Hoe reageer je op het gamegedrag van je kind?

Kind & Jeugd      Psyned - Psychologen Nederland     

In de Volkskrant van vandaag stond een artikel over een onderzoek naar gameverslaving bij jongeren. Dit onderzoek laat interessante gegevens zien over de gevoeligheid van jongeren. Er zijn duidelijke beschermende factoren en risico factoren uit naar voren gekomen.

Hoe reageer je op het gamegedrag van je kind?

Lees hier het artikel.

Belangrijke risicofactoren zijn een verminderd concentratievermogen en de waarneming van hun sociale vaardigheden en netwerk. Ze willen het gevoel hebben dat ze contact hebben en gamen kan daar een hulpmiddel bij zijn. Iets anders is de sfeer thuis; duidelijke regels blijken het risico te verlagen.

Gameverslaving

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Deze uitkomsten zijn waardevol en kunnen ouders helpen hun jongeren te begeleiden. Tegelijk is mijn diepe wens dat ouders niet vanuit angst gaan reageren. Dat ze vertrouwen hebben in hun kind en dat hun kind zich wil inzetten voor een succesvolle toekomst.

Ik werd dan ook heel blij van de reactie aan het einde van het artikel. Hierin stelt verslavingsdeskundige Herm Kisjes, dat grenzeloos gedrag bij de leeftijd hoort. Hiermee wil ik het probleem en risico’s niet ontkennen, maar het nuanceert.

Ik wil dit illustreren aan de hand van mijn observaties tijdens mijn studententijd. Tijdens de psychologie cursus over verslaving kwam ik tot de ontdekking dat bijna elke student voldoet aan de kenmerken van alcoholafhankelijkheid. Tegenwoordig is dit meer gespecificeerd, maar toen was je verslaafd als je dagelijks 2 alcoholische consumpties tot je nam. Met 1 dag waarin je meer dronk. En nu 6 jaar later durf ik te stellen dat het overgrote deel een succesvolle carrière heeft en zijn grenzeloze gedrag heeft leren begrenzen.

Mij advies aan ouders is dan ook om gamen niet als vijand te zien, maar je kind te leren zelf grenzen te stellen. Dat is een vaardigheid waar ze de rest van hun leven plezier, geluk en vrijheid door zullen ervaren. En dit is volgens mij de wens en droom die ieder voor zijn kind heeft. Het is dan ook het grootste cadeau wat jij je kind kunt geven.

© 2016 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig
Angst
Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig

Kan je uitleggen waarom jonge vrouwen meer last van angst en depressieve klachten hebben dan jonge mannen? Jongma: ‘Vr...

Lees verder
Ouderbetrokkenheid: wat kan ik als ouder doen?
Kind & Jeugd
Ouderbetrokkenheid: wat kan ik als ouder doen?

Ouderbetrokkenheid: wat is dat? Eigenlijk is ouderbetrokkenheid precies zoals je het zegt: de mate van betrokkenheid die...

Lees verder
Kinderen van ouders met psychiatrische problematiek
Kind & Jeugd
Kinderen van ouders met psychiatrische problematiek

Met de feestdagen voor de deur loopt in veel gezinnen de spanning op. “Bij wie gaan we eten? Welke ouder deze keer op ...

Lees verder
Verslavingsproblematiek
Meer over klacht
Verslavingsproblematiek

Wat is een verslaving? Wanneer ‘willen’ is veranderd in ‘moeten’, ben je verslaafd. Met andere woorden, je bent ...

Lees verder