De psychologie van online daten

Overig      Aerjen Tamminga     

Nieuws en psyche | Wekelijks bespreken wij de psychologie achter een interessant nieuwsitem met Psyned psycholoog en inhoudelijk directeur Aerjen Tamminga. Deze week: over online daten – hoe beïnvloedt dat ons liefdesleven?

De psychologie van online daten

NIEUWS VAN DE WEEK

Volkskrant.nl: Zijn dating-apps al helemaal ingeburgerd?

Details: Promovendus Jitse Schuurmans begon in 2017 een blog over zijn onderzoek naar online daten en hoe dit het liefdesleven van mensen beïnvloedt. Deze week schreef hij over hoe normaal het aandeel van online daten is geworden.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Psyned Redactie (PR): Online daten: hoe vaak gaat het daar in je therapiesessies over?

Aerjen: “In therapiesessies niet enorm veel. Ik denk dat ik het bijna meer meekrijg van single vrienden dan bij cliënten.”

PR: Waarom niet in therapie denk je?

Aerjen: “Als mensen niet komen vanwege relatieproblemen komt het sowieso niet snel ter sprake. In relatietherapie-sessies komt zo’n dating app wel eens op als onderwerp. Niet diepgaand alleen. Eerder in de context van: heb je die dating-app al wel van je telefoon gegooid?”

PR: Ze zitten in een relatie maar ze zitten ook gewoon op Tinder?

Aerjen: “Ja dat zie je best vaak. Het argument is dan dat ze er verder niets mee doen. ‘Alleen een beetje swipen’. Dat vindt de partner niet altijd leuk.”

PR: Daar kan ik me op zich wel iets bij voorstellen. Waarom blijven die mensen zo’n app gebruiken als ze er toch ‘niets mee doen’?

Aerjen: “Het is soms behoorlijk verslavend. Zo’n app is als een fruitautomaat met aandacht als beloning. Je veegt door leuke kandidaten heen en bij elke swipe is er een mogelijke ‘match’ – en zo’n match geeft een heel positief gevoel natuurlijk. Telefoongebruik is sowieso verslavend, daar hadden we het een tijdje geleden in deze rubriek al over, maar wel of niet matchen met een leuk iemand is extra spannend. Sommige mensen vinden dat moeilijk om los te laten.”

PR: OK. Maar je zei dat je het bij single vrienden vaker over daten via de app had. Hoe gaat dat bij hen?

Aerjen: “Heel veel swipen, af en toe daten. Dat noemde die onderzoeker in de Volkskrant ook: ze hadden het over een gemiddelde van 38 uur zoeken en praten op een dating app voor 1 date. En nog vier keer zoveel tijd voordat er een vaste relatie uitkwam.”

PR: Waarom kost dat zoveel tijd volgens jou?

Aerjen: “Nou één ding dat me bijvoorbeeld opvalt bij vriendinnen van mijn vrouw, allemaal powervrouwen van begin dertig, dat ze ontzettend kritisch zijn. Ik heb wel het idee dat dit bij de vrouwen om ons heen sterker geldt dan bij de mannen.”

PR: Maar kritisch zijn mag toch ook wel, bij een partner zoeken? Zomaar iemand heb je ook niets aan lijkt me.

Aerjen: “Klopt wel. Maar nu komen we denk ik bij het probleem bij dating apps, ten opzichte van iemand via via in je omgeving ontmoeten: met gericht daten op die apps ben je constant bezig met oordelen – gaat het ergens heen, wil diegene dezelfde dingen als ik, voel ik een klik? Stel dat het op de eerste date heel ongemakkelijk is. Dan denk je al snel: ‘nou daar ga ik niet nog meer tijd insteken. Ik heb een druk leven dus ik zoek door.’ Terwijl: het is helemaal niet gek als een eerste date ongemakkelijk is. Het is een enorm ongemakkelijke situatie, je maakt je beiden waarschijnlijk druk om van alles.”

PR: We zouden toch wat minder streng moeten zijn dan?

Aerjen: “Nou ja, dat is ook moeilijk. Zeker als je bepaalde verlangens hebt: mensen in de dertig bijvoorbeeld denken vaker na over kinderen, daar zit dan tijdsdruk achter. Als die een leuk iemand ontmoeten die voorlopig geen kinderen wil – wat doe je dan? Maar je hebt wel de beste kans om te ontdekken of er een klik is als er juist niet zoveel van afhangt. Druk geeft stress en dan is het moeilijk om ‘gewoon jezelf’ te zijn.”

PR: In het artikel van de promovendus stond dat er wel ook steeds meer gebruik wordt gemaakt van reguliere social media, zoals Facebook en zelfs LinkedIn. Dat is wel meer casual dan toch?

Aerjen: “Ja dat is wel interessant. Dan kom je misschien wel wat meer ongedwongen met elkaar in contact, via vrienden of via een Facebook-pagina over een gedeelde hobby. Alleen is het dan wel extra eng om iemand uit te vragen denk ik.”

PR: Net zo eng als vroeger in de kroeg op iemand afstappen!

Aerjen: “Haha ja. We gaan gewoon weer terug naar een soort versieren in de kroeg.”

PR: Nog een laatste tip?

Aerjen: “Ik denk dat je moet accepteren dat je tijd en moeite zal moeten investeren. Hoe snel je ook kan swipen op een app: er is uiteindelijk gewoon geen snelle, makkelijke oplossing. Het belangrijkst vanuit psychologisch oogpunt is dat je probeert de druk voor jezelf te verminderen. En probeer het ook een beetje leuk voor jezelf te maken. Het is wel een boeiend proces, dat daten; het kan je heel veel over jezelf leren.”

© 2017 Psychologen Nederland

Aerjen Tamminga

Aerjen Tamminga

Psycholoog

Dit vind je misschien ook interessant

Leven met een narcist
Overig
Leven met een narcist

Wat is een narcist? Iemand met narcisme vindt zichzelf heel erg belangrijk. Narcisten hebben het gevoel dat ze boven de ...

Lees verder
Hoe help ik iemand met orthorexia nervosa?
Overig
Hoe help ik iemand met orthorexia nervosa?

Wat is orthorexia nervosa? Orthorexia nervosa, ook wel orthorexia genoemd, is een eetstoornis die (nog) niet in de DSM-5...

Lees verder
Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?
Overig
Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?

Wat is emotionele verwaarlozing? Emotionele verwaarlozing is wanneer je niet genoeg aandacht, steun en liefde krijgt van...

Lees verder
Relatietherapie
Meer over klacht
Relatietherapie

Denk je aan relatietherapie? Veel mensen krijgen in hun relatie wel eens te maken met relatieproblemen. Dit kan gaan ove...

Lees verder