Skip to content
Psyned

Valentijn: vlinders of de kriebels?

Of je er nu van houdt of niet; op 14 februari zijn de hartjes, chocolade en romantiek niet te vermijden. Juist omdat Valentijnsdag overal aanwezig lijkt te zijn zodra februari begint, zorgt dit er vaak voor dat je óf een enorme hekel hebt aan deze dag hebben óf er juist dol op bent. Maar Valentijn is ook een dag waarop je stil kan staan bij jouw huidige situatie. Ben je over het algemeen tevreden met single zijn of niet? Als je een relatie hebt, zit de relatie dan nog wel goed of is de gemakzucht erin geslopen? Psychologe Ghislaine Regout schrijft erover.

Ghislaine Regout | 14 feb 2019

Relatie: alleen maar voordelen?

Als je iemand hebt om überhaupt Valentijnsdag mee te vieren, is deze dag natuurlijk een stuk leuker. Niet alleen om de bijbehorende cadeau’s, want die voelen vaak meer als een verplichting dan als een oprecht symbool voor jullie liefde. Toch? Maar het is fijn om te weten dat je iemand hebt die je steunt wanneer je het nodig hebt, dat je niet alles in je eentje hoeft te doen en je je minder eenzaam voelt.
Een relatie hebben is daardoor niet alleen leuk, maar ook goed voor je (geestelijke) gezondheid. Wel geldt dat je relatie hiervoor gelukkig moet zijn. Want een relatie met relatieproblemen kan juist slecht zijn voor je gezondheid. Zo bevestigt ook onderzoek van de universiteit van Utah dit, waarbij blijkt dat mensen in ongelukkige relaties een grotere kans op diabetes en hartfalen hebben. Los van het feit dat het hebben van een ongelukkige relatie niemand blij maakt. Een relatie hebben an sich is dus niet perse het belangrijkste, maar de band die je met je partner wel.

Single Awareness Day

Juist vanwege alle focus op liefdesrelaties deze dag, kan 14 februari voor velen best confronterend zijn. Vaak wordt Valentijnsdag ook wel ‘Single Awareness Day’ genoemd. Ook wanneer je met vragen en onzekerheid rondom seksualiteit, relaties en romantiek zit, kan met name het commerciële aspect van Valentijnsdag best irritant zijn. Zaken zoals eenzaamheid en somberheid kunnen daarom ook voor klachten zorgen, net zoals het plaatje van het ‘perfecte’ gezin veel mensen somber of gestrest maakt tijdens de Kerst. Daar staat tegenover dat het ook wel erg prettig is als je met niemand rekening hoeft te houden, je niet de stress hebt om een ‘perfecte’ Valentijns-date te moeten hebben en je heerlijk slaapt omdat je het bed volledig voor jezelf hebt. Dit zorgt bovendien voor behoorlijk wat voordelen voor je gezondheid. Niet alleen is een goede nachtrust essentieel voor meer energie overdag, het heeft een positief effect op je immuunsysteem. En je bent in een betere stemming dan wanneer je geen oog dicht doet door je snurkende partner.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Sta stil bij je huidige situatie

Juist vanwege de focus romantische relaties, kun je op Valentijnsdag juist ook stil staan bij je huidige situatie. Vraag jezelf af:

1. Ben je tevreden?

Heb je een relatie, ben je dan tevreden met je relatie? Singles onder ons: hoe bevalt het singel-zijn? Het is altijd goed om bij dit soort vragen stil te staan.

2. Wat wil je?

Al eerder kwam uit onderzoek naar voren dat het sowieso belangrijk is om stil te staan bij wat je zou willen halen uit een relatie – of je die op dit moment nou hebt of niet. De reden hiervoor is simpel; de voordelen van een relatie gelden alleen wanneer de relatie goed is. Wanneer de relatie slecht is, heb je er eerder een probleem bij dan dat je echt van de voordelen geniet. Als je single bent, kan het nadenken over wat voor een relatie je zou willen hebben, ook helpen bij het daten. Hoewel iedereen natuurlijk een bepaald verlanglijstje heeft – ik ook – heb je niets aan dat lijstje op het moment dat je iemand tegen komt die perfect lijkt op papier, maar waarbij je merkt dat je toch ontevreden bent over de band die er ontstaat. Andersom kan een focus op relatiewaarden in plaats van op je verlanglijstje ervoor zorgen dat je sneller merkt met wie je echt die romantische band kan hebben – of hij er nou uitziet als je droompartner of niet. Ten slotte kan stil staan bij wat je zelf wilt er ook voor zorgen dat je beseft dat je het prima vindt om single te zijn.

Hulp nodig?

Mocht je hulp nodig hebben met ontdekken wat je wilt, of heb je vragen rond romantiek of seksualiteit? Een psycholoog of relatietherapeut kan je hiermee helpen. Bel gerust met ons verwijsteam voor advies. We zijn elke werkdag op 085-4014720 bereikbaar van 08.30 uur – 20.30 uur en op vrijdag tot 17.00 uur.

Ghislaine Regout – Psycholoog Arnhem

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Relatietherapie

Meer over klacht

Relatietherapie

Lees meer informatie over Relatietherapie

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned