Skip to content
Psyned

Doorbreek de Cirkel van Verwijdering

In mijn praktijk kom ik vaak tegen dat mensen vermijden om te praten over juist die dingen die tussen hen in staan. Bijvoorbeeld het gemis aan intimiteit, onvrede rond seksualiteit, een verhouding of een andere kwetsuur.

Psyned - Psychologen Nederland | 22 okt 2015

In een crisissituatie, bijvoorbeeld na het uitkomen van een verhouding of na het uitspreken van twijfel over doorgaan met de relatie, is een veelvoorkomende reactie dat mensen bij elkaar op hun tenen gaan lopen en nog minder uiten wat er werkelijk in hen omgaat.

Verwijdering

De reden is dat dat ze verwachten dat als ze hierover gaan praten, er niets goeds uit voorkomt maar er juist meer spanning, onbegrip, ruzie en verwijdering ontstaat. Dit hebben ze eerder ervaren en ze willen voorkomen dat de situatie escaleert en ze de ander misschien zelfs kwijtraken.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Deze angst is begrijpelijk en vaak ook gegrond, maar het probleem is dat dit om elkaar heen lopen en niet uitspraken van wat er in je hart leeft, leidt tot het tegenovergestelde van wat je wil: meer afstand en eenzaamheid in plaats van intimiteit en verbondenheid.

Onvrede

Soms leven stellen jaren op deze manier met elkaar. Hun relatie een verarming van wat het ooit was, beiden met verlangen naar de ander, maar niet wetend hoe ze weer dichter bij elkaar kunnen komen. Het is riskant om je dan weer kwetsbaar op te stellen. Ondertussen groeit de onvrede en deze uit zich in irritaties, ruzies om kleinere dingen en dit bevestigt het idee dat de ander je niet begrijpt of niet meer van je houdt.

Eigen leven

In reactie hierop gaan mensen vaak hun eigen leven leiden en voldoening en bevestiging elders halen; uit werk, hobby’s, vriendschappen of kinderen. Ook is men vatbaar voor de aandacht van een ander, bijvoorbeeld een collega waaraan het verhaal wel verteld kan worden en waarvan men begrip en steun ontvangt. En zo kan een vriendschappelijk contact overgaan in een (emotionele en/of seksuele) relatie met een ander, wat de afstand tot de eigen partner alleen maar vergroot en tot grote complicaties leidt als men de relatie wil herstellen.

De cirkel doorbreken

Hoe doorbreek je deze cirkel van verwijdering? Door juist wel te praten over wat je dwarszit. De manier waarop maakt alleen wel veel uit. Als je boodschap verpakt is met verwijten zal de ander in de verdediging of aanval gaan en wordt de boodschap niet gehoord. Zo leidt een gesprek inderdaad niet tot iets goeds en wordt het idee versterkt dat het met deze partner niet zal lukken en het geen zin heeft om het verder te proberen.

Een relatietherapeut kan jullie helpen om opnieuw met elkaar in gesprek te gaan. In de therapie zien jullie wat jullie patronen zijn, waar de gesprekken vastlopen en hoe dat voor elkaar voelt. Al snel zullen jullie merken waar jullie manier van reageren op elkaar vandaan komt en hoe je deze kunt veranderen.

© 2015 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Relatietherapie

Meer over klacht

Relatietherapie

Lees meer informatie over Relatietherapie

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned