Durf je ‘hoi’ te zeggen tegen het monster onder je bed?

Angst      Ghislaine Regout     

Als psycholoog ziet Ghislaine Regout regelmatig cliënten met angstklachten. Ze weet dat het heel verleidelijk kan zijn om voor je angst weg te lopen of te denken dat je er nooit vanaf komt. Maar Ghislaine weet ook dat angstklachten goed te verhelpen zijn. Hoe win je het van het monster dat angst heet? Ghislaine vertelt je alles over cognitieve gedragstherapie en exposure therapie.

Durf je ‘hoi’ te zeggen tegen het monster onder je bed?

Onlangs is de reclamecampagne “Hey, het is oké” gestart om aandacht te vragen voor angst– en paniekstoornissen. 1 op de 5 mensen hebben in Nederland namelijk last van angst in situaties zonder reëel gevaar, waardoor angstklachten, samen met depressie, tot de meest voorkomende psychische problemen horen. Angst wordt soms gezien als een monster dat onder je bed schuilt. Mocht je met deze klachten worstelen, weet dan dat je niet de enige bent. Ik zie mensen met angst- en paniekklachten dagelijks in mijn praktijk en de klachten zijn écht te verhelpen.

Angst is vanuit evolutionair oogpunt een nuttige emotie: het vermijden van wilde dieren en grote hoogtes, vergroot de kans dat je overleeft. Helaas komt angst ook soms voor wanneer dit niet nodig is; er is dan sprake van vals alarm.

Luister naar de podcast Waar wacht je op?

Waar komen angsten en paniek vandaan? En hoe ga je ermee om?

Soorten angststoornissen

Vals alarm kan voorkomen in verschillende vormen van angst: Er zijn hierbij 5 verschillende soorten angststoornissen:

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek
  • Paniekstoornis – Bij deze vorm van angst krijg je last van lichamelijke sensaties zoals hartkloppingen, transpiratie en kortademigheid.
  • Specifieke fobie – bang zijn voor specifieke dingen, zoals spinnen, hoogtes of bloed/naalden.
  • Gegeneraliseerde angststoornis (GAS) – Wanneer je bang bent voor ‘alles’. Pieker je veel? Heb je het ene probleem na het andere om over te piekeren? Dan heb je wellicht last van GAS.
  • Sociale fobie – Bij deze vorm ben je bang voor sociale afwijzing. Dit kan voorkomen zowel bij relaties als bij afwijzing voor een baan.
  • Dwangstoornis – Hierbij ervaar je steeds terugkerende dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Deze komen voort uit angst.

Het monster overwinnen dat angst heet

Wanneer je last hebt van deze klachten wil je maar één ding: ervan afkomen! Niemand vindt het voelen van angst immers leuk en het is normaal dat je deze emotie helemaal niet wil voelen. Dit geldt nog meer wanneer je intellectueel gezien wel weet dat je angsten niet helemaal kloppen – alleen redeneer je daar het gevoel niet mee weg. Ondertussen merk je dat je de situaties vermijdt die je eng vindt en/of ondergaat, waardoor je angst alleen nog maar erger wordt. Maar hoe kom je er dan vanaf?

Door middel van cognitieve gedragstherapie (CGT). Dit is de meest voorkomende therapievorm in Nederland en richt zich op de samenhang tussen gedachten, gevoelens en gedrag. Deze therapie leert je op een gezonde manier met je angst om te gaan. Door samen met de therapeut na te gaan van welke gedachten je last hebt, onderzoek je wáár je precies bang voor bent.

Het zetten van die eerste stap is vaak behoorlijk spannend. Het liefst ren je juist weg voor datgene waar je bang voor bent. Helaas is het zo dat de angst door die – heel begrijpelijke – vermijding, alleen nog maar groter wordt. Maar wanneer je rustig, stap voor stap naar het “monster” toe gaat en bekijkt  hoe het er precies uit ziet, des te sterker daalt de angst. Juist als je bekend bent met de oorsprong van de angst, ben je waarschijnlijk minder bang.

De kracht van exposure therapie

Naast CGT zetten psychologen de therapievorm exposure in om je angstklachten te verminderen. Exposure helpt je bij het ‘leren kennen’ van je angsten.  Dit wordt gedaan door een zogenaamde angstladder. Samen met de behandelaar stel je een lijst op van dingen die je spannend vindt. Je begint met iets wat je eng vindt, maar de confrontatie nog wel mee aan durft te gaan, vervolgens iets wat je nog enger vindt, enzovoort. Uiteindelijk werk je op deze manier naar een bepaald doel toe.

Door geconfronteerd te worden  met je angst, zonder dat je eraan onderdoor gaat, kan je hier vanaf komen.

Het is begrijpelijk dat dit alles ook eng klinkt – je hebt immers al angstklachten! Het confronteren en onderzoeken van je angsten gebeurt daarom op een tempo dat bij je past en je begint  bij een stap die je wél aandurft. Op die manier werk je naar je persoonlijke einddoel. Om dit einddoel te bereiken is het belangrijk dat je eerlijk durft te zijn over je angsten, ze toe durft te geven en ze te bespreken.

Durf jij de confrontatie met ‘jouw monster’ aan te gaan?

Dit vind je misschien ook interessant

10 redenen waarom muziek zo gezond is
Angst
10 redenen waarom muziek zo gezond is

1. Muziek vermindert stress Muziek is het ultieme geneesmiddel voor stress. Rustige muziek zorgt voor een lagere product...

Lees verder
Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig
Angst
Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig

Kan je uitleggen waarom jonge vrouwen meer last van angst en depressieve klachten hebben dan jonge mannen? Jongma: ‘Vr...

Lees verder
8 #Angsten – Wat ligt er onder die diepgewortelde angst?
Angst
8 #Angsten – Wat ligt er onder die diepgewortelde angst?

We ontkomen er niet aan: angsten. Of het nu een angststoornis is, vliegangst of smetvrees. Allemaal zijn we wel ergens b...

Lees verder
Angststoornis
Meer over klacht
Angststoornis

Iedereen is weleens bang. Maar ervaar je angst die niet reëel is en die je alleen maar in de weg zit? Dan kan het zijn ...

Lees verder