Blue Monday: voel jij je depri?

Depressie      Ghislaine Regout     

Het is Blue Monday, de meest sombere dag van het jaar. Op deze deprimaandag zouden de meeste mensen zich treurig, weemoedig of neerslachtig voelen omdat de vakanties ver weg lijken. Daarnaast merk je misschien dat er van al je goede voornemens voor het nieuwe jaar tot nu toe weinig terecht is gekomen. Hoewel er veel kritiek is op het gebrek aan een goede wetenschappelijke onderbouwing voor Blue Monday, heeft de extra media-aandacht er wel voor gezorgd dat er op deze dag stil wordt gestaan bij somberheid in het algemeen. Psychologe Ghislaine Regout schrijft erover.

Laatste update: 9 januari 2023

Blue Monday: voel jij je depri?

Goede voornemens

Meer bewegen, gezonder eten en drinken, eindelijk die eeuwige 5 kilo eraf… Hoeveel is er eigenlijk terecht gekomen van die nieuwjaarsvoornemens? Eerlijk is eerlijk, als ik langs de plaatselijke sportschool loop, zie ik aan het begin van januari veel meer mensen in de rij staan dan een paar weken erna. Die goede voornemens volhouden is een stuk lastiger dan gedacht, als het gewone leven weer verder gaat na de feestdagen – en ja, ik heb er net zo goed moeite mee! Opstarten terwijl je tijdens de feestdagen in een aardappel bent veranderd, is immers makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker in die vage tijd tussen kerst en oud en nieuw, waarin je nog maar half weet welke dag het eigenlijk is, nemen veel mensen rust. Dat is natuurlijk helemaal prima, maar het nieuwe jaar goed opstarten voelt dan wel als een grote uitdaging. Zeker als je bed zo lekker ligt…

Dat het tot nu toe niet zo goed gelukt is om aan je doelen vast te houden, betekent niet dat het je nooit lukt. Wie weet is de teleurstelling juist een signaal om het nog een keertje te proberen! Daar wil ik nog aan toevoegen dat doelen stellen an sich een goed idee is, mits je dit op een handige manier aanpakt. Als je steeds een groot doel kiest, kan je hier zo erg tegenop kijken dat je uiteindelijk helemaal niets doet. Probeer daarom kleinere subdoelen te bedenken, die makkelijker te behalen zijn. Op het moment dat dit je wel lukt, is dit namelijk een behoorlijk grote ego-boost. Probeer deze doelen ook concreet en makkelijk meetbaar te maken, zodat het voor jezelf helder is wanneer je eraan voldoet. Bovendien helpt een duidelijk en helder verwoord doel je ook wanneer je merkt dat je wel wat hulp kan gebruiken als je de doelen met een vriend(in) bespreekt. In dat geval is het dan ook makkelijker om steun van anderen te vragen, mocht dat nodig zijn.

Wat als je echt somber bent?

Over het algemeen is de gedachte achter Blue Monday dat je je een dagje minder voelt en dan met name vanwege tijdelijke teleurstelling en vermoeidheid. Als je daarentegen merkt dat je je al weken somber of apathisch voelt, geen plezier meer beleeft aan de dingen die je vroeger wel leuk vond om te doen, een ander slaap- en/of eetpatroon aan het ontwikkelen bent en je je hulpeloos en hopeloos voelt, dan is er mogelijk iets anders aan de hand. Moeite hebben je te kunnen concentreren, heel erg moe zijn en/of zo somber zijn dat je je begint af te vragen of je het leven nog wel ziet zitten, zijn ook alarmsignalen. Ik kan je niet vanuit een blog diagnosticeren, maar mocht je dit lezen en jezelf in de bovenstaande omschrijving herkennen, dan raad ik je aan om met iemand erover te praten. Dit klinkt immers als depressie, wat veel verder gaat dan één somber baaldagje. Ook kan je specifiek last hebben van een winterdepressie. Mocht je het heel lastig vinden om hierover met een professional te praten, misschien helpt het dan om te weten dat veel mensen met dit soort klachten worstelen en je niet in je eentje je klachten hoeft te ondergaan.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Mocht je ervoor kiezen om toch hulp te zoeken; goed zo! Ik kan me voorstellen dat het erg lastig is. Een veelvoorkomende behandeling voor depressie is cognitieve therapie. Tijdens een depressie denk je vaak somber over jezelf en de wereld om je heen. Bovenstaande therapievorm kan je helpen leren om te gaan met deze gedachten. Ook wordt er aandacht besteed aan de dingen die je op een dag doet. Vaak zorgt depressie er namelijk voor dat je geen enkele energie hebt om überhaupt dingen te doen, of alleen de dingen te doen die moeten. Op het moment dat je – ook al doe je verder nog niets anders aan therapie – ervoor zorgt dat je in ieder geval voldoende en gezond blijft eten en drinken, 8 uur slaap krijgt, in ieder geval 30 minuten per dag beweegt en een aantal leuke activiteiten – dus geen verplichtingen – hebt gepland, zorg je in ieder geval voor de basics. Bovendien kunnen deze zaken ook tellen als goede voornemens, niet waar?

Wat als je merkt dat iemand in je omgeving last van somberheid heeft?

Besef je dat je iemand kent die last heeft van bovenstaande klachten? Natuurlijk, een diagnose via een blog is niet mogelijk, maar op het moment dat je merkt dat een vriend(in) last van somberheid heeft, snap ik dat je je zorgen maakt. Wat je kan doen, is diegene motiveren om weer dingen te gaan doen. Hoewel er vanuit de depressie dan wat weerstand kan zijn, kan het alsnog helpen diegene te blijven uitnodigen voor een wandeling, fitness of een shoptochtje. Nee, depressie gaat niet over als mensen leuke dingen doen. Maar even uit huis komen, bewegen en dingen doen voor de leuk – kan net een eerste stap zijn. Hoor je vriend(in) aan en diegene laten weten dat je er voor hem/haar bent, is daarbij het beste wat je kan doen – zonder elke 5 minuten te vragen of het gaat. Verder is voorzichtig voorstellen of professionele hulp zoeken een idee is, zeker verstandig. Goed, het is volledig aan de ander om dan ook te besluiten of hij/zij professionele hulp wil, maar je hebt het wel genoemd en je toont daarmee aan dat je er ook voor diegene bent in moeilijke tijden.

© 2019 Ghislaine Regout – Psycholoog Arnhem

Dit vind je misschien ook interessant

9 tips om het risico op depressie te verkleinen
Depressie
9 tips om het risico op depressie te verkleinen

In Nederland krijgt ongeveer een kwart van de volwassenen in zijn of haar leven te maken met een depressie, waarbij vrou...

Lees verder
10 redenen waarom muziek zo gezond is
Angst
10 redenen waarom muziek zo gezond is

1. Muziek vermindert stress Muziek is het ultieme geneesmiddel voor stress. Rustige muziek zorgt voor een lagere product...

Lees verder
Crisis op crisis: stressklachten door geldproblemen
Depressie
Crisis op crisis: stressklachten door geldproblemen

‘Aan het eind van mijn geld houd ik altijd een stuk maand over.’ Een bekende Loesje uitspraak die nu voor velen actu...

Lees verder
Depressie
Meer over klacht
Depressie

Iedereen heeft weleens een dipje. Zo’n sombere bui gaat vaak vanzelf weer over. Gaat dit bij jou maar niet over, heb j...

Lees verder