Ik durf niet meer te rijden

Angst      Psyned - Psychologen Nederland     

Wat te doen als je steeds een paniekaanval krijgt in de auto? De hulpvrager van deze week heeft een hoop stress en plotseling last van rijangst. Het team van Psyned geeft advies.

Ik durf niet meer te rijden

Hulpvraag van anoniem:

Een jaar of 5 geleden heb ik een burn-out gehad en dit ging gepaard met paniekaanvallen. Na medicatie en therapie is dit steeds beter geworden en sinds 2 jaar ben ik er zo goed als vanaf. Op het moment spelen echter veranderingen op werkgebied en dat geeft mij enorm veel stress. Het valt mij enorm zwaar en sinds kort is het opeens helemaal mis.

Twee weken terug kreeg ik een paniekaanval tijdens het autorijden en nu ben ik bang om in de auto te stappen. Ik vond autorijden altijd al een beetje spannend, maar ik kon het tot voor kort altijd wel redelijk goed. Nu ben ik plotseling bang om de controle te verliezen en een ongeluk te krijgen. Ik merk dat het steeds gebeurt als ik op een stuk weg zit waar ik voor mijn gevoel niet kan ‘ontsnappen’. bijvoorbeeld een stuk ringweg zonder uitvoegstroken en een stuk muur er naast, een lange brug of een lange weg langs water. Het is nieuw voor mij en het maakt mij gefrustreerd, gestrest en bang.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Ik weet niet zo goed wat ik er mee moet, want ik moet voor mijn werk bijna dagelijks met de auto. Dat is eigenlijk nooit langer dan een minuut of 25, maar ik ben toch zenuwachtig en vol spanning. Graag zou ik advies krijgen hoe ik hier het beste mee om kan gaan.

Beste anoniem,

Wat ontzettend vervelend dat je paniekaanvallen weer terug zijn! Helaas bestaat er altijd een kans op terugval en rond periodes van veel stress ben je daar extra gevoelig voel.

Een paniekaanval kan je overal verrassen

Het punt met paniekaanvallen is, dat het in principe overal kan gebeuren. De plek waar het gebeurt, ga je dan koppelen aan die paniekaanval en dus wordt je bang om op die plek/situatie te zijn. Vervolgens gaat jouw brein op zoek naar steeds meer veiligheid (het liefst helemaal niet autorijden, of niet meer de straat op, etc). Nou zijn laatstgenoemde manieren, directe vormen van vermijding. Echter heb je ook indirecte vormen van vermijding, in de vorm van veiligheidsgedrag (zoals het altijd rijden met een bijrijder). Wat er gebeurd kan zijn, is dat jij bij autorit 1 (met iemand er bij), geen paniekaanval hebt gehad en dus de conclusie kan trekken: als er iemand bij is, krijg ik geen paniekaanval. Vervolgens rijd je in je eentje met een ongerust gevoel weg, want er is niemand bij.

Neem contact op met je huisarts

Zie je hoe makkelijk zoiets zich verspreidt? Ik denk dat het het beste is om contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan je dan naar de POH-GGZ of een psycholoog verwijzen voor wat één op één begeleiding. Doe dit zo snel mogelijk, voordat je meer gaat vermijden.

Verlaag je stresslevel

Voor nu is het in elk geval belangrijk om je stresslevel naar beneden te krijgen, door een regelmatig slaap-en eetritme, voldoende beweging en vooral voldoende ontspanning in te bouwen (een boek lezen, muziek luisteren, schilderen, koken, etc). Je kunt ook overwegen een ontspanningsoefening te doen voordat je de auto instapt. Zoek op youtube ‘progressieve relaxatie’ op en probeer het gewoon eens uit, bijvoorbeeld vlak voordat je gaat slapen. Maar vergeet niet dat het een pleister voor de wond is, en niet de operatie (behandeling door een psycholoog) die je wellicht toch nodig hebt!

Veel succes en sterkte.

Team Psyned

© 2017 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

10 redenen waarom muziek zo gezond is
Angst
10 redenen waarom muziek zo gezond is

1. Muziek vermindert stress Muziek is het ultieme geneesmiddel voor stress. Rustige muziek zorgt voor een lagere product...

Lees verder
Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig
Angst
Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig

Kan je uitleggen waarom jonge vrouwen meer last van angst en depressieve klachten hebben dan jonge mannen? Jongma: ‘Vr...

Lees verder
8 #Angsten – Wat ligt er onder die diepgewortelde angst?
Angst
8 #Angsten – Wat ligt er onder die diepgewortelde angst?

We ontkomen er niet aan: angsten. Of het nu een angststoornis is, vliegangst of smetvrees. Allemaal zijn we wel ergens b...

Lees verder
Angststoornis
Meer over klacht
Angststoornis

Iedereen is weleens bang. Maar ervaar je angst die niet reëel is en die je alleen maar in de weg zit? Dan kan het zijn ...

Lees verder