Skip to content
Psyned

Nieuws en psyche: scheiden na de vakantie

Wekelijks bespreken wij de psychologie achter een interessant nieuwsitem met Psyned psycholoog en inhoudelijk directeur Aerjen Tamminga. Deze week: de meeste echtscheidingen worden aangevraagd na de zomervakantie.

Aerjen Tamminga | 25 aug 2016

NIEUWS VAN DE WEEK

Nu.nl: Meer echtscheidingen na zomervakantie

Details: Amerikaans onderzoek laat zien dat er jaarlijks een piek is in aangevraagde scheidingen na de zomervakantie. De wetenschappers denken dat de oorzaak te maken heeft met de hoge verwachtingen en stress die gepaard gaan met vakanties.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Psyned Redactie (PR): Is dit voor jou een verrassende bevinding?

Aerjen: “Nee dit is voor ons geen verrassing, wij bij Psyned zien dezelfde trend bij aanvragen voor relatietherapie – na de zomervakantie worden we platgebeld met aanvragen.”

PR: Waarom dan opeens na de zomervakantie?

Aerjen: “Het onderzoek hint hier ook al naar, ik denk dat het met hoge verwachtingen voor de vakantie te maken heeft. Mensen zijn het hele jaar heel druk en hebben nauwelijks tijd voor elkaar. De zomervakantie is dan waar hun hoop op is gevestigd: eindelijk tijd, even gezelligheid zonder zorgen. De meesten vergeten dat er vaak juist behoorlijk veel stress komt kijken bij een vakantie: inpakken, huisdieren en planten onderbrengen, en niet te vergeten de reis naar de bestemming – allemaal momenten dat stress en irritaties hoog op kunnen lopen.”

PR: Dus dan is de vakantie minder idyllisch en ontspannen dan ze hoopten?

Aerjen: “Dat zie je wel, ja. Ze denken: nu ga ik ontspannen! Nu wordt het gezellig! Dan valt het al gauw tegen. Daarbij zijn de irritaties die je thuis had met elkaar daar ook nog steeds, en misschien komen die wel extra naar boven als je weer eens echt tegenover elkaar zit op zo’n terrasje. Affaires komen ook vaak uit op vakantie, is me opgevallen bij relatietherapie.”

PR: Hoe zouden stellen dit vakantie-effect kunnen voorkomen?

Aerjen: “Ten eerste: bij vakantie zie ik vaak dat mensen ondanks het idee van ontspanning, toch een vrij strak plan hebben in hun hoofd over hoe het moet gaan. Ik wil graag tegen iedereen die dit heeft zeggen: doe rustig aan. Laat het plan een beetje los, of plan wat ruimer. Doe drie dagen over de reis naar Zuid-Frankrijk in plaats van twee. En zorg dat je, als je kinderen hebt, niet alleen op hen focust, maar ook op elkaar.

Ten tweede: een teleurstellende vakantie is nooit de oorzaak van de problemen in een relatie – je gaat natuurlijk niet scheiden omdat je vakantie tegenviel, het is een symptoom van langer lopende problemen. De vakantie is soms alleen de druppel, omdat je daar je hoop op had gevestigd. Daarom is het belangrijk om niet alleen op die vakantie te focussen, maar op tijd met elkaar te gaan zitten.”

PR: Hoe weet je van tevoren wanneer dat echt nodig is, tijd voor elkaar maken?

Aerjen: “Als je als stel al langere tijd erg prikkelbaar bent en snel ruzie hebt is dat een duidelijk signaal. De andere kant kan ook: als je langs elkaar heen aan het leven bent en weinig met elkaar praat. Of de een zoekt verbinding en de ander vermijdt juist de confrontatie. Dan is het tijd om uit te vinden wat er bij elkaar speelt.

Mijn advies is om in ieder geval goed met elkaar te praten voor de reis en zo snel mogelijk meer tijd voor elkaar vrij te maken. Als dat niet lukt tijdens de vakantie: maak een concreet plan om na de vakantie weer verbinding te maken. Of dit nou veel praten, een boek, cursus, of relatietherapie betekent, als je dit soort signalen krijgt is het nodig om aandacht aan elkaar te besteden.”

© 2016 Psychologen Nederland

Aerjen Tamminga

Aerjen Tamminga

Psycholoog

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Relatietherapie

Meer over klacht

Relatietherapie

Lees meer informatie over Relatietherapie

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned