Categorie
Categorie

Singles zijn Socialer – 5 voordelen van single zijn

14 februari, Valentijnsdag: misschien niet de leukste dag voor singles. Een goed moment om even stil te staan bij alle voordelen van het vrijgezelle leven.

Love it or hate it, het is weer Valentijnsdag. Ook maar gewoon een dag, natuurlijk, helemaal niet nodig om je daar als single druk over te maken. En toch: misschien ben je een beetje jaloers als je ziet dat je vrienden wel romantische plannen hebben. Helemaal niet erg, maar dan is het een mooi moment om even stil te staan bij 5 grote voordelen van het single zijn. Waarmee we maar willen zeggen: een goede romantische relatie is heel prettig, maar als je momenteel single bent – geniet ervan!

Voordeel 1: Singles hebben vaak een rijker sociaal leven.

Een Amerikaans onderzoek vond dat singles vaker afspraken, hulp gaven of anderszins contact hadden met familie en vrienden dan samenwonende stellen. Singles gaan er ook veel vaker op uit – even naar een cafeetje, een voorstelling, of een cursus, en meer betrokken bij hun omgeving en buurt. Het klassieke beeld van ‘het gezin als de hoeksteen van de samenleving’ is dus eigenlijk achterhaald.

Voordeel 2: Als single heb je meer tijd om voor jezelf te zorgen en gezond te blijven.

Stellen in een relatie besteden behoorlijk veel tijd aan elkaar, en als er ook nog eens kinderen bij komen komt de tijd die je aan je gezondheid en sporten kan besteden erg in het gedrang. Getrouwde mensen sporten dan ook gemiddeld minder dan alleenstaanden. Ook opvallend: getrouwde mannen hebben vaker overgewicht dan alleenstaande mannen. Plus: die actievere sociale kring die je als single hebt? Ook erg goed voor je gezondheid – je lijkt er zelfs langer door te leven.

Voordeel 3: Geen relatie hebben kan goed zijn voor je carrière.

Alleenstaanden zijn flexibeler en kunnen meer tijd besteden aan zelfontwikkeling, wat hun carrière natuurlijk zeker ten goede komt. Dit geldt zeker voor jonge vrouwelijke singles. Onderzoek uit 2010 wees uit dat alleenstaande vrouwen zonder kinderen in grote steden gemiddeld zo’n 15 procent meer verdienden dan mannen van dezelfde leeftijd.

Voordeel 4: Geen conflicten, geen compromissen.

Als je niet van conflict houdt ben je misschien gelukkiger alleen dan in een relatie. Mensen met een conflict-vermijdende persoonlijkheid kunnen soms meer stress ervaren van het onderhouden van een relatie dan dat ze er gelukkig van worden, blijkt uit onderzoek. Deze mensen kunnen onzeker worden van eventuele ruzies en het idee dat ze de ander tevreden moeten houden – dan is een bestaan als single natuurlijk een stuk kalmer.

Voordeel 5: Je bent in goed (en groot) gezelschap.

Er zijn nu zoveel singles dat samenzijn steeds minder de norm wordt. De hoeveelheid alleenstaanden stijgt nog steeds met een rap tempo; cijfers van het CBS wijzen uit dat sinds 1995 het aantal alleenstaande vrouwen in Nederland met ruim 25% is gestegen, en het percentage alleenstaande mannen zelfs met ruim 42%. Deze groeiende groep singles zijn de wereld aan het veranderen: waar vroeger alles op stellen en gezinnetjes was ingericht, vind je nu steeds meer voorzieningen voor singles.

De roep om meer rekening te houden met de moderne alleenwonende mens wordt ook alsmaar groter. Amerikaans socioloog Eric Klinenberg, auteur van een boek over het stijgende aantal gelukkige singles, denkt ook dat alleenstaanden niet langer over het hoofd gezien moeten worden: “Mensen die het zich kunnen veroorloven kiezen steeds vaker bewust om alleen te wonen – voor hen is het geen tijdelijk kwaad, maar een bevrijding.”

Fijne Valentijnsdag namens Psychologen Nederland!

© 2016 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Wil je een vraag voorleggen aan het verwijsteam van Psyned? Je kan ons elke werkdag bellen op 085 – 4014720. Ma – do van 9 tot 9, op vrijdag van 9 tot 5 uur. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom psychologie, leuke feitjes en inzichtgevende artikelen? Volg Psyned dan op Facebook, Instagram en Twitter.

Dit vind je misschien ook interessant

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720 Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog