”

Depressie, Ervaringsverhalen      Juliet Cannegieter     

Uit onderzoek van Nationale Nederlanden blijkt dat Praten over psychische klachten het grootste taboe is onder Nederlanders. Terwijl praten over dit onderwerp heel belangrijk is. Juliet Cannegieter, die als artiest bekend is onder de naam Juliet July, maakte van dichtbij mee wat het taboe op psychische klachten voor ingrijpende gevolgen kan hebben; ze verloor een dierbare door zelfdoding.

Met haar recent uitgebrachte nummer ‘Blue Paradise’ wil ze bijdragen aan het doorbreken van het taboe en het onderwerp onder de aandacht brengen. Ze deelt haar verhaal in dit blog en wilt hiermee anderen laten weten dat zij er niet alleen voor staan.

“Het taboe op psychische klachten moet doorbroken worden”

Een tijdje terug vertelde een goede vriend van mij over het emotionele proces waar hij in terecht kwam na het verliezen van een dierbare aan zelfdoding. Dit raakte me diep. Ik moest denken aan iemand in mijn directe omgeving die een depressie heeft gehad. Ik kon me nog goed herinneren hoe machteloos ik mij in die situatie voelde, omdat ik het graag wilde oplossen maar dit niet kon.

“Het taboe moet doorbroken worden”

Als artiest is muziek de taal waarin ik mijzelf het beste kan verwoorden en waarmee ik levenservaringen verwerk. Daarom heb ik deze emoties op papier gezet en heb ik het nummer ‘Blue Paradise’ geschreven. Terwijl ik het nummer aan het schrijven was had ik nooit gedacht dat ik een aantal maanden later zelf óók iemand in mijn kring zou verliezen aan zelfdoding. Hierdoor heeft het nummer voor mij een nog diepere betekenis gekregen. Deze verschrikkelijke gebeurtenis heeft me laten inzien dat het taboe op psychische klachten doorbroken moet worden.

Open praten over psychische klachten

We maken als mens nogal wat mee in het leven en het is helemaal niet gek als je tegen dingen aanloopt. Ik vind het heel normaal om hulp te zoeken wanneer je voelt dat je er zelf even niet uitkomt. Je emoties echt kunnen voelen, ze uiten en erover praten helpt. We hoeven niet altijd alles alleen op te lossen.

Helaas heeft niet iedereen altijd het geluk om in zijn of haar eigen omgeving over dingen te kunnen praten. Daarnaast kan de drempel om hulp te zoeken bij een psycholoog best hoog zijn. Daarom vind ik het belangrijk dat het taboe op psychische klachten verdwijnt en dat we hier open over kunnen praten, ook in de media. Zodat mensen die dat nodig hebben open over hun psychische problemen kunnen zijn en weten dat zij er niet alleen voor staan.

Door meer openheid te creëren hoop ik dat iemand eerder professionele hulp zoekt zonder gelijk te denken dat hij of zij ‘gek’ of ‘raar’ is. Hulp is enorm belangrijk omdat het een verschil tussen leven en dood kan betekenen.

“Er is altijd licht aan het einde van de tunnel”

De belangrijkste boodschap van ‘Blue Paradise’ luidt positief: ‘Er is altijd licht aan het einde van de tunnel’. Deze boodschap wil ik graag voortzetten. Muziek komt op een hele diepe manier bij mijn ziel binnen en ik denk dat met mij vele anderen dit zo ervaren. Ik wil met dit nummer (h)erkenning creëren voor mensen die ook zo’n zelfde situatie hebben meegemaakt. Voor zowel de persoon met psychische klachten als de naaste die dit moet aanzien.

Want, hoe ga je nou eigenlijk om met de depressie of andere psychische klachten van een dierbare?’ Dit is iets waar ik zelf nooit over na had gedacht of überhaupt ooit over had gehoord/gelezen. Ik zet mij graag in voor het ‘nomaler’ maken van de dialoog over dit onderwerp, zodat het taboe langzaam maar zeker verdwijnt en er openheid ontstaat. Met ‘Blue Paradise’ hoop ik op mijn manier aan deze missie bij te dragen.

Als je aan zelfdoding denkt, kun je daar met de deskundige vrijwilligers van 113 Zelfmoordpreventie over praten via de telefoon (0900-0113) of chat (24 uur per dag bereikbaar).

Juliet Cannegieter

Juliet Cannegieter


Dit vind je misschien ook interessant

10 redenen waarom muziek zo gezond is
Angst
10 redenen waarom muziek zo gezond is

1. Muziek vermindert stress Muziek is het ultieme geneesmiddel voor stress. Rustige muziek zorgt voor een lagere product...

Lees verder
Crisis op crisis: stressklachten door geldproblemen
Depressie
Crisis op crisis: stressklachten door geldproblemen

‘Aan het eind van mijn geld houd ik altijd een stuk maand over.’ Een bekende Loesje uitspraak die nu voor velen actu...

Lees verder
Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig
Angst
Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig

Kan je uitleggen waarom jonge vrouwen meer last van angst en depressieve klachten hebben dan jonge mannen? Jongma: ‘Vr...

Lees verder
Depressie
Meer over klacht
Depressie

Iedereen heeft weleens een dipje. Zo’n sombere bui gaat vaak vanzelf weer over. Gaat dit bij jou maar niet over, heb j...

Lees verder