Ik ben bang dat mijn kind iets ergs overkomt

Kind & Jeugd      Psyned - Psychologen Nederland     

Iedereen is wel eens bang dat er wat ergs gebeurt met zijn of haar geliefden, maar wat te doen als de nachtmerries blijven komen en je de angstige gedachten niet meer los kan laten? Psyned geeft advies.

hulpvraag angst

Hulpvraag van E.H.:

“Mijn zoon woont met zijn vrouw in het buitenland en samen hebben ze een zoontje van 8 maanden. Hij heeft veel stress van zijn werk en vanwege het aanpassen aan een andere cultuur, en moet daarnaast ook nog een proefschrift voltooien.

Overdag beleeft hij veel plezier aan zijn zoontje, maar ’s nachts krijgt hij hele nare dromen waarin zijn zoontje iets ergs overkomt. Kennelijk gebeurt het zoveel dat zijn vrouw heeft gezegd dat hij ermee naar een huisarts moet gaan.

Zelf heb ik ook vaak gedroomd dat een van mijn kinderen iets overkwam, abnormaal lijkt het mij dus niet dat je angst hebt om iets wat je dierbaar is te verliezen. Zelf denkt mijn zoon dat hij een beetje voor gek staat als hij hiermee naar een arts gaat. Ik vraag mij af waar de grens ligt tussen ’normaal’ gedrag en wanneer je stappen moet ondernemen. Kunnen jullie mij een handvat geven zodat ik hem advies kan geven?”

Beste E.H.,

Zoals je zelf ook al aangeeft, is het heel normaal dat je je als ouder zorgen maakt over je kind. Zeker bij een pasgeboren kindje dat nog zo afhankelijk van je is. Om de grens te bepalen tussen ‘normaal’ en ‘abnormaal’ gedrag, kunnen jullie onderzoeken in welke mate deze zorgen voorkomen bij je zoon.

Binnen de psychologie kijken we daarbij of bepaalde klachten iemands functioneren beïnvloeden. Je kunt hiervoor aan de volgende vragen denken: Slaapt je zoon slechter door de nare dromen? Maakt hij zich overdag ook zorgen en heeft dit bijvoorbeeld invloed op zijn werk of op zijn stemming? Zijn er bepaalde dingen die hij laat of vermijdt, om te voorkomen dat er iets ergs gebeurt met zijn zoontje?

Verder lees ik dat de nare dromen vaak voorkomen. Dit roept bij mij de vraag op of er nog nachten zijn dat je zoon geen nare dromen ervaart. Komt het aantal nachten met nare dromen vaker voor dan nachten zonder dromen? Als dit zo is, dan zou ik je zoon adviseren naar een psycholoog te gaan.

Hij hoeft niet bang te zijn voor gek te staan als hij met zijn klachten naar een psycholoog gaat. Veel mensen ervaren (overmatige) zorgen of angsten – al dan niet in de vorm van dromen – en vragen daar hulp bij. Samen met een psycholoog kan je zoon onderzoeken waar de angstige gedachten vandaan komen en hoe hij zich minder zorgen kan gaan maken. Een psycholoog kan helpen om anders te gaan denken, bijvoorbeeld door gedachten uit te dagen: zijn de gebeurtenissen in de dromen reëel? Is de kans dat er iets ergs gebeurt wel zo groot als hij denkt?

Tot slot lees ik dat je zoon momenteel in een zeer stressvolle periode zit. Ook hiervoor zou hij hulp kunnen vragen van een psycholoog. Ik zou hem in ieder geval willen adviseren goed de balans te behouden tussen werk en ontspanning, om te voorkomen dat hij op de langere termijn opgebrand raakt van alle stress.

© 2017 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Overig
Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Je hebt het vast weleens meegemaakt: jij denkt haarfijn te weten hoe een ander over jou denkt, maar dit blijkt uiteindel...

Lees verder
Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op
Nieuws
Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op

Onderzoek van behandelorganisatie Psyned laat zien wat voor invloed de coronacrisis heeft op hoe mensen in hun relatie s...

Lees verder
6 tips om je goede voornemens wel vol te houden!
Overig
6 tips om je goede voornemens wel vol te houden!

Heb jij goede voornemens voor het nieuwe jaar? Houd jij dit makkelijk vol of vind je het lastig? In het geval van het tw...

Lees verder
Meer over klacht

...

Lees verder