Nieuws en psyche: scheiden na de vakantie

Relatietherapie      Aerjen Tamminga     

Wekelijks bespreken wij de psychologie achter een interessant nieuwsitem met Psyned psycholoog en inhoudelijk directeur Aerjen Tamminga. Deze week: de meeste echtscheidingen worden aangevraagd na de zomervakantie.

Nieuws en psyche: scheiden na de vakantie

NIEUWS VAN DE WEEK

Nu.nl: Meer echtscheidingen na zomervakantie

Details: Amerikaans onderzoek laat zien dat er jaarlijks een piek is in aangevraagde scheidingen na de zomervakantie. De wetenschappers denken dat de oorzaak te maken heeft met de hoge verwachtingen en stress die gepaard gaan met vakanties.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Psyned Redactie (PR): Is dit voor jou een verrassende bevinding?

Aerjen: “Nee dit is voor ons geen verrassing, wij bij Psyned zien dezelfde trend bij aanvragen voor relatietherapie – na de zomervakantie worden we platgebeld met aanvragen.”

PR: Waarom dan opeens na de zomervakantie?

Aerjen: “Het onderzoek hint hier ook al naar, ik denk dat het met hoge verwachtingen voor de vakantie te maken heeft. Mensen zijn het hele jaar heel druk en hebben nauwelijks tijd voor elkaar. De zomervakantie is dan waar hun hoop op is gevestigd: eindelijk tijd, even gezelligheid zonder zorgen. De meesten vergeten dat er vaak juist behoorlijk veel stress komt kijken bij een vakantie: inpakken, huisdieren en planten onderbrengen, en niet te vergeten de reis naar de bestemming – allemaal momenten dat stress en irritaties hoog op kunnen lopen.”

PR: Dus dan is de vakantie minder idyllisch en ontspannen dan ze hoopten?

Aerjen: “Dat zie je wel, ja. Ze denken: nu ga ik ontspannen! Nu wordt het gezellig! Dan valt het al gauw tegen. Daarbij zijn de irritaties die je thuis had met elkaar daar ook nog steeds, en misschien komen die wel extra naar boven als je weer eens echt tegenover elkaar zit op zo’n terrasje. Affaires komen ook vaak uit op vakantie, is me opgevallen bij relatietherapie.”

PR: Hoe zouden stellen dit vakantie-effect kunnen voorkomen?

Aerjen: “Ten eerste: bij vakantie zie ik vaak dat mensen ondanks het idee van ontspanning, toch een vrij strak plan hebben in hun hoofd over hoe het moet gaan. Ik wil graag tegen iedereen die dit heeft zeggen: doe rustig aan. Laat het plan een beetje los, of plan wat ruimer. Doe drie dagen over de reis naar Zuid-Frankrijk in plaats van twee. En zorg dat je, als je kinderen hebt, niet alleen op hen focust, maar ook op elkaar.

Ten tweede: een teleurstellende vakantie is nooit de oorzaak van de problemen in een relatie – je gaat natuurlijk niet scheiden omdat je vakantie tegenviel, het is een symptoom van langer lopende problemen. De vakantie is soms alleen de druppel, omdat je daar je hoop op had gevestigd. Daarom is het belangrijk om niet alleen op die vakantie te focussen, maar op tijd met elkaar te gaan zitten.”

PR: Hoe weet je van tevoren wanneer dat echt nodig is, tijd voor elkaar maken?

Aerjen: “Als je als stel al langere tijd erg prikkelbaar bent en snel ruzie hebt is dat een duidelijk signaal. De andere kant kan ook: als je langs elkaar heen aan het leven bent en weinig met elkaar praat. Of de een zoekt verbinding en de ander vermijdt juist de confrontatie. Dan is het tijd om uit te vinden wat er bij elkaar speelt.

Mijn advies is om in ieder geval goed met elkaar te praten voor de reis en zo snel mogelijk meer tijd voor elkaar vrij te maken. Als dat niet lukt tijdens de vakantie: maak een concreet plan om na de vakantie weer verbinding te maken. Of dit nou veel praten, een boek, cursus, of relatietherapie betekent, als je dit soort signalen krijgt is het nodig om aandacht aan elkaar te besteden.”

Luister naar de podcast Waar wacht je op?

Zijn je ouders gescheiden of gaan jij en je partner uit elkaar?

© 2016 Psychologen Nederland

Aerjen Tamminga

Aerjen Tamminga

Psycholoog

Dit vind je misschien ook interessant

Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?
Relatietherapie
Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?

Wat zijn de oorzaken van een laag libido? Een libido. Wat is dat precies? Onder libido verstaan we hoeveel zin iemand he...

Lees verder
Liefdestalen, welke spreek jij?
Relatietherapie
Liefdestalen, welke spreek jij?

De liefdestalen Volgens Dr. G. Chapman bestaan er vijf liefdestalen. Samenzijn, bemoedigende woorden, cadeaus, hulpvaard...

Lees verder
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?
Podcast
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?

Iemand die ons alles kan vertellen over het onderwerp jaloezie en we dus heel graag in de studio wilde, is sociaal psych...

Lees verder
Vakantiestress
Meer over klacht
Vakantiestress

Vakantie zou leuk en ontspannend moeten zijn. Maar als je vakantiestress hebt, ervaar je dit niet zo. Een vrije periode ...

Lees verder