Hoe overleef je Koningsdag als introvert?

Overig      Psyned - Psychologen Nederland     

Maak jij je als introvert nu al druk om al die muziek en mensen en drukte op straat morgen? Is een hele Koningsdag doorbrengen op een klein bootje met 30 andere mensen voor jou net zo aantrekkelijk als een wortelkanaalbehandeling? Geen zorgen: wij hebben 5 tips waarmee je ook als introvert op een fijne manier Koningsdag kan beleven.

Hoe overleef je Koningsdag als introvert?

Morgen is het Koningsdag. Iedereen gaat de straat op en het centrum van je stad is vast propvol mensen. Voor extraverte mensen is zo’n dag puur feest, maar als introvert heb je er misschien wat meer gemixte gevoelens over. Propvolle pleinen, de hele dag smalltalk met semi-bekenden die je op straat tegenkomt, urenlang lawaai van de meerdere standjes en cafés die hun verschillende muzieksmaken tegen elkaar door de straten laten schallen…

Je kan natuurlijk thuisblijven, niets mis mee. Maar Koningsdag is er maar één keer per jaar, en er zijn ook leuke dingen te beleven. Je wil misschien best een uurtje langs de kraampjes slenteren, een biertje drinken en misschien zelfs ergens even meehossen op een feestnummer – maar zo’n volle dag drukte word je gewoon teveel.

Het zou zonde zijn als je het mooie van Koningsdag mist omdat je opziet tegen de sociale drempels. De oplossing is om het als introvert gewoon een beetje handiger aan te pakken. Daarom: 5 tips waarmee van je Koningsdag kan genieten – zonder dat je ’s avond uitgeput en chagrijnig thuiskomt van al die sociale druk.

5 tips voor introverte mensen op Koningsdag

Tip 1: Stel van tevoren een tijdslimiet

Als je niet weet wanneer iets ophoudt, is het altijd moeilijker om vol te houden. Daarom werkt doelen stellen zo goed; niet alleen met sporten, maar ook met feesten als Koningsdag. Het is lekker om van tevoren met jezelf af te spreken wanneer je er gewoon tussenuit mag knijpen. Als je van tevoren in je hoofd hebt dat je ’s middags van 1 uur tot 4 uur langsgaat kan je in die drie uurtjes echt genieten.

Tip 2: Zorg dat je bij andere mensen aanhaakt

Als je met 1 persoon afspreekt om samen te gaan is die persoon van jou afhankelijk; als het jou op een gegeven moment teveel wordt, kan je niet zomaar weg, want dan laat je hem of haar in de steek. Het slimst is om bij een ander groepje aan te haken. Dan doe je mee in de gezelligheid maar kan je ook weg wanneer je wilt, zonder dat je je schuldig voelt.

Tip 3: Plan voor en na Koningsdag rust in

Als je laat op pad gaat en weet dat je de volgende dag vroeg moet werken, kan dat al van tevoren voor stress zorgen over slaaptekort en te weinig rust. Ga dan liever ’s ochtends of vroeg in de middag, zodat je de avond nog hebt om bij te komen. Van tevoren lekker rustig opstaan is ook geen gek idee.

Tip 4: Plan een pauze in op een rustige plek

Weet je ongeveer waar je gaat lopen of je waar je je vrienden/familie gaat ontmoeten? Denk van tevoren na over waar je even een half uurtje rustig kan gaan zitten. Misschien kan je even buiten om de hoek zitten, of naar een rustiger gebied lopen. Zeg tegen de mensen met wie je bent desnoods dat je even een broodje gaat halen. Even rust kan wonderen doen.

Tip 5: Het ultieme ontsnappingsexcuus

Als je vast zit op een feestje kan je altijd zeggen dat je naar de wc moet; zo’n soort excuus is er ook voor Koningsdag. Je hoeft echt niet helemaal uit te leggen aan mensen dat je moe wordt van sociale gelegenheden en daarom gewoon bijtijds naar huis wil. Vaak gaan mensen dan, goedbedoeld, toch proberen je over te halen om te blijven omdat zij het zo gezellig vinden.

Daarom de tip: zeg gewoon dat je nog langs je ouders/zus/andere vriendengroep moet, want dat had je afgesproken. Maar veel plezier nog, dahag! En weg ben je.

Een fijne Koningsdag gewenst!

© 2017 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

De klik met je psycholoog: cruciaal voor verbinding en genezing
Overig
De klik met je psycholoog: cruciaal voor verbinding en genezing

De klik met je psycholoog, ook wel de therapeutische relatie genoemd, is één van de belangrijkste voorspellers van het...

Lees verder
Relatie expert over daten, single zijn, relaties en je hechtingsstijl
Overig
Relatie expert over daten, single zijn, relaties en je hechtingsstijl

De eerste paar vragen gaan over hechting. Ben je benieuwd naar jouw hechtingsstijl? Doe dan hier de hechtingtest. Ik den...

Lees verder
Autisme bij vrouwen
Overig
Autisme bij vrouwen

Autisme wordt bij vrouwen minder snel herkend. Er is ook nog niet veel over bekend. Daarom speciaal voor al deze vrouwen...

Lees verder
Angststoornis
Meer over klacht
Angststoornis

Iedereen is weleens bang. Maar ervaar je angst die niet reëel is en die je alleen maar in de weg zit? Dan kan het zijn ...

Lees verder