Singles zijn Socialer – 5 voordelen van single zijn

Relatietherapie      Psyned - Psychologen Nederland     

Elke 11 november is het weer World Singles Day. Een dag waarop single zijn gevierd wordt! En dat is een goed moment om even stil te staan bij alle voordelen van het vrijgezelle leven.

“Waarom heb je eigenlijk geen relatie?” of “Oh, jij neemt niemand mee met kerst?”. Het zijn opmerkingen die veel singles te horen krijgen. Maar sommige mensen vinden single zijn juist prettig. Je hoeft met niemand rekening te houden en je trekt je eigen plan. Je hebt meer tijd voor jezelf en voor anderen. En toch: misschien ben je een beetje jaloers als je ziet dat stellen wel romantische plannen hebben. Helemaal niet erg, maar dan is het een mooi moment om even stil te staan bij 5 grote voordelen van het single zijn. Waarmee we maar willen zeggen: een goede romantische relatie is heel prettig, maar als je momenteel single bent – geniet ervan!

Voordeel 1: Singles hebben vaak een rijker sociaal leven.

Een Amerikaans onderzoek wees uit dat singles vaker afspraken, hulp gaven of anderszins contact hadden met familie en vrienden dan samenwonende stellen. Singles gaan er ook veel vaker op uit – even naar een cafeetje, een voorstelling, of een cursus, en zijn meer betrokken bij hun omgeving en buurt. Het klassieke beeld van ‘het gezin als de hoeksteen van de samenleving’ is dus eigenlijk achterhaald.

Voordeel 2: Als single heb je meer tijd om voor jezelf te zorgen en gezond te blijven.

Stellen in een relatie besteden behoorlijk veel tijd aan elkaar, en als er ook nog eens kinderen bij komen komt de tijd die je aan je gezondheid en sporten kan besteden erg in het gedrang. Getrouwde mensen sporten dan ook gemiddeld minder dan alleenstaanden. Ook opvallend: getrouwde mannen hebben vaker overgewicht dan alleenstaande mannen. Plus: die actievere sociale kring die je als single hebt? Ook erg goed voor je gezondheid – je lijkt er zelfs langer door te leven.

Voordeel 3: Geen relatie hebben kan goed zijn voor je carrière.

Alleenstaanden zijn flexibeler en kunnen meer tijd besteden aan zelfontwikkeling, wat hun carrière natuurlijk zeker ten goede komt. Dit geldt zeker voor jonge vrouwelijke singles. Onderzoek uit 2010 wees uit dat alleenstaande vrouwen zonder kinderen in grote steden gemiddeld zo’n 15 procent meer verdienden dan mannen van dezelfde leeftijd.

Voordeel 4: Geen conflicten, geen compromissen.

Als je niet van conflict houdt ben je misschien gelukkiger alleen dan in een relatie. Mensen met een conflict-vermijdende persoonlijkheid kunnen soms meer stress ervaren van het onderhouden van een relatie dan dat ze er gelukkig van worden, blijkt uit onderzoek. Deze mensen kunnen onzeker worden van eventuele ruzies en het idee dat ze de ander tevreden moeten houden – dan is een bestaan als single natuurlijk een stuk kalmer.

Voordeel 5: Je bent in goed (en groot) gezelschap.

Er zijn nu zoveel singles dat samenzijn steeds minder de norm wordt. De hoeveelheid alleenstaanden stijgt nog steeds met een rap tempo; cijfers van het CBS wijzen uit dat sinds 1995 het aantal alleenstaande vrouwen in Nederland met ruim 25% is gestegen, en het percentage alleenstaande mannen zelfs met ruim 42%. Deze groeiende groep singles zijn de wereld aan het veranderen: waar vroeger alles op stellen en gezinnetjes was ingericht, vind je nu steeds meer voorzieningen voor singles.

De roep om meer rekening te houden met de moderne alleenwonende mens wordt ook alsmaar groter. Amerikaans socioloog Eric Klinenberg, auteur van een boek over het stijgende aantal gelukkige singles, denkt ook dat alleenstaanden niet langer over het hoofd gezien moeten worden: “Mensen die het zich kunnen veroorloven kiezen steeds vaker bewust om alleen te wonen – voor hen is het geen tijdelijk kwaad, maar een bevrijding.

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Is je partner onredelijk? We geven je 3 tips
Relatietherapie
Is je partner onredelijk? We geven je 3 tips

Waarom is mijn partner onredelijk? De oorzaak dat je partner onredelijk is, komt waarschijnlijk doordat hij of zij zich ...

Lees verder
Mijn partner is verliefd op een ander
Relatietherapie
Mijn partner is verliefd op een ander

Wat zijn de signalen dat mijn partner verliefd is op een ander? Misschien heeft je partner het al opgebiecht of misschie...

Lees verder
In de behandelkamer van: Arjan Oosterwijk
Relatietherapie
In de behandelkamer van: Arjan Oosterwijk

De praktijk van Arjan Oosterwijk is gevestigd in Wezep. Hij geeft, naast andere behandelingen, veel relatietherapie aan ...

Lees verder
Liefdesverdriet
Meer over klacht
Liefdesverdriet

Is jouw relatie stukgelopen of bleef jouw liefde onbeantwoord? Dit kan heel pijnlijk zijn en zorgen voor liefdesverdriet...

Lees verder