De terreur van het kiezen

Zingeving      Psyned - Psychologen Nederland     

Ik hoor het cliënten maar wat vaak zeggen: ‘ik kan niet kiezen!’ Omdat ze door de bomen het bos niet meer zien. Wat niet verwonderlijk is als je kijkt naar alle keuzemogelijkheden die je tegenwoordig hebt. Al die opties voelen misschien eerder aan als een belemmering dan als een mogelijkheid. Uit angst om een verkeerde beslissing te maken, doen ze vervolgens niets. Welkom in de vicieuze cirkel.

De terreur van het kiezen

Doorbreken dus! Hoe? Hier 9 tips die je helpen om die keuzestress te verslaan:

1. Weg uit die comfortzone
Leef je leven eens op een andere manier. Doe niet wat je anders altijd wel zou doen. Je zult zien, het levert je waardevolle informatie over hoe je als mens in elkaar steekt.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

2. Onderzoek wat je drijfveren zijn
Wil je iets bijdragen aan de wereld? Of ben je pas tevreden op het moment dat je miljonair bent? Je kunt niet alles hebben. Bedenk dus waar je goed in bent, waar je in wilt uitblinken. En vindt rust in het feit dat er altijd dingen zullen zijn waar je niet goed in bent. Het leven is een hardloopwedstrijd, er zullen altijd mensen zijn die sneller of langzamer lopen dan jij. Waar het uiteindelijk om gaat, is het vuur waarmee jij gelopen hebt. Jouw vuur.

3. Leg de lat niet te hoog en wees geduldig
In grote stappen denken is goed. Maar soms kan het zinvol zijn die grote stappen onder te verdelen in meerdere te nemen kleine stapjes. Bedenk wat jij wilt bereiken in het leven, en kijk hoe je daar stap voor stap kunt komen. Kijk daarbij niet te ver vooruit, maar richt je vooral op het nu.

4. Stop met jezelf voortdurend met anderen vergelijken
Kijk naar jezelf: wat zijn nou de dingen waar je echt tevreden mee bent en wat stoort je? Hoe kun je die storende factoren bijsturen? Laat die anderen voor wie ze zijn. Zij bewandelen hun pad, jij het jouwe.

5. Zie in dat al die social media niet de werkelijkheid weerspiegelen
Realiseer je dat de meeste mensen slechts uitersten delen op social media. Het is dus compleet zinloos om je eigen leven daar continu aan te spiegelen.

6. Zorg voor voldoende rust
Leer te luisteren naar je lichaam en neem rust als je voelt dat dat nodig is. Sta niet 24/7 aan. Zorg daarnaast ook voor voldoende stimulatie van geest en lichaam. Blijf studeren, ga sporten. Als je voelt dat dat goed is. Plan het in, en schrap het niet als eerste uit je agenda omdat je zo druk bent.

7. Blijf niet te lang overdenken
Op een gegeven moment heb je de situatie voldoende overdacht en is het tijd om keuzes te maken. Ook al ben je nog zo besluiteloos.

8. Vertrouw op je gevoel en volg je instinct
Als je een besluit genomen hebt, voel je maar wat snel aan of dat goed of fout was. En anders wijst je omgeving je daar wel op. Vertrouw op zulke momenten op je eigen gevoel. Je hebt het niet voor niets gekregen.

9. Durf op tijd om hulp te vragen
Het klinkt allemaal zo makkelijk. Maar soms lukt het je gewoon niet. Durf dat ook toe te geven en schakel deskundige hulp in.

© 2015 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Dertigersdilemma: Wat is het en hoe ga je er mee om?
Zingeving
Dertigersdilemma: Wat is het en hoe ga je er mee om?

Wat is een dertigersdilemma? Je hebt er vast wel eens van gehoord: ‘een dertigersdilemma, quarter-life crisis of derti...

Lees verder
Hoe overleef je een nachtdienst?
Slaapproblemen
Hoe overleef je een nachtdienst?

NIEUWS VAN DE WEEK NU.nl: Gezondheidsraad adviseert zo min mogelijk nachtdiensten te draaien Details: Nachtdiensten zijn...

Lees verder
Fitboy + fitgirl = fitrelationship?
Zingeving
Fitboy + fitgirl = fitrelationship?

Deze column werd eerder al gepubliceerd op de blog van de Vondelgym Elke keer als ik op mijn fietsje zit naar de Gym, be...

Lees verder
Zingeving
Meer over klacht
Zingeving

Wat geeft mijn leven zin? Waarom doe ik wat ik doe? Wie ben ik? Dit zijn een paar zingevingsvragen die veel mensen zichz...

Lees verder