Skip to content
Psyned

Singles zijn socialer: 6 voordelen aan single zijn

Single zijn is zo slecht nog niet; het biedt kansen voor persoonlijke groei, vrijheid en geluk. Het is daarom belangrijk te onthouden dat single zijn een bewuste keuze kan zijn. Eentje waar je misschien wel heel blij van wordt. Lees meer over alle voordelen van het vrijgezelle leven.

tafelen met vrienden
Redactie Psyned | 14 feb 2022

‘Waarom heb je eigenlijk geen relatie?’ of ‘Oh, jij neemt niemand mee met kerst?’. Het zijn opmerkingen die veel singles te horen krijgen. Terwijl sommigen het single-zijn juist heerlijk vinden. Je hoeft met niemand rekening te houden en je hebt meer tijd voor jezelf, je hobby’s, je carrière en vrienden en familie. En toch: misschien ben je ook wel een beetje jaloers als je ziet dat stellen in je omgeving allemaal romantische plannen hebben. Helemaal niet erg, dit is een mooi moment om even stil te staan bij 6 grote voordelen aan de status ‘Happy Single’.

Voordeel 1: Singles hebben vaak een rijker sociaal leven.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Een Amerikaans onderzoek wees uit dat singles vaker afspreken, hulp geven of anderszins contact hebben met familie en vrienden dan samenwonende stellen. Singles gaan er ook veel vaker op uit – even naar een cafeetje, een voorstelling of een cursus, en zijn meer betrokken bij hun omgeving en buurt. Ze ontmoeten dus makkelijker nieuwe mensen; als single sta je open voor nieuwe ervaringen en heb je meer tijd en energie om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe verhoudingen op te bouwen. Single-zijn betekent dus allesbehalve alleen-zijn.

Voordeel 2: Als single heb je meer tijd om voor jezelf te zorgen en gezond te blijven.

Stellen in een relatie besteden behoorlijk veel tijd aan elkaar, en als er ook nog eens kinderen bij komen, komt de tijd die je aan jezelf en je gezondheid en sporten kan besteden erg in het gedrang. Getrouwde mensen sporten dan ook gemiddeld minder dan alleenstaanden. Ook opvallend: getrouwde mannen hebben vaker overgewicht dan alleenstaande mannen. Plus: die actievere sociale kring die je als single hebt? Ook erg goed voor je gezondheid – je lijkt er zelfs langer door te leven. Kortom, je hebt meer tijd voor de dingen die je leuk vindt. Je kan deze tijd gebruiken om jezelf te verwennen, te ontspannen en nieuwe dingen te leren. #selfcare

Voordeel 3: Geen relatie hebben kan goed zijn voor je carrière.

Alleenstaanden zijn flexibeler en kunnen meer tijd besteden aan persoonlijke groei en zelfontwikkeling, wat hun carrière natuurlijk ook ten goede komt. Dit geldt zeker voor jonge vrouwelijke singles. Onderzoek uit 2010 wees uit dat alleenstaande vrouwen zonder kinderen in grote steden gemiddeld zo’n 15 procent meer verdienden dan mannen van dezelfde leeftijd.

Voordeel 4: Geen conflicten, geen compromissen.

Als je niet van conflict houdt, ben je misschien gelukkiger alleen dan in een relatie. Mensen met een conflict-vermijdende persoonlijkheid kunnen soms meer stress ervaren van het onderhouden van een relatie dan dat ze er gelukkig van worden, blijkt uit onderzoek. Deze mensen kunnen onzeker worden van eventuele ruzies en het idee dat ze de ander tevreden moeten houden – dan is een bestaan als single natuurlijk een stuk kalmer. Plus: je dagelijkse gedrag en emoties worden niet beïnvloedt, je bent zelf de baas over je gemoed.

Voordeel 5: Going solo – authentiek en onafhankelijk

Als single ben je vrij om te doen wat je wilt, wanneer je wilt, zonder rekening te hoeven houden met de plannen en verantwoordelijkheden van een partner. Je bent zelf in de lead en doet dus vooral waar jij zin in hebt. Op soloreis? Ja hoor. Goed voor je zelfvertrouwen. Zin om te daten? Niks met een fling op z’n tijd. Jij hebt de touwtjes in handen. Je kan lekker jezelf zijn, je richten op wat jij écht belangrijk vindt en ervaart meer vrijheid en onafhankelijkheid – wat een sterk gevoel geeft. Veel studies tonen dan ook aan dat singles gelukkiger en tevredener zijn dan mensen in een relatie.

Voordeel 6: Je bent in goed (en groot) gezelschap.

Er zijn nu zoveel singles dat samenzijn steeds minder de norm wordt. De hoeveelheid bewust alleenstaanden stijgt nog steeds in rap tempo; cijfers van het CBS wijzen uit dat sinds 1995 het aantal alleenstaande vrouwen in Nederland met ruim 25% is gestegen en het percentage alleenstaande mannen zelfs met ruim 42%. Ze vinden een liefdesrelatie niet nodig voor hun geluk en welzijn. Deze groeiende groep singles zijn de wereld aan het veranderen: waar vroeger alles op stellen en gezinnetjes was ingericht, vind je nu steeds meer voorzieningen voor singles.

De roep om meer rekening te houden met de moderne alleenwonende mens wordt ook alsmaar groter. Amerikaans socioloog Eric Klinenberg, auteur van een boek over het stijgende aantal gelukkige singles, denkt ook dat alleenstaanden niet langer over het hoofd gezien moeten worden: ‘Mensen die het zich kunnen veroorloven, kiezen steeds vaker bewust om alleen te wonen – voor hen is het geen tijdelijk kwaad, maar een bevrijding.’

Redactie Psyned

Redactie Psyned

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Relatietherapie

Meer over klacht

Relatietherapie

Lees meer informatie over Relatietherapie

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned