EFT Relatietherapie fase 3: Verbinden en versterken

Relatietherapie      Psyned - Psychologen Nederland     

Maar hoe nu verder? Want hoe mooi het contact ook is geweest, wanneer je weer thuis komt is het gemakkelijk om weer in dezelfde (negatieve) patronen te vervallen.

EFT Relatietherapie fase 3: Verbinden en versterken

Weet je nog het bijzondere moment van contact uit de vorige blog (EFT fase 2: Naar elkaar toe in relatietherapie) tussen Marja en Piet? Beiden beseften en lieten zien dat zij de ander niet kwijt wilden raken en bang waren dat hun huwelijk zou stranden.

Piet toonde zijn betrokkenheid en Marja liet hem, na enige aarzeling, toe. Zij liet het verdriet zien, wat verstopt was onder al haar boosheid. Ze hadden een bijzonder moment van contact.

Luister de podcast Waar wacht je op?

Als je meer wil weten over relaties en relatietherapie.

Maar hoe nu verder?

Want hoe mooi dit contact ook is geweest, wanneer je weer thuis komt is het gemakkelijk om weer in dezelfde (negatieve) patronen te vervallen. Daarom worden in de EFT – Relatietherapie gesprekken de mogelijkheden besproken hoe je dit kunt voorkomen. Dit begint met merken wanneer je in het negatieve patroon terecht komt met elkaar. En dan vervolgens beslissen om dit patroon te doorbreken.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Bij Piet en Marja zijn er een aantal punten die heel herkenbaar zijn wanneer het ‘misgaat’. Allereerst zitten ze in de negatieve dans als Piet op zijn kamer gaat zitten, dat is heel helder voor beiden. Samen met de therapeut spreken ze af dat Piet dan de keuze zal maken om naar Marja toe te gaan en te praten over wat er speelt.
Marja zal dan haar boosheid proberen te zien in het kader van de angst om er alleen voor te staan. Piet zal zeggen dat hij er voor haar is en Marja zal niet tegen hem schreeuwen, maar naar hem luisteren.

Een ander punt is wanneer Piet thuiskomt en Marja begint met zeuren of juist niets zegt. Ze bespreken dat Piet dan het volgende zal zeggen: “Hoe was je dag, konijntje?”. Hij noemde haar voorheen vaker ijskonijn als ze hem negeerde en dit zal voor haar een grappige herinnering zijn aan de negatieve cirkel waar ze dan in zitten. Bovendien geeft dit onmiddellijk ruimte om te praten over hoe het gaat, iets waar Marja vooral behoefte aan heeft.

EFT Relatietherapie: dichter naar elkaar toe

Na een aantal gesprekken samen met een EFT-relatietherapeut zijn Piet en Marja een stuk dichter naar elkaar gegroeid. Waar zij eerder alleen maar ruzie maakten en Piet zich steeds terugtrok, hebben zij nu steeds vaker goede en rustige gesprekken. Als Piet thuiskomt, neemt hij nu even een kwartiertje voor zichzelf en gaat daarna naar Marja toe.

Ze bespreken hoe hun dag is geweest en Piet doet meer in het huishouden. Als Piet weinig zegt wordt Marja niet meteen meer boos, maar vraagt ze vriendelijk of hij misschien ‘ergens anders met zijn gedachten is’.

Hoe komt het nu dat het zo goed gaat?

Allereerst weten Piet en Marja waar het tussen hen misloopt. Ze herkennen het patroon veel sneller en kunnen dit patroon doorbreken. Ze hebben hiervoor de woorden geleerd en besproken om de ander eraan te herinneren dat ze weer in de destructieve dans terecht komen van ruzie, boosheid en terugtrekken.

Maar het meest belangrijk is dat de band tussen beiden weer veilig is geworden, ze weten van elkaar dat ze betrokken zijn in deze relatie en hun gedrag voortkomt uit het willen behouden van deze relatie. Boos worden is beter dan geen contact voor Marja, niets zeggen is beter dan ruziemaken voor Piet. Alleen dit gedrag brengt ze juist verder uit elkaar en daarom gaan ze nu juist op zoek naar elkaar.

Doorbreken van patronen

Tijdens de relatietherapie gesprekken worden deze positieve contacten besproken en bekrachtigd. Er wordt aandacht besteedt aan de stappen die het stel zet om de patronen te doorbreken, hoe ze dit doen en hoe ze dit ervaren. Vaak wordt het steeds makkelijker om te ontdekken wanneer je in de negatieve cirkel terecht komt en te voorkomen dat het escaleert. Oefening baart ook hierbij kunst.

EFT relatietherapie is zeer succesvol

Zijn alle relatieproblemen na afronding van de EFT-gesprekken dan opgelost? Nee, helaas zijn niet alle problemen meteen verdwenen en blijven niet alle stellen bij elkaar. Echter, deze vorm van therapie is wel zeer succesvol.

Het blijkt uit onderzoek dat 70 tot 75 procent van de paren die beginnen aan EFT Relatietherapie bij elkaar blijven en hun intimiteit verdiepen. Dit blijkt zelfs op de lange termijn zo. EFT heeft een sterk positief effect op de verbondenheid in de relatie en 92 procent ervaart een duidelijke verbetering van de relatie.

Wil je meer weten over relatietherapie?

Lees hier meer over relatietherapie. Al onze therapeuten zijn universitair afgestudeerde psychologen en hebben jarenlange ervaring in het geven van relatietherapie. 

© 2014 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?
Relatietherapie
Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?

Wat zijn de oorzaken van een laag libido? Een libido. Wat is dat precies? Onder libido verstaan we hoeveel zin iemand he...

Lees verder
Liefdestalen, welke spreek jij?
Relatietherapie
Liefdestalen, welke spreek jij?

De liefdestalen Volgens Dr. G. Chapman bestaan er vijf liefdestalen. Samenzijn, bemoedigende woorden, cadeaus, hulpvaard...

Lees verder
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?
Podcast
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?

Iemand die ons alles kan vertellen over het onderwerp jaloezie en we dus heel graag in de studio wilde, is sociaal psych...

Lees verder
EFT Relatietherapie
Meer over klacht
EFT Relatietherapie

EFT richt zich op onderliggende emoties en behoeftes van jou en je partner. Het is een krachtige methode om de verbonden...

Lees verder