Skip to content
Psyned

Nieuws en psyche: wat Trump met Zwarte Piet te maken heeft

Wekelijks bespreken wij de psychologie achter een interessant nieuwsitem met Psyned psycholoog en inhoudelijk directeur Aerjen Tamminga. Deze week: Trump wint, de Amerikanen zijn verdeeld. Hoe komen die kampen weer bij elkaar?

Aerjen Tamminga | 10 nov 2016

Foto: Darron Birgenheier (CC license)

NIEUWS VAN DE WEEK

Alle media: Donald Trump is de nieuwe president van de Verenigde Staten, Amerika is meer dan ooit verdeeld in twee kampen.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Details: Trump heeft gewonnen, en de helft van Amerika juicht terwijl de andere helft in shock is. Het land is in de loop van de verkiezingen enorm verdeeld geraakt. Media in Nederland vragen zich onder andere af of deze polarisatie ook doorzet in Europa en Nederland zelf.

Psyned Redactie (PR): Dus: Trump volgt Obama op. Amerika politiek extreem verdeeld, twee kampen recht tegenover elkaar.

Aerjen: “Ja. Weet je, het doet me eigenlijk denken aan de Zwarte Piet discussie hier in Nederland.”

PR: Op welke manier?

Aerjen: “De twee kampen, de verwijten over en weer. In de vergelijking is dan de groep die tegen Zwarte Piet is als de groep Democraten in Amerika, en de groep die Zwarte Piet wil houden zoals hij is als de groep die Trump gesteund heeft. De anti-Zwarte Piet mensen roepen dat Zwarte Piet zwart houden racistisch, dom en asociaal is. De andere groep, die Zwarte Piet ziet als waardevolle Nederlandse traditie, voelt zich daarmee aangevallen. Ze hebben het gevoel dat zij beschuldigd worden van racisme, terwijl dat niet hun reden is om Zwarte Piet te willen behouden.”

PR: Het is hetzelfde als de democraten die Trump ervan beschuldigen racistisch en dom te zijn?

Aerjen: “Naar mijn idee wel. De mensen die zich identificeren met Trump voelen zich door hem gehoord, hij raakt een snaar bij ze. Als dan vervolgens iedereen die man uitlacht, voelen ze zich alsof zij ook uitgelachen worden. Dat is frustrerend. Ze voelen zich niet serieus genomen door die andere groep, bij voorbaat veroordeeld omdat ze anders denken.”

PR: Hoe zouden we daar dan mee om kunnen gaan?

Aerjen: “Als psycholoog trek ik de vergelijking naar de manier waarop ik therapie geef. Als er een cliënt binnenkomt en ik ga diegene direct vertellen wat goed of fout is en wat diegene zou moeten doen, dan wordt diegene ook boos en gefrustreerd. Terecht natuurlijk.”

PR: Maar weet een psycholoog het dan niet beter?

Aerjen: “Als psycholoog heb ik kennis en ervaring, maar ik kan niet in het hoofd van de cliënt kijken, voelen wat diegene voelt. Als behandelaar moet ik luisteren, vragen stellen. Op basis daarvan kan ik vanuit mijn perspectief inzicht geven. Het belangrijkste is dat de relatie tussen mij en mijn cliënt gelijkwaardig is en dat ik zijn of haar opmerkingen en gedachten serieus neem, niet gewoon mijn mening doordruk.”

PR: Hoe moet ik dat zien bij de discussie over Trump en Zwarte Piet?

Aerjen: “De aanhangers van Trump hebben net als de mensen die Zwarte Piet willen behouden het gevoel dat hun waardes en ervaring niet serieus worden genomen, omdat er gelijk wordt gegooid met termen als racisme en domheid. Als je een gezonde, constructieve discussie wil voeren is dat het eerste dat anders moet. Mijn ervaring is: je gaat nooit verder komen in een discussie als je niet ook naar de andere kant hebt geluisterd.”

© 2016 Psychologen Nederland

Aerjen Tamminga

Aerjen Tamminga

Psycholoog

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Overig

Meer over klacht

Overig

Lees meer informatie over Overig

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned