Waarom jongeren sexten en hoe je er mee omgaat

Kind & Jeugd      Psyned - Psychologen Nederland     

Francien Regelink had traumatische ervaring toen op haar 15e een foto van haar borsten door de school verspreid werd. Wat kan je als tiener én als ouder doen om dergelijke ervaringen te voorkomen?

Waarom jongeren sexten en hoe je er mee omgaat

Francien Regelink was 15 toen ze een webcamfoto van haar borsten maakte en stuurde naar de jongen die ze leuk vond. Ze vertrouwde erop dat hij deze voor zichzelf zou houden. Tot ze de volgende dag op school kwam: ‘de foto was meerdere keren uitgeprint en hing door de hele school’.

Op 8 februari 2016 kwam het boek uit dat Francien Regelink over deze ervaring heeft geschreven. In een open brief aan de bewuste jongen die ze 13 jaar later schreef op Facebook vertelt ze:

“‘Francien laat je tieten nog eens zien!’ Dat is het enige wat jij en je vrienden naar me schreeuwen. Net als de rest van de school. (…) Mijn tietjes, want dat waren het, waren in één klap plots beroemd. Deze A-status viel me zwaar. Ik wilde niet meer naar school. Niet naar die school in ieder geval.”

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Jongeren en sexting

Digitaal seksueel getinte berichtjes en foto’s sturen noemen we sexting. Sexting is tegenwoordig wijdverspreid en wordt gedaan op alle leeftijden, dus het is niet gek dat ook jongeren hiermee experimenteren. Verhalen zoals dat van Francien baren ons echter zorgen; minderjarigen zijn tenslotte een stuk kwetsbaarder en doorgaans gevoeliger voor sociale druk. Hoeveel komt het voor en hoe voorzichtig zijn jongeren met het versturen van dit soort berichten?

Eerst maar eens hoeveel het voorkomt: in een onderzoek van Een Vandaag uit 2015 bleek dat 15% van de jongeren, 1 op de 7, weleens een seksueel getinte (naakt)foto heeft verstuurd. Het is dus zeker niet zeldzaam, maar ook niet zo normaal dat alle jongeren het doen. Meisjes zijn er overigens voorzichtiger mee dan jongens: 24% van de jongens zou er geen probleem mee hebben om zich voor de webcam uit te kleden, tegenover 13% procent van de meisjes.

Voor een groot deel van deze jongeren komt het doen aan sexting voort uit een gezonde behoefte aan experimenteren met seksualiteit. Aan online experimenteren kleeft echter het gevaar dat de beelden kunnen worden bewaard en verspreid – met mogelijk verstrekkende gevolgen. Als zo’n foto of filmpje eenmaal gedeeld is, is het namelijk erg moeilijk (zo niet onmogelijk) om deze definitief te laten verwijderen. Een onschuldig lijkende foto kan je daarmee de rest van je leven achtervolgen.

Tip voor jongeren:

Ben jij een jongere en maak jij je zorgen over een foto of berichtje dat jij of iemand die je kent heeft verstuurd? Je kan altijd anoniem hulp zoeken en een melding maken bij meldpunt Helpwanted.nl. Extra waarschuwing: met andermans foto’s moet je ook heel erg oppassen. Ten eerste natuurlijk omdat iedereen privacy en respect verdient; ten tweede omdat het verspreiden van seksueel getinte foto’s van jongeren onder de 18 strafbaar is. Je kan er dus een boete of zelfs een strafblad mee krijgen!

Wat kan je als ouder doen?

Als ouder van tieners kan je door heftige verhalen in de media erg ongerust worden over het gedrag van je kinderen online, en daardoor je kinderen streng gaan waarschuwen voor sexting of bepaald gedrag verbieden. Dr. Elizabeth Englander, een prominent expert op het gebied van online misbruik en pesten, wil ouders echter op het hart drukken dit tot een minimum te beperken. Bij de meeste tieners gaat er niets fout, zegt Englander, en te heftig waarschuwen maakt dat je kind denkt dat hij of zij er niet met je over kan praten als er wel iets zou gebeuren.

“Het is belangrijk om als ouder met je kind over risico’s te praten, maar wees ook realistisch – verbieden heeft niet altijd zin,” zegt Englander. “Wat kan helpen is om met je kinderen te praten over je aan de wet houden, elkaars privacy respecteren, ieders recht om zijn of haar lichaam privé te houden, en over de waarden die je zelf hebt die met dit soort onderwerpen te maken hebben. Dat soort gesprekken voeren hoort ook gewoon bij opvoeden.”

Op helpwanted.nl kunnen niet alleen jongeren terecht, maar ook ouders die zorgen hebben over hun kind. Ze geven tips over hoe problemen te voorkomen en praktische aanwijzingen over wat te doen als je kind in de problemen is gekomen met sexting.

Hulp nodig?

Heeft jouw kind een nare ervaring gehad op het gebied van sexting en kan hij of zij extra steun gebruiken? Je kunt altijd Psychologen Nederland bellen op 085-4014720 voor advies over verdere hulp of een afspraak bij een psycholoog.

© 2016 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig
Angst
Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig

Kan je uitleggen waarom jonge vrouwen meer last van angst en depressieve klachten hebben dan jonge mannen? Jongma: ‘Vr...

Lees verder
Ouderbetrokkenheid: wat kan ik als ouder doen?
Kind & Jeugd
Ouderbetrokkenheid: wat kan ik als ouder doen?

Ouderbetrokkenheid: wat is dat? Eigenlijk is ouderbetrokkenheid precies zoals je het zegt: de mate van betrokkenheid die...

Lees verder
Kinderen van ouders met psychiatrische problematiek
Kind & Jeugd
Kinderen van ouders met psychiatrische problematiek

Met de feestdagen voor de deur loopt in veel gezinnen de spanning op. “Bij wie gaan we eten? Welke ouder deze keer op ...

Lees verder
Kind en Jeugd
Meer over klacht
Kind en Jeugd

Als ouder wil je natuurlijk niets liever dan dat je kind gelukkig is, zich goed ontwikkeld en lekker in zijn of haar vel...

Lees verder