Alles wat je moet weten over love bombing en waarom het zo schadelijk is

Narcisme      Psyned     

Je opent de deur en ontdekt een prachtig boeket rode rozen met een schattig beertje. Plotseling plingt’ een nieuw bericht. Vind je ze mooi?’. Voordat je kan antwoorden gaat de deurbel, je date staat voor je neus. Kom we gaan naar het restaurant. Tijdens het etentje onthult hij zijn toekomstplannen met jou. Jullie gaan trouwen, een huis kopen en krijgen drie kinderen. Dit is pas de vierde date. Hij gaat wel heel snel, maar hij is zo lief. Je zoekt er verder niks achter. Het is gewoon enthousiasme.  Maar is het echt zo onschuldig of is het een vorm van love boming? 

Alles wat je moet weten over love bombing en waarom het zo schadelijk is

Wat is love bombing? 

‘Oh nee, niet weer een nieuwe datingterm’. In een wereld vol termen die ’toxische’ relaties beschrijven, lijkt love bombing misschien slechts een van de vele. Het zal je verbazen, maar love bombing wordt al sinds de jaren zeventig gebruikt. De term wordt gebruikt om een manipulatietechniek te beschrijven die vroeger voornamelijk door sekteleiders werd gebruikt. Zij gebruikte liefdesbombardementen om nieuwe leden te werven. Zij overspoelde mensen met liefde en vriendelijkheid. Zodra mensen zich aansloten werd er steeds meer van hen gevraagd en de sekte verlaten werd onmogelijk. 

Ook tijdens het daten wordt love bombing toegepast. Hoewel vooral iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis of borderline deze techniek toepast, is iedereen in staat om een liefdesbommenwerper te zijn. De ontvanger krijgt veel lieve woordjes, cadeautjes, aandacht en mooie beloftes. Je wordt overspoeld met veel liefde. In het begin is het moeilijk te herkennen. Je bent ervan overtuigd dat je jouw prins(es) op het witte paard hebt gevonden. ‘Hij of zij heeft gewoon goede bedoelingen. Wat is er mis met zoveel liefde ontvangen?’. Het lijkt heel onschuldig maar niets is minder waar. Het doel van love bombing is om controle te krijgen over de ontvanger en om het ego van de love bomber te boosten.  

Love bombing herkennen 

Het is normaal om in een relatie liefde en complimentjes te geven. Vooral in het begin wil je het allerliefst bij diegene zijn. Toch kan je echte liefde, een obsessie en love bombing van elkaar onderscheiden. In een gezonde relatie voel je je veilig en op je gemak bij je partner. Jullie hebben allebei een eigen leven, maar er is ook genoeg ruimte voor liefde. Bij love bombing is dit niet het geval. Het is soms moeilijk om te zien, want liefde maakt blind. Daarom hebben wij de belangrijkste herkenningspunten voor je op een rijtje gezet. 

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek
  • Je krijgt veel complimentjes; 
  • Je ontvangt veel grote en dure cadeaus; 
  • Hij/zij praat al over de toekomst terwijl dit nog te vroeg is; 
  • Hij/zij wil de hele tijd bij je zijn; 
  • Je telefoon wordt overspoeld met berichten en belletjes; 
  • Op het ene moment ben je perfect en op het andere moment doe je alles verkeerd; 
  • Hij/zij zegt precies wat jij wilt horen; 
  • Al jouw aandacht wordt opgeëist; 
  • Hij/zij kan heel boos worden; 
  • Je krijgt nooit een klein liefdesgebaar, alles moet groots; 
  • Je krijgt waarschuwingen van anderen in je omgeving. 

Herken je een aantal punten in je eigen relatie? Dan is het belangrijk om even stil te staan bij je relatie. Het kan dat je het doelwit bent geworden van een manipulatietechniek. Stel jezelf de volgende vragen: is mijn partner wel oprecht? Heeft hij het beste met me voort? Zijn de verhoudingen in de relatie wel gelijk? Wil ik dit of wordt dit van me verwacht? Bewustwording is vaak de eerste stap naar een gezonde relatie met jezelf en/of je partner. 

Tekenen dat jezelf een liefdesbommenwerper bent 

Het kan ook zijn dat je zelf aan love bombing doet. Vaak is dit onbewust gedrag en heb je niet eens door dat je dit doet. Je ervaart een soort afhankelijkheid van je partner. Het is normaal dat je bij elkaar wilt zijn, maar als je er alles voor doet om samen te zijn is het niet meer gezond. Je hebt het gevoel dat je nooit zonder hem of haar kan zijn. In het begin van je relatie heb je de neiging om je partner heel veel aandacht, complimenten en cadeautjes te geven. Zonder dat je het door hebt verlies je je eigen wensen en behoeften uit het oog. In de relatie is er weinig ruimte voor groei en ontwikkeling en je hebt onrealistische verwachtingen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze gedragspatronen en, indien nodig, aanpassingen te maken om een gezonde en evenwichtige relatie op te bouwen.  

Gevolgen love bombing 

Love bombing is schadelijk voor je geestelijke gezondheid, voor zowel het slachtoffer als de bommenwerper. Het is een vorm van emotioneel misbruik. Iemand geeft jou iets en je hebt het gevoel dat je iets (groters) terug moet doen. Dit wordt ook wel de wet van wederkerigheid genoemd. Je partner geeft overdreven veel liefde, dus jij hebt het gevoel dat je dit moet teruggeven – ondanks zijn of haar gedrag. Meestal is de werper in het begin heel lief, maar later in de relatie komen de narcistische trekjes naar boven. Dan kan hij/zij heel boos worden of je ghosten. Dit wil je voorkomen waardoor je ervoor gaat zorgen dat de werper weer zijn lieve zelf wordt. Je bent als het ware verslaafd geworden aan de aandacht en liefde. Wat hem een ego boost geeft. Zijn doel is bereikt en hij trekt zich terug. Vaak is dit het moment dat ze controle uitoefenen op hun partner. 

Wat te doen bij love bombing 

Als je vermoedt dat je het slachtoffer bent van love bombing zijn er een aantal dingen die je kan doen. Bewustwording is de eerste stap naar het doorbreken van de emotionele mishandeling cyclus. Het is belangrijk dat je de tekenen herkent en dat je begrijpt dat het een manipulatietechniek is. Neem daarna een stapje terug van je relatie. Zo krijg je even ruimte om te ademen en je eigen gevoelens en gedachtes te ordenen. Bepaal je eigen grenzen. Wat is acceptabel en wat niet? Praat erover met familie en vrienden. Zij kunnen je helpen en steunen. Je kan ook overwegen om professionele hulp te zoeken. Love bombing kan traumatiserend zijn. Een psycholoog kan je hierbij helpen. Hoe de behandeling eruitziet verschilt per persoon. Jouw wensen en behoeften staan centraal. Je leert bijvoorbeeld verschillende coping-strategieën, grenzen stellen of emotieregulatie. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Bel ons op 085-4014720 of plan hier je gratis adviesgesprek. 

Psyned

Psyned


Dit vind je misschien ook interessant

Gaslighting: zo herken je deze vorm van emotionele manipulatie
Narcisme
Gaslighting: zo herken je deze vorm van emotionele manipulatie

Ligt het aan mij? Ben ík nou gek? Als je steeds denkt: ‘Het zal wel aan mij liggen’ en ‘Ben ík nou gek?’ is da...

Lees verder
Narcisme
Meer over klacht
Narcisme

Mensen met narcisme willen graag het stralende middelpunt zijn en doen er dan ook alles aan om zichzelf onder de aandach...

Lees verder