Het lukt me niet om vrienden te maken

Kind & Jeugd, Zelfbeeld      Psyned - Psychologen Nederland     

‘Ik twijfel er aan of mensen wel vrienden met mij willen zijn.’ Zestienjarige R. is heel onzeker en heeft er moeite mee om contact te leggen met mensen en vriendschappen op te bouwen. Psyned geeft advies.

Hulpvraag van R.:

Ik ben een jongen van 16 en heel erg onzeker. Ik denk dat ik daarom soms moeite heb met het maken van vrienden en het leggen van contacten. Soms maak ik wel eens een praatje of iets met iemand. Ik merk dat ik dit leuk vind en dat het goed gaat, maar het blijft altijd bij een praatje en het wordt nooit meer dan dat. Er ontstaat dus nooit een vriendschap of relatie uit. Dit vind ik erg jammer.

Ik wil graag vriendschappen opbouwen en onderhouden, maar het lijkt alsof dat niet lukt. Dit maakt me dan ook weer onzeker en ik twijfel er dan aan of mensen wel vrienden met mij willen zijn. Ik weet dan ook niet hoe ik zoiets moet aanpakken als ik bijvoorbeeld in een klas kom bij nieuwe mensen.

Mijn grootste angst om met mensen te praten is afwijzingsangst. Door mijn verhuizing ben ik sinds kort naar een nieuwe school gegaan. Doordat er hier al groepjes waren gevormd voelde ik mij de nieuweling die nergens bij hoorde.  Hoe kan ik een vriendschap opbouwen?

Ik wil binnenkort misschien een assertiviteitscursus doen, maar voor nu krijg ik graag tips of hulp zodat ik nu niet alleen hoef rond te lopen omdat ik geen vrienden heb.

Beste R.,

Wat moet het vervelend zijn om met zoveel onzekerheid rond te lopen. Goed dat je contact met ons zoekt.

Kleine stapjes

Je vertelt dat je bang bent voor de afwijzing maar wel graag aan je sociale leven wil werken. Het is dan goed om vooral kleine stapjes te maken; als je klein begint hoeft de spanning minder op te lopen. Als je dan merkt dat het goed ontvangen wordt, geeft dat een prettig gevoel en is een volgende stap al iets makkelijker te maken. Een eerste stap die je zou kunnen proberen is bijvoorbeeld iemand uit jouw klas vragen je te helpen met een opdracht die jullie moeten doen.

 Het is goed om vooral kleine stapjes te maken; als je dan merkt dat het goed ontvangen wordt is de volgende stap makkelijker.

Met jezelf aan de slag

Goed dat je aan de slag wil gaan met jouw onzekerheid. Ik denk dat een sociale vaardigheidstraining goed bij jouw hulpvraag aan zal sluiten; een onderdeel van de sociale vaardigheidstraining is een assertiviteitstraining, waar jij het over had. Hierin leer je vooral voor jezelf op te komen en je grenzen bewaken.

Verder leer je tijdens een sociale vaardigheidstraining op een betere manier contacten te leggen. Je zal gaan oefenen met verschillende sociale situaties waardoor je meer zicht krijgt op sociale situaties en jouw eigen rol hierin.

Hulp vragen als het erg lastig blijft

Je geeft aan bang te zijn voor de afwijzing. Heb je dan ook vaker last van negatieve gedachtes? Ga je door de angst het leggen van sociale contacten uit de weg? Het kan zo zijn dat je een bepaald gedrags- en gedachtenpatroon hebt ontwikkeld dat je in de weg zit. Om deze patronen te doorbreken en van je negatieve gedachtes af te komen zijn er passende therapievormen.

Mocht je er niet uit komen met het maken van een keuze: je mag altijd contact opnemen met ons bij Psyned. Dan kunnen wij jouw verdere vragen beantwoorden.

© 2018 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Overig
Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Je hebt het vast weleens meegemaakt: jij denkt haarfijn te weten hoe een ander over jou denkt, maar dit blijkt uiteindel...

Lees verder
Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op
Nieuws
Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op

Onderzoek van behandelorganisatie Psyned laat zien wat voor invloed de coronacrisis heeft op hoe mensen in hun relatie s...

Lees verder
6 tips om je goede voornemens wel vol te houden!
Overig
6 tips om je goede voornemens wel vol te houden!

Heb jij goede voornemens voor het nieuwe jaar? Houd jij dit makkelijk vol of vind je het lastig? In het geval van het tw...

Lees verder
Meer over klacht

...

Lees verder