Categorie
Categorie

Babyproof maken is ook: aandacht voor elkaar

Wij reageren op het artikel Maak je Relatie Babyproof (geplaatst op 16 oktober in Trouw) met een artikel over het belang van aandacht voor elkaar. Deze verscheen 17 oktober in Trouw op de opiniepagina.

Door het ouderschap verandert er zo veel dat je elkaar volledig kunt kwijtraken. Sommige ouders vergeten bijna dat ze ook nog elkaars beste maatje, minnaars zijn. Ze worden een management team, dat uitstekend in staat is alle ballen in de lucht te houden, de kinderen gaan gekleed en gevoed op tijd naar school, het werk gaat door, het huishouden, de boodschappen, sociale contacten, sport. Ik word er moe van als ik alleen maar luister naar wat ze allemaal doen. Intussen zijn ze elkaar kwijt.

Ik herinner me het eerste weekend dat ik met mijn partner weg ging na de geboorte van onze zoons. We wandelden op de Veluwe en ’s avonds tegenover hem in het restaurant, dacht ik: ‘Wat doe ik hier met deze man?’ Ik moest een drempel over om dit uit te spreken, maar het was wel de opmaat naar meer nabijheid, intimiteit.

Wanneer je kinderen krijgt komt je behoefte aan autonomie in de verdrukking. Tijd nemen voor jezelf én je partner ook die tijd gunnen is belangrijk. Maar daarmee heb je elkáár nog niet teruggevonden.

Wanneer je leven zich zo in de hogedrukpan afspeelt, krijg je te maken met elkaars stoom. Veel stellen denken dat relatietherapie bestaat uit leren communiceren en jezelf aanpassen. Maar echte verandering bereik je pas wanneer je begrijpt waar de stoom vandaan komt, hoezeer jij je bekneld voelt en hoezeer de ander zich bekneld voelt. Dan kan er weer contact van hart tot hart ontstaan. Dat wil niet zeggen dat er nooit geen stoom meer is, maar dat je dit van jezelf en van de ander beter kunt verdragen.

Zo wordt relatietherapie niet een kwestie van jezelf aanpassen aan de ander en daarmee ‘steeds minder diegene zijn die je bent’, maar begrijpen en accepteren wie je ten diepste bent en wie die ander is. Als je je eigen en elkaars eigenaardigheden goed kent en liefhebt wordt het makkelijker om iets voor de ander te doen of te laten. Niet zozeer om je aan te passen, maar omdat je het graag goed wilt hebben met je partner.

© 2015 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Wil je een vraag voorleggen aan het verwijsteam van Psyned? Je kan ons elke werkdag bellen op 085 – 4014720. Ma – do van 9 tot 9, op vrijdag van 9 tot half 6. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom psychologie, leuke feitjes en inzichtgevende artikelen? Volg Psyned dan op Facebook en Twitter.

Dit vind je misschien ook interessant

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720 Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog