Skip to content
Psyned

Definieer Geluk

Gelukkig zijn, ik vind het een ongrijpbaar begrip. Al een aantal jaar laat ik bij tijd en wijlen mijn gedachten hierover gaan. Ik vraag me daarbij vaak af of ik dan nu gelukkig ben. En zo niet, wat heb ik dan nodig om het wel te zijn. Maar wanneer ik niet eens een antwoord kan vinden op de vraag wat geluk is, hoe kan ik dan zeggen dat ik gelukkig ben? En gelukkig zijn is toch iets waar we met z’n allen naar streven, is het niet?

Psyned - Psychologen Nederland | 17 mrt 2016

Tijd om te gaan ontdekken

De wetenschapper in mij vroeg zich af: hoe meten we dat dan, dat gelukkig zijn? In de psychologie willen wij vaak dingen definiëren om het meetbaar maken. Ik dook de literatuur in en werd er moedeloos van. Gelukkig zijn hangt samen met een heleboel verschillende factoren. Zo heeft lichamelijk en psychisch welzijn grote invloed op dat gelukkige gevoel. Maar ook je sociale omgeving, familieomstandigheden, woonomgeving, werkomgeving en noem maar op. Het blijkt makkelijker te zijn om, met zekerheid, te zeggen waar we ongelukkig van worden in plaats van waar we wel gelukkig van worden. En hoewel vele wetenschappers het proberen is naar mijn inziens het meten van gelukkig zijn een onmogelijke taak. Want wanneer we aan de basisbehoeftes voldoen zijn er nog tal van andere variabelen die dat gelukkige gevoel beïnvloeden.

Wat gelukkig zijn inhoudt bleek een te grote vraag te zijn. Sowieso is het voor iedereen anders natuurlijk, want we begeren nou niet bepaald allemaal hetzelfde leven. Zo kwam ik bij de vraag: wat is gelukkig zijn voor mij? Nu kan ik een sociaal wenselijk antwoord geven, maar om heel eerlijk te zijn weet ik tot op de dag van vandaag het antwoord nog niet. Compleet gelukkig zijn in alle factoren in mijn leven blijkt moeilijker te zijn dan ik dacht.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Dat maakt mij niet een ongelukkig mens, maar iemand die er gewoon geen pasklaar antwoord op heeft. Als ik dit puur verstandelijk bekijk weet ik dat ik alles bezit om gelukkig te zijn. Mooi appartement, voldoende eten, leuke sociale omgeving, etc. En dat maakt mij inderdaad een gelukkig en dankbaar mens. Toch zegt mijn gevoel dat er soms nog wat mist. En dat kan dan wel eens te maken hebben met al die verschillende factoren. Kortom, geen pasklaar antwoord dus.

Over een andere boeg

Dus die verschillende onderzoeken konden mij geen eenduidig antwoord geven, maar ook ikzelf vond geen bevredigend antwoord. Ik ben een groot fan van de positieve psychologie en was benieuwd hoe er daar tegenaan werd gekeken. Ik kwam uit op mindfulness leven, count your blessings en nog veel meer praktische tips. Leuk, ik heb veel al uitgeprobeerd en het heeft zeker effect. Maar dat is iets voor een andere keer. Wat vooral mijn ogen deed openen, was dat geluk niet te vinden is. Vaak zoeken we het buiten onszelf, waarbij we doelen stellen om dat gelukkige gevoel te bereiken. Bijvoorbeeld als ik dit heb behaald, dan ben ik gelukkig. Of, als ik die droombaan heb dan ben ik gelukkig. Onzin eigenlijk. Ik besloot om niet meer te zoeken naar een eenduidige definitie van geluk. En ik stopte ook met zoeken naar wat mij dan gelukkig zou moeten maken.

Volgens De Maakbaarheid van het Geluk van Sonja Lyubomirsky wordt veertig procent van je geluk bepaald door bewust handelen. Ook stelt zij dat het een manier van denken is. Met deze kennis ben ik maar aan de slag gegaan. Geluk zit dus in mijzelf, heeft te maken met mijn manier van denken en ik kan er bewust naar handelen. Nu richt ik mij bewust op de positieve dingen in mijn leven en daarmee niet op de spullen die ik bezit, maar wel de momenten die ik meemaak. Ik kies er bewust voor het niet meer te willen meten of het te vergelijken met het geluk van anderen.

Mijn geluk is niet hetzelfde als dat van een ander. Dus op de vraag of ik dan gelukkig ben kan ik volmondig ja zeggen. En waarom dan precies? Nou ja, waarom zou ik het niet zijn? Tegelijkertijd gelukkig zijn in alle factoren in mijn leven vind ik een te grote taak. Maar er is altijd wel iets om gelukkig over te zijn. Toch?

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Zingeving

Meer over klacht

Zingeving

Lees meer informatie over Zingeving

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned