Rouwverwerking, hoe doe je dat?

Rouw & Verlies      Psyned - Psychologen Nederland     

Jaap en zijn vrouw Gerda zijn ruim 20 jaar getrouwd als bij Gerda een ongeneeslijke ziekte wordt geconstateerd. Na een half jaar komt Gerda te overlijden. Een groot verlies voor Jaap die in een achtbaan van emoties terechtkomt. Het verwerken van dit verlies, ook wel rouwverwerking genoemd, is zowel geestelijk als lichamelijk een zwaar proces. Jaap is na het overlijden van zijn vrouw Gerda in een zware periode van rouw terechtgekomen. Dat rouwverwerking een moeilijk proces is, is alom bekend. Maar wat is rouw precies en hoe kun je er het beste mee omgaan?

Rouwverwerking, hoe doe je dat?

Wat gebeurt er als je in de rouw bent?

Rouw. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Of het nu je huisdier, een familielid of een vriend(in) is, het overlijden maakt veel los. Het verlies moet een plek krijgen en dat is een zwaar proces. De reacties die loskomen op het overlijden worden aangeduid als rouw. Rouw kan zich uiten op verschillende manieren. Natuurlijk is er het verdriet, maar er kan ook sprake zijn van woede of lichamelijke klachten. Daarnaast kunnen positieve gevoelens ontstaan, zoals liefde voor de overledene of opluchting.

Het overlijden van Gerda zorgde voor gemengde gevoelens bij Jaap. Natuurlijk was er het grote verdriet om haar overlijden. Tegelijkertijd was er een zekere opluchting omdat het lijden van Gerda voorbij was. Het ervaren van een opgelucht gevoel maakte dat Jaap zich schuldig voelde tegenover Gerda. Hoe kan je nou opgelucht zijn als je geliefde vrouw overlijdt?

Luister naar de podcast Waar wacht je op?

Ga jij of een naaste door een rouwproces?

Jaap besprak zijn gevoelens met een goede vriend. Die wees hem erop dat dergelijke gevoelens normaal zijn. Aan het overlijden van Gerda is een slopend ziekteproces voorafgegaan. Dat Jaap opgelucht is dat dit lijden voorbij is, is heel normaal. Je geliefde zien lijden doet immers veel pijn en het besef dat deze lijdensweg voorbij is maakt gevoelens van opluchting los.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Hoe moet je rouwen?

De manier waarop je rouwt is voor iedereen verschillend en hangt bovendien af van de relatie die je had tot de overledene. Goed of slecht rouwen bestaat niet, het is een persoonlijk proces. Neem de tijd om het verlies te verwerken en doe waar je je prettig bij voelt. Huil wanneer je daar behoefte aan hebt, maar zoek ook afleiding en probeer je leven aan te passen naar de nieuwe situatie. Geef jezelf de ruimte om te rouwen op een manier die voor jou goed voelt.

Tijdens het rouwproces worden vier stadia doorlopen. Eerst moet men accepteren dat de dierbare is overleden. Vervolgens worden de emoties de vrije loop gelaten en ontstaan er gevoelens van bijvoorbeeld verdriet, woede of onmacht. Daarna dient het leven aangepast te worden aan een leven zonder de overledene. Tot slot krijgt de overledene emotioneel een plek en wordt het plezier in het leven hervonden. Hoe lang iedere fase duurt verschilt per persoon. Evenals het proces zelf bestaat hierin geen goed of fout tijdsbestek.

Als je vastloopt

Soms heb je hulp nodig bij het rouwverwerkingsproces. Bijvoorbeeld als je die ene fase niet doorkomt of omdat je niet weet hoe je een fase moet afsluiten. Als rouwverwerking niet alleen lukt kun je hulp inroepen van een psycholoog. Zij kunnen je helpen het verlies een plek te geven en je leven weer op te pakken. Wil je eerst zelf de ernst van je klachten achterhalen? Dat kan gratis via onze rouw test.

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

10 #Rouw – Wat als je de belangrijkste persoon in je leven verliest?
Podcast
10 #Rouw – Wat als je de belangrijkste persoon in je leven verliest?

Een iets andere (en langere) aflevering dan jullie tot nu toe van ons gewend zijn. Dit keer zit Amy namelijk samen met K...

Lees verder
Verlies van een kind
Rouw & Verlies
Verlies van een kind

Afgelopen januari was het zeven jaar geleden dat onze dochter Lieke stierf. Ze was toen bijna vijf jaar. En hoewel ze ee...

Lees verder
Zelfdoding van een dierbare….hoe ga je verder?
Rouw & Verlies
Zelfdoding van een dierbare….hoe ga je verder?

Psycholoog Marjanne Kruyswijk verloor haar zwager door suïcide en vertelt in dit blog over rouw na zelfdoding. Want hoe...

Lees verder
Rouwverwerking
Meer over klacht
Rouwverwerking

Verlies en rouw, vroeg of laat maken we het helaas allemaal mee. Een verlieservaring kan je behoorlijk van je stuk breng...

Lees verder