Berichtgeving in media over kwaliteit psychologen belicht één kant van het verhaal

Psyned in de media      Medicalfacts.nl     

Basispsychologen zijn een belangrijke schakel in het verkorten van de GGZ wachtlijsten

De basispsycholoog zou, onder andere door gebrek aan ervaring, niet gekwalificeerd genoeg zijn om op niveau te kunnen behandelen, melden verschillende media. Hogere eisen stellen aan psychologen zou volgens een aantal beroepsverenigingen voor psychologen nodig zijn voor het verkorten van de GGZ wachtlijsten. Landelijke behandelorganisatie Psyned, die voornamelijk met basispsychologen werkt, zegt dat door deze berichtgeving duizenden basispsychologen met relevante behandelervaring buitenspel gezet dreigen te worden. Dat terwijl zij juist kunnen helpen bij het verkorten van de GGZ wachtlijsten.

Berichtgeving in media over kwaliteit psychologen belicht één kant van het verhaal

Basispsycholoog niet hetzelfde als onervaren psycholoog

“Goed dat er aandacht is voor de kwaliteit van psychologen, maar bekijk het niet alleen vanuit de GGZ instellingen en luister ook naar de basispsycholoog”, zegt Aerjen Tamminga, zorgdirecteur van landelijke behandelorganisatie Psyned. Een basispsycholoog is niet gelijk aan een onervaren en/of onvoldoende gekwalificeerde psycholoog.

Je bent een basispsycholoog als je aan een universiteit een psychologie master hebt behaald. Meestal betekent dit dat je een driejarige bacheloropleiding en een één- of tweejarige master volgt. Tamminga: “Bij Psyned behandelen alleen maar basispsychologen die minimaal 4 jaar relevante behandelervaring hebben en aangesloten zijn bij een erkende branchevereniging (zoals het NIP) en voldoen aan de eisen rondom de WKKGZ. Het resultaat van de behandeling van onze behandelaars wordt door onze cliënten gemiddeld beoordeeld met een 8.5”.

Huidige problematiek

De basispsycholoog wordt nu vaak door de GGZ instellingen ingezet om vergoede zorg te leveren, dit moet onder verantwoordelijkheid van een regiebehandelaar. Zo kan er toch een vergoeding worden gedeclareerd bij zorgverzekeraars. Helaas is er niet altijd ruimte of tijd voor voldoende begeleiding van onervaren basispsychologen. “Hierdoor wordt de capaciteit vergroot, maar dit gaat ten koste van de kwaliteit. Het op deze manier inzetten van basispsychologen is begrijpelijk, maar niet de oplossing voor de problematiek met de wachtlijsten”, zegt Tamminga.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Oplossing voor de lange GGZ wachtlijsten

Om de wachtlijsten te verkorten zouden ervaren basispsychologen juist op een andere manier een prominentere rol kunnen gaan spelen dan zij nu doen. Niet elke psychische klacht is even complex en niet iedere klacht hoort thuis in de vergoede (GZ) zorg. Denk aan stressklachten, burn-out, niet persisterende complexe rouw- en verliesverwerking, relatieproblemen. Door het inzetten van basispsychologen op deze hulpvragen wordt er ruimte gecreëerd op de wachtlijsten voor de complexere psychische klachten. Deze kunnen dan worden behandeld door GZ-psychologen, psychotherapeuten of klinisch (neuro)psychologen.

Psyned profileert zich, met 270 aangesloten behandelaars, als spreekbuis van de basispsychologen. Tamminga: “De huidige berichtgeving vinden wij te eenzijdig. We missen het verhaal van de ervaren en gekwalificeerde basispsycholoog. Wij zien de basispsycholoog niet als deel van het probleem, maar als deel van de oplossing. Onze basispsychologen hebben vorig jaar bijna 8.000 cliënten geholpen en daarmee de wachtlijsten ontlast”.

Bron: https://www.medicalfacts.nl/2020/10/28/berichtgeving-in-media-over-kwaliteit-psychologen-belicht-een-kant-van-het-verhaal/

Medicalfacts.nl

Medicalfacts.nl


Dit vind je misschien ook interessant

Psyned in de media
Maandenlang thuiswerken: ‘Mijn leven is een saaie pap geworden’

‘We missen elkaar’ Een beeld dat het internationale bedrijf Unilever herkent. Sinds maart werken de medewerk...

Lees verder
Een gezonde relatie in coronatijd? Vier ideeën om mee aan de slag te gaan
Psyned in de media
Een gezonde relatie in coronatijd? Vier ideeën om mee aan de slag te gaan

Speel een kaartspel met vragen voor meer verbinding Relatiebegeleiders Jeroen de Jong en Wendy van Dam stelden de ‘Lie...

Lees verder
Hoge waardering GGZ-cliënten voor videobehandelingen
Psyned in de media
Hoge waardering GGZ-cliënten voor videobehandelingen

Psychologen behandelen hun cliënten doorgaans altijd in de praktijk. Toen de coronacrisis toesloeg en contact beperkend...

Lees verder
Meer over klacht
(Geen) wachtlijsten

De meeste psychologen die zijn aangesloten bij Psyned hebben geen wachtlijst! Je kunt meteen terecht en snel aan de slag...

Lees verder