Categorie
Categorie

3 misverstanden over relatietherapie

Heb jij een relatie en merk je dat jullie relatie steeds meer onzuiverheden en scheurtjes vertoont? Worden deze onzuiverheden langzaam zo groot dat alleen deze nog te zien zijn in jullie relatie? Relatietherapie helpt jou en je partner om weer samen in gesprek te gaan zodat jullie aan deze onzuiverheden en ingesleten patronen kunnen werken. Er heersen echter misverstanden over hoe relatietherapie werkt. Lees hier meer over de misverstanden die er zijn over relatietherapie.

3 misverstanden over relatietherapie

1. ‘Als we in relatietherapie gaan, is het doel dat we onze relatie redden’

Dit is onjuist. Natuurlijk is dit vaak de belangrijkste motivatie om in therapie te gaan, maar het is niet per definitie de insteek. Een relatietherapeut gaat eerst jullie wensen onderzoeken en kijken of er een gemeenschappelijk doel geformuleerd kan worden. De relatietherapeut helpt jullie weer het gesprek met elkaar aan te gaan en houdt jullie gedurende de sessies een spiegel voor. De spiegel laat jullie terugkerende patronen herkennen en vervolgens krijgen jullie handvatten aangereikt om mee aan de slag te gaan.

2. ‘De therapeut zal mijn partner weleens de waarheid vertellen’

Wederom onjuist: een relatietherapeut is per definitie onpartijdig. Hij of zij kijkt als professional objectief met jullie mee en brengt communicatie,- en interactiepatronen die jullie samen hebben in kaart. Vaak is het prettig om problemen te delen met vrienden of familie, zij kunnen goed luisteren en advies geven. Echter kan het zo zijn dat de mening van familie en vrienden al gekleurd is. Een relatietherapeut is transparant en juist die objectiviteit is een meerwaarde.

3. ‘Er moet NU iets gebeuren, zo gaat het niet langer’

Wanneer je bij een (relatie) therapeut aanklopt is de nood vaak hoog. Het liefste heb je gisteren een oplossing voor jullie problemen in plaats van vandaag. Besef alleen dat een oplossing vaak even tijd kost. Om te werken aan een verbetering in jullie relatie moeten er een aantal dingen in kaart gebracht worden. Denk aan: de manier van communiceren, de relatiecrisis en jullie wensen en verwachtingen. En dat kost tijd. Veel mensen ervaren het als prettig om één of anderhalf uur per week de tijd te hebben om met elkaar te praten in therapie. Zodat er verbeteringen ontstaan binnen de relatie.

‘En nu?’

Zijn de misverstanden weggenomen, maar zijn er meer vragen ontstaan? Bel gerust met ons psychologisch verwijsteam op 085-4014720. We beantwoorden graag al je vragen over relatietherapie, van relatietherapie kosten tot inhoudelijke vragen over relatietherapie behandelingen. Daarnaast adviseren wij je over welke relatietherapeut het beste bij jullie situatie past en indien gewenst kunnen wij direct een afspraak voor jullie inplannen.

Demi

Demi

Heb jij een hulpvraag? Je kan je hulpvraag voorleggen aan ons verwijsteam. We zijn op ma t/m do tussen 08.30 en 20.30 en op vrijdag tot 17.00 telefonisch bereikbaar op 085 – 4014 720. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom psychologie, leuke feitjes en inzichtgevende artikelen? Volg Psyned dan op Facebook, Instagram en Twitter.

Dit vind je misschien ook interessant

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720 Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog