Skip to content
Psyned

Een gezonde relatie in coronatijd? Vier ideeën om mee aan de slag te gaan

Met de oproep om vooral thuis te blijven, brengen we wel heel veel tijd door met onze partners. Hoe houd je het dan goed samen? Van leren masseren tot een online hulpdienst, dit zijn vier ideeën voor iedereen die wat hulp kan gebruiken.

De Stentor | 15 nov 2020

Speel een kaartspel met vragen voor meer verbinding

Relatiebegeleiders Jeroen de Jong en Wendy van Dam stelden de ‘Liefde in quarantaine-vragenset’ samen.
‘Welke kwaliteiten van mij vallen je deze weken meer op dan gewoonlijk?’ En: ‘Zijn wij op dit moment het voorbeeld dat we voor onze kinderen willen zijn?’ ,,Dat zijn twee van de vragen uit de lijst die wij gratis mailen naar iedereen die zich opgeeft’’, zegt Jeroen de Jong. ,,Het is de bedoeling dat stellen daar om de dag een moment voor pakken, van ongeveer tien minuten. Zelf doen mijn vrouw Wendy en ik het iedere dag nadat de kinderen naar school zijn. We gaan even zitten met een kop koffie en stellen allebei een vraag. Dan checken we als het ware bij elkaar in. Daardoor voelen we ons de rest van de dag meer verbonden.

We horen van mensen die zich hadden opgegeven dat ze het fijn vinden om in deze crisissituatie verrassende vragen aan elkaar te stellen. Vragen als ‘Wanneer zijn wij als stel op ons best en welke dag uit ons leven zou je nog eens willen meemaken?’ helpen je om de mooie momenten op te halen. Laatst kreeg ik een mail van een koppel van in de 60. Zij waren al bijna veertig jaar bij elkaar, maar lieten weten dat ze nieuwe kanten van elkaar hadden leren kennen door de vragenset. Ze waren weer nieuwsgierig geworden. Prachtig om te horen, want dat is precies wat wij willen bereiken.’’

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

De vragenset vind je gratis op lieverdeliefde.nl

Masseer elkaar voor meer intimiteit

Relatiecoach Sander Verkade ontwikkelde een online massagecursus voor stellen.

,,Tijdens de eerste lockdown waren mijn vriendin en ik, net als veel andere stellen, bijna alleen maar samen. We vonden het lastig om romantisch te worden, nu we de hele dag thuis waren. Omdat ik eerder zelf heb leren masseren via cursussen, stelde ik voor om daar tijd voor in te ruimen. Daardoor kwamen we direct weer in een andere modus.
In ontzettend veel relaties dooft het vuur in de slaapkamer, maar door elkaar te masseren kan het weer terugkomen. Toch weet lang niet iedereen hoe je dat doet. In onze cursus leren we simpele technieken aan. We adviseren mensen bijvoorbeeld om de massage zittend te doen, op een zacht kleedje. Liggend kan namelijk best zwaar zijn. Verder laten we zien waar de gevoelige plekjes in de nek liggen en leggen we uit hoe je massageolie aanbrengt. En benadrukken we dat alles met rust en aandacht moet worden gedaan. Je geeft natuurlijk geen keiharde sportmassage aan je partner.

In vijf lessen leer je de basistechnieken van het masseren. We horen van cursisten dat ze daardoor meer intimiteit voelen in hun relatie. Masseren doorbreekt de sleur en zorgt voor mooie en intieme momenten. Zelf word ik tijdens zo’n sessie weer helemaal verliefd op mijn vriendin. En die momenten zorgen ervoor dat ik ook de dagen erna een stuk blijer en gelukkiger ben.’’

De online cursus leren masseren kost 197 euro, zie lerenmasseren.nl.

Reserveer tijd voor jullie tweeën in je agenda

Relatiecoach Tim Veninga adviseert om samen iets actiefs te doen en om iets nieuws te leren.

,,Om echt contact te maken met je partner tijdens een date night thuis, is het belangrijk dat je iets actiefs doet. Je kunt bijvoorbeeld een tantraboek kopen en daar met z’n tweeën doorheen gaan of een online yogacursus volgen.

Wat het ook is, samen iets nieuws leren creëert een gevoel van verbondenheid. Als je een nieuwe yoga-pose uitprobeert ziet dat er vaak onhandig uit. Zo’n moment zorgt al voor lol in de kamer. Je beleeft een soort avontuur.
Je kunt ook voorstellen om een blokje om te rennen, samen te picknicken in de huiskamer of elkaar een half uur in de ogen aan te staren als sociaal experiment. Als je maar bewust kiest voor actieve tijd met elkaar.

Natuurlijk moet je af en toe serieuze gesprekken met elkaar voeren, maar mensen blijven soms hangen in het eindeloos praten over problemen. Terwijl het belangrijk is dat je ook fijne momenten samen beleeft. En om te zorgen dat het fijne moment echt ontstaat, moet je die actieve tijd met elkaar in de agenda blokken. Net zoals je dat doet met een etentje buiten de deur. Als je dat vergeet, zul je zien dat je snel toch weer op de bank gaat hangen. Terwijl onderhoud noodzakelijk is voor een fijne relatie.’’

Op mannengeheim.nl deelt Tim Veninga relatietips.

Praat online met een professional

Twijfel je of je relatie coronabestendig is? Zorgeloosch Foundation opende met onder andere Psyned (Psychologen Nederland) en Zorg van de Zaak een advieslijn.

,,We richten ons op mensen bij wie de relatie onder druk staat. Die doordat ze thuis zitten bijvoorbeeld zien hoe slecht het gaat of zelfs besloten hebben om te scheiden. Het doel van de Zorgeloosch Foundation is vechtscheidingen voorkomen’’, zegt woordvoerder Maxim van Oostrum. ,,We geloven dat een laagdrempelig middel daarbij kan helpen in deze coronatijd. Wie zich aanmeldt, krijgt een gratis consult van een professional op relatiegebied. Afhankelijk van de hulpvraag is dat een therapeut of een mediator. De professional luistert naar het verhaal en geeft advies. Soms verwijst hij door naar een relatietherapeut in de buurt of stuurt hij folders.
We hebben niet de illusie dat je met één telefoontje een relatie kunt redden of een echtscheiding kunt voorkomen. Wel merken we dat het mensen al helpt als ze hun hart kunnen luchten. Soms is het advies simpel: zorg dat je iedere dag naar buiten gaat. Zodat je ook in deze periode tijd zónder elkaar hebt. We merken dat best veel mensen helemaal niet willen scheiden, maar wel hulp nodig hebben. Zo’n telefonisch consult kan de eerste stap zijn naar meer ontspanning in de relatie.’’

Maak een gratis belafspraak via hulpmetjerelatie.nl

Bron: https://www.destentor.nl/dossier-weekendverhalen/een-gezonde-relatie-in-coronatijd-vier-ideeen-om-mee-aan-de-slag-te-gaan~a50e9564/

De Stentor

De Stentor

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Psyned in de media

Meer over klacht

Psyned in de media

Lees meer informatie over Psyned in de media

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned