De kracht van symbolen

Overig      De kracht van symbolen     

Katathym Imaginatieve Psychotherapie (KIP) is een therapievorm die gebruik maakt van beelden en symbolen. Je denkt nu misschien Kata wat?, maar deze therapievorm kan jou aanspreken wanneer je het moeilijk vindt om je emoties onder woorden te brengen en meer hebt met beelden. Nieuwsgierig geworden naar hoe deze therapievorm werkt? Onze psycholoog Diana Jansen neemt je mee in de wereld van ‘Katathym Imaginatieve Psychotherapie’ (KIP), oftewel Symbooldrama.

De kracht van symbolen

Onlangs klopte Charlotte* aan bij mijn praktijk, ze had last van rouwverwerkingsproblemen. De liefde van haar leven is drie jaar geleden plotseling overleden. Dit was de man voor wie ze een aantal jaar geleden de vader van haar kinderen had verlaten en na zijn overlijden voelde het alsof ze in een diepe grot was gevallen. In de diepte van de grot zat een moeras en de afgelopen jaren heeft ze hard gewerkt om hieruit te kruipen. Moe van de strijd klopte ze aan bij mij, niet wetende hoe ze uit deze grot moest komen en bang om terug te vallen wanneer ze zou rusten. 

Charlotte spreekt in beelden en metaforen om haar gevoel over te brengen. KIP, of Symbooldrama, is een therapievorm waarbij de kracht van deze beeldtaal goed gebruikt/toegepast kan worden.

De krachtige werking van imaginaties

De krachtige werking van imaginaties werd in de jaren ‘50 van de vorige eeuw ontdekt door de Duitse psychoanalyticus Hanscarl Leuner. Hij bereikte verrassende resultaten tijdens de therapie door middel van dagdromen te gebruiken voor imagineren. In deze dagdromen leer je je innerlijke conflicten, spanningen en trauma’s te begrijpen en te verwerken. 

De kracht van symbolenHoe gaat dat dan eigenlijk, dat verbeelden in de therapie? Tijdens de sessie beginnen we met een lichte ontspanningsoefening. Dan vraag ik je een concreet beeld voor te stellen, bijvoorbeeld een landschap of een dier. Door jouw beschrijvingen en mijn verdere vragen, werk je dit beeld zelf verder uit. In de dagdroom die dan ontstaat, beleef je dingen die niet direct te beredeneren zijn. Deze beleving raakt de vragen die je bezighouden. Wanneer het spannend of aangrijpend wordt, zorg ik er als therapeut voor dat je je veilig blijft voelen. De beelden roepen gevoelens en emoties op, maar ik zorg dat je er niet in verdwijnt of erdoor overspoeld raakt.

Na de dagdroom vraag ik je te tekenen wat je zag, hierbij maakt het niet uit of je mooi kunt tekenen of niet. Door aan de hand van de tekening over het beeld te praten, krijg je meer inzicht in je eigen gevoelens, wensen en behoeften. 

Omdat Charlotte al zo’n duidelijk beeld had van de situatie waar ze zich in bevond, liet ik haar dit beeld voorstellen in een imaginatie. Ze vertelde dat ze op een schaarlift zat in de grot. Het was donker, grijs, koud en vertrouwd. Ze was trots op haar overwinning. Het plateau waar ze op zat was veilig, ze kon er niet af vallen. Als ze naar beneden keek zag ze het zwarte moeras waar ze uit geklommen was. Ze ontdekte dat de weg eruit een andere route was dan de weg erin. Er was nog een lastige route te gaan en ze was te moe om verder te klimmen. Het was geen fijne plek om te zijn, maar er was wel een stevige bodem onder haar. Ze kon daar even gaan zitten, klein en kwetsbaar, maar zonder de angst terug te zakken in het moeras. 

In de sessie die volgde gaf Charlotte aan dat een groot inzicht had gekregen. Ze kon accepteren dat ze moe mocht zijn. Ze kon met vertrouwen en trots meer rust nemen, kwetsbaar zijn, wetende dat er een solide basis onder haar was.

Deze sessie deden we opnieuw een dagdroom. Ik vroeg haar zich een weide voor te stellen. Charlotte bevond zich in hoog, groen, kietelend gras met her en der klaprozen. De lucht was blauw met witte wolken. Het was er stil en fijn. Ze voelde zich onbevangen, er moest niks. Op mijn vraag of ze ergens zin in had, rende ze gillend en vrolijk door de weide, ze voelde zich geborgen. Vervolgens ging ze in het gras liggen en keek naar de wolken. Het gras om haar heen gaf een beschut gevoel, ze was er alleen, maar niet eenzaam. Het voelde onwennig, comfortabel en ze kon er zijn zonder schuldgevoel. 

In contact met jezelf

Een dagdroom kan je weer in contact brengen met je eigen bronnen van energie en levenslust. Het is helend om de voedende, krachtige gevoelens die je kwijt bent geraakt door verlies, stress of de hectiek van alledag weer te ervaren. Door de dagdromen en het tekenen ervan krijg je toegang tot je innerlijke belevingswereld en kun je deze doorvoelen. Vaak schieten woorden en logica tekort om de beleving te vangen. In de dagdroom kunnen wensen, conflicten en behoeften opduiken die met logisch denken of er ‘gewoon’ over praten niet aan de oppervlakte komen. Jij hebt de antwoorden in jezelf, ik help je om er weer contact mee te maken.

Met Charlotte werk ik verder via de dagdromen om haar kracht, behoeften en verdriet te herkennen en verwerken. 

Ben jij geïnteresseerd? Ik help je graag de kracht van deze therapie te ervaren.

*De gebruikte naam is om privacyredenen gefingeerd.

Dit vind je misschien ook interessant

De klik met je psycholoog: cruciaal voor verbinding en genezing
Overig
De klik met je psycholoog: cruciaal voor verbinding en genezing

De klik met je psycholoog, ook wel de therapeutische relatie genoemd, is één van de belangrijkste voorspellers van het...

Lees verder
Relatie expert over daten, single zijn, relaties en je hechtingsstijl
Overig
Relatie expert over daten, single zijn, relaties en je hechtingsstijl

De eerste paar vragen gaan over hechting. Ben je benieuwd naar jouw hechtingsstijl? Doe dan hier de hechtingtest. Ik den...

Lees verder
Autisme bij vrouwen
Overig
Autisme bij vrouwen

Autisme wordt bij vrouwen minder snel herkend. Er is ook nog niet veel over bekend. Daarom speciaal voor al deze vrouwen...

Lees verder
Burn-out
Meer over klacht
Burn-out

Heb je last van stressklachten? Lukt het je niet meer om, zowel op je werk als privé, alle ballen in de lucht te houden...

Lees verder