Skip to content
Psyned

Hoe reageer je op het gamegedrag van je kind?

In de Volkskrant van vandaag stond een artikel over een onderzoek naar gameverslaving bij jongeren. Dit onderzoek laat interessante gegevens zien over de gevoeligheid van jongeren. Er zijn duidelijke beschermende factoren en risico factoren uit naar voren gekomen.

Psyned - Psychologen Nederland | 05 apr 2016

Lees hier het artikel.

Belangrijke risicofactoren zijn een verminderd concentratievermogen en de waarneming van hun sociale vaardigheden en netwerk. Ze willen het gevoel hebben dat ze contact hebben en gamen kan daar een hulpmiddel bij zijn. Iets anders is de sfeer thuis; duidelijke regels blijken het risico te verlagen.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Deze uitkomsten zijn waardevol en kunnen ouders helpen hun jongeren te begeleiden. Tegelijk is mijn diepe wens dat ouders niet vanuit angst gaan reageren. Dat ze vertrouwen hebben in hun kind en dat hun kind zich wil inzetten voor een succesvolle toekomst.

Ik werd dan ook heel blij van de reactie aan het einde van het artikel. Hierin stelt verslavingsdeskundige Herm Kisjes, dat grenzeloos gedrag bij de leeftijd hoort. Hiermee wil ik het probleem en risico’s niet ontkennen, maar het nuanceert.

Ik wil dit illustreren aan de hand van mijn observaties tijdens mijn studententijd. Tijdens de psychologie cursus over verslaving kwam ik tot de ontdekking dat bijna elke student voldoet aan de kenmerken van alcoholafhankelijkheid. Tegenwoordig is dit meer gespecificeerd, maar toen was je verslaafd als je dagelijks 2 alcoholische consumpties tot je nam. Met 1 dag waarin je meer dronk. En nu 6 jaar later durf ik te stellen dat het overgrote deel een succesvolle carrière heeft en zijn grenzeloze gedrag heeft leren begrenzen.

Mij advies aan ouders is dan ook om gamen niet als vijand te zien, maar je kind te leren zelf grenzen te stellen. Dat is een vaardigheid waar ze de rest van hun leven plezier, geluk en vrijheid door zullen ervaren. En dit is volgens mij de wens en droom die ieder voor zijn kind heeft. Het is dan ook het grootste cadeau wat jij je kind kunt geven.

© 2016 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Kind & Jeugd

Meer over klacht

Kind & Jeugd

Lees meer informatie over Kind & Jeugd

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned