Zomertijd: 3 tips om slaapproblemen te voorkomen

Slaapproblemen      Psyned - Psychologen Nederland     

Iedere lente gaat de klok één uur vooruit en dat betekent dat de zomertijd weer ingaat. Maar welke invloed heeft de zomertijd eigenlijk op je biologische klok? En hoe kom je in het ritme van de zomertijd? Je leest het in onderstaande blog.

Zomertijd: 3 tips om slaapproblemen te voorkomen

Door de zomertijd raakt je biologische klok in de war

Door al je klokken en horloges één uur vooruit te zetten, loopt de tijd een uur voor op je biologische klok, ook wel je bioritme genoemd. Je staat een uur eerder op en gaat weer een uur eerder naar bed. Maar veel mensen hebben moeite in slaap te komen, omdat het in de avonden langer licht blijft. Hierdoor slapen veel mensen vaak slechter, korter en zijn ze overdag erg vermoeid. Vooral kinderen, ouderen en avondmensen hebben veel last van deze tijdswisseling, waardoor mogelijke slaapproblemen ontstaan. Deze slaapproblemen hebben alles te maken met je biologische klok, die van oorsprong gelijkt loopt met de wintertijd.

3 tips om in het ritme van de zomertijd te komen

Zorgt het ritme van de zomertijd bij jou voor slaapproblemen? We geven je 3 waardevolle tips om zelf te zorgen dat je beter slaapt en in het ritme van de zomertijd komt.

Tip 1 Krijg voldoende daglicht

Om je biologische klok bij te stellen aan de zomertijd en slaapproblemen tegen te gaan, is het belangrijk voldoende daglicht te krijgen. Blootstelling aan voldoende daglicht, en dan voornamelijk zonlicht, stimuleert de aanmaak van serotonine in het lichaam. Serotonine is een gelukshormoon, wat een positief effect heeft op je humeur, de kwaliteit van je slaap en je biologische klok. Ga daarom dagelijks minimaal 15 minuten naar buiten. Het maakt hierbij niet uit op welk moment van de dag je dit doet.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Tip 2 Wees actief

Om in het ritme van de zomertijd te komen en ’s nachts beter te slapen, is het belangrijk overdag actief te zijn. Ga bijvoorbeeld sporten, wandelen of onderneem sociale activiteiten. Een actieve houding overdag zorgt voor een positief effect op de kwaliteit van je slaap. Je bent in de avond meer vermoeid en slaapt daardoor dieper. Een betere nachtrust zorgt ervoor dat je overdag weer actiever en fitter bent. En als je overdag actiever en fitter bent, slaap je ’s nachts weer beter.

Tip 3 Slaap in het donker

Om in een goed dag- en nachtritme te komen en te blijven, is het belangrijk in het donker te slapen. Maak je slaapkamer goed donker en laat je niet storen door het licht. Gebruik bij het slapen bijvoorbeeld een slaapmaskertje, doe je nachtlampjes uit of hang zo nodig verduisterende gordijnen op. Licht kan ervoor zorgen dat je lichaam niet voldoende melatonine aanmaakt. Melatonine is een slaaphormoon, wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt.

Wil je hulp van een professional? Plan dan een gratis adviesgesprek of bel naar 085-4014720. Tijdens het adviesgesprek kijken we samen welke psycholoog het beste aansluit bij jouw hulpvraag.

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Zo kom je van je slaapverlamming af
Slaapproblemen
Zo kom je van je slaapverlamming af

Wat is slaapverlamming? Dit verschijnsel heet slaapverlamming of slaapparalyse. Dit kan je overkomen als je slaapritme i...

Lees verder
‘Help! Ik kan niet slapen’- 5 tips om in slaap te komen
Slaapproblemen
‘Help! Ik kan niet slapen’- 5 tips om in slaap te komen

Tip 1: accepteer dat je niet kan slapen Ga even na hoe je je nu voelt, ben je gestrest dat je nog wakker ligt? Gefrustre...

Lees verder
10 redenen waarom muziek zo gezond is
Angst
10 redenen waarom muziek zo gezond is

1. Muziek vermindert stress Muziek is het ultieme geneesmiddel voor stress. Rustige muziek zorgt voor een lagere product...

Lees verder
Slaapproblemen
Meer over klacht
Slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen heel vervelend zijn. Er is een groot verschil tussen af en toe wakker liggen of vaak slecht slapen...

Lees verder