Skip to content
Psyned

Rouw: het verhaal van Sofia

Sofia ervaarde zelf hoe ingrijpend een verlies kan zijn. Het overlijden van een dierbare kleurde haar dagen donker. Ze wist dat ze verder moest, maar hoe? Uiteindelijk zoekt ze hulp en deelt haar verhaal met een psycholoog van Psyned:

‘Wat is normaal tijdens rouw?’

Er werd mij op voorhand al verteld dat rouwverwerking wordt gezien als een vingerafdruk. Geen persoon rouwt op dezelfde manier, net zoals een vingerafdruk bij iedereen anders is. Waar kan ik mij dan aan vasthouden? Wat is normaal om te voelen en hoe lang mag ik mij zo voelen? Hoe verdrietig mag je zijn en is elke dag huilen te veel? Mag je ook boos zijn en is blijdschap dan fout om te voelen?

Het zat er al voor een langere tijd aan te komen, maar dat maakt een verlies ervaren van iemand die dichtbij jou staat niet makkelijker. Elk verlies doet pijn.

‘Tijd zou helpen, maar hoe?’

De eerste maanden vlogen voorbij, ik kan ze bijna niet meer herinneren. Alsof je ergens aan het lopen bent zonder enig besef van tijd. Ik ervaarde veel verdriet en boosheid maar tegelijkertijd voelde ik mij ook erg verdoofd. Je vraagt je bijna elke dag weer af “waarom?”. In deze tijd ervaarde ik sterke gevoelens van eenzaamheid gepaard met veel onbegrip. Niemand wist hoe ik mij daadwerkelijk voelde op een dag of waar ik op dat moment doorheen ging. Voortdurend werd tegen mij gezegd dat tijd zou gaan helpen. Maar, hoe meer tijd er verstreek, hoe meer het werd vergeten door de mensen om mij heen. Ik besefte dat het leven doorging en ik daarin mee moest gaan. Maar hoe?

‘Ik mocht er zijn samen met mijn donkere regenwolk’

Uiteindelijk ben ik hiervoor op zoek gegaan naar hulp. Ik merkte dat ik niet meer op deze manier door kon gaan. Ik functioneerde niet meer op mijn werk en ik kwam de dagen erg moeilijk door. Dag in dag uit waren mijn dagen donker gekleurd als een regenwolk die niet meer leek te verdwijnen. Ik zocht op een geven moment het internet af en kwam terecht bij Psyned. Ik heb er een tijdje over nagedacht en besloot hen uiteindelijk te bellen, ondanks dat ik het spannend vond. Ik werd toen gelijk ontvangen door een warme en vriendelijke stem. Een lieve vrouw die mij direct veel erkenning gaf. Ik kreeg het gevoel dat ik er mocht zijn, samen met mijn donkere regenwolk. Hierdoor verdwenen al gauw de gevoelens van schaamte samen met mijn angst.

‘Tijdens therapie kon ik mijn verhaal delen’

De week na dit telefoongesprek kon ik al gelijk bij iemand terecht. Ik voelde direct een klik met deze psycholoog en zat hier op de juiste plek. Tijdens de therapie kon ik eindelijk mijn verhaal met iemand delen. Ik ervaarde niet meer de extreme eenzaamheid of de gevoelens van onbegrip. Mijn verhaal werd juist begrepen en erkend.

Uiteindelijk had ik het echt nodig om mijn verhaal met iemand te delen en juist hierover te praten. Ik had het nodig om begrepen en gezien te worden, en te ervaren dat alles er mag zijn. Gevoelens zijn er nou eenmaal, in alle soorten kleuren en maten en er is niets waarvoor je je hoeft te schamen. Geen persoon rouwt op dezelfde manier, net zoals een vingerafdruk bij iedereen anders is.

Kunnen wij jou ook helpen?

Lukt het je niet om jouw verlies een plek te geven? Onze psychologen helpen jou graag weer op weg. Blijf niet alleen met je verdriet en zorgen zitten. Bel ons op 085 – 4014 720 of plan een adviesgesprek op een moment dat het jou uitkomt.

Rouwverwerking

Dit vind je misschien interessant

Zelftesten

Ervaar je psychische klachten? Doe de test!

Test jezelf

E-books

E-books en whitepapers: Gratis te downloaden

Bekijk het overzicht

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned