Skip to content
Psyned

Het lukt me niet om vrienden te maken

‘Ik twijfel er aan of mensen wel vrienden met mij willen zijn.’ Zestienjarige R. is heel onzeker en heeft er moeite mee om contact te leggen met mensen en vriendschappen op te bouwen. Psyned geeft advies.

Psyned - Psychologen Nederland | 17 jun 2017

Hulpvraag van R.:

Ik ben een jongen van 16 en heel erg onzeker. Ik denk dat ik daarom soms moeite heb met het maken van vrienden en het leggen van contacten. Soms maak ik wel eens een praatje of iets met iemand. Ik merk dat ik dit leuk vind en dat het goed gaat, maar het blijft altijd bij een praatje en het wordt nooit meer dan dat. Er ontstaat dus nooit een vriendschap of relatie uit. Dit vind ik erg jammer.

Ik wil graag vriendschappen opbouwen en onderhouden, maar het lijkt alsof dat niet lukt. Dit maakt me dan ook weer onzeker en ik twijfel er dan aan of mensen wel vrienden met mij willen zijn. Ik weet dan ook niet hoe ik zoiets moet aanpakken als ik bijvoorbeeld in een klas kom bij nieuwe mensen.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Mijn grootste angst om met mensen te praten is afwijzingsangst. Door mijn verhuizing ben ik sinds kort naar een nieuwe school gegaan. Doordat er hier al groepjes waren gevormd voelde ik mij de nieuweling die nergens bij hoorde.  Hoe kan ik een vriendschap opbouwen?

Ik wil binnenkort misschien een assertiviteitscursus doen, maar voor nu krijg ik graag tips of hulp zodat ik nu niet alleen hoef rond te lopen omdat ik geen vrienden heb.

Beste R.,

Wat moet het vervelend zijn om met zoveel onzekerheid rond te lopen. Goed dat je contact met ons zoekt.

Kleine stapjes

Je vertelt dat je bang bent voor de afwijzing maar wel graag aan je sociale leven wil werken. Het is dan goed om vooral kleine stapjes te maken; als je klein begint hoeft de spanning minder op te lopen. Als je dan merkt dat het goed ontvangen wordt, geeft dat een prettig gevoel en is een volgende stap al iets makkelijker te maken. Een eerste stap die je zou kunnen proberen is bijvoorbeeld iemand uit jouw klas vragen je te helpen met een opdracht die jullie moeten doen.

 Het is goed om vooral kleine stapjes te maken; als je dan merkt dat het goed ontvangen wordt is de volgende stap makkelijker.

Met jezelf aan de slag

Goed dat je aan de slag wil gaan met jouw onzekerheid. Ik denk dat een sociale vaardigheidstraining goed bij jouw hulpvraag aan zal sluiten; een onderdeel van de sociale vaardigheidstraining is een assertiviteitstraining, waar jij het over had. Hierin leer je vooral voor jezelf op te komen en je grenzen bewaken.

Verder leer je tijdens een sociale vaardigheidstraining op een betere manier contacten te leggen. Je zal gaan oefenen met verschillende sociale situaties waardoor je meer zicht krijgt op sociale situaties en jouw eigen rol hierin.

Hulp vragen als het erg lastig blijft

Je geeft aan bang te zijn voor de afwijzing. Heb je dan ook vaker last van negatieve gedachtes? Ga je door de angst het leggen van sociale contacten uit de weg? Het kan zo zijn dat je een bepaald gedrags- en gedachtenpatroon hebt ontwikkeld dat je in de weg zit. Om deze patronen te doorbreken en van je negatieve gedachtes af te komen zijn er passende therapievormen.

Mocht je er niet uit komen met het maken van een keuze: je mag altijd contact opnemen met ons bij Psyned. Dan kunnen wij jouw verdere vragen beantwoorden.

© 2018 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Kind & Jeugd

Meer over klacht

Kind & Jeugd

Lees meer informatie over Kind & Jeugd

Zelfbeeld

Meer over klacht

Zelfbeeld

Lees meer informatie over Zelfbeeld

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned