De GGZ zit vol, dit kan anders

Nieuws      Patrick Callahan     

Het coronavirus raakt ook de geestelijke gezondheidszorg. Ik lees schrijnende berichten in de media en uit een enquête van MIND blijkt dat 60% van de respondenten geen of deels geen ggz-hulp meer krijgt. Dit is vreselijk, laat ik dat voorop stellen, maar wat ik niet begrijp is dat er weinig wordt gesproken over oplossingen, want die zijn er wel. Een deel van de mensen die nu ronddobbert zonder hulp en daardoor dreigt te verzuipen kan gewoon geholpen worden.

De GGZ zit vol, dit kan anders

Ik reik graag een reddingsboei aan in de vorm van onvergoede zorg. Er zijn namelijk honderden psychologen die, ook nu, geen wachtlijst hebben en graag willen behandelen. Ja, hun zorg wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar en dient dus door de cliënt zelf of zijn werkgever betaald te worden.

Waarom zou je zelf betalen voor zorg?

De GGZ is vol, dat kan anders

Zelf betalen voor zorg is een beladen idee waar niet iedereen achter staat. Wordt er daarom, zelfs nu, weinig over gesproken? De GGZ kent lange wachtlijsten en die worden door de huidige situatie alleen maar langer. Een deel van de mensen die nu op een wachtlijst staat hoort hier niet op. Zij kunnen gebruik maken van onvergoede zorg.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Waarom zou je zelf betalen voor zorg als je het ook vergoed kunt krijgen? De huidige situatie zorgt voor meer en ergere psychische klachten. Terwijl er aan de andere kant binnen de GGZ minder ruimte is om te behandelen. Door gebruik te maken van het alternatief draag je bij aan het verkorten van de GGZ wachtlijsten. Jij krijgt direct de hulp die jij nodig hebt en mensen die wel in de GGZ thuishoren worden eerder geholpen.

Idealiter zou ik natuurlijk willen dat niemand hoeft te betalen voor (psychische) zorg, maar zoals ons zorgsysteem nu is ingericht is dit niet mogelijk. Mensen die zelf hun zorg kunnen betalen moeten dit doen. Je draagt hiermee bij aan jouw eigen en het maatschappelijk belang.

Werkgevers ondersteun jouw medewerkers

Maar ook werkgevers moeten hierin hun verantwoordelijkheid nemen. Heeft jouw werknemer psychische klachten die hem of haar belemmeren tijdens het werk en kun jij als werkgever de kosten voor hulp vergoeden? Doe dit dan. Ja, het is een extra kostenpost, waar je als ondernemer nu misschien niet op zit te wachten, maar je hebt als werkgever allereerst de taak om goed voor jouw werknemers te zorgen.

Daarnaast is de schade groter wanneer je niets doet. Niet alleen liggen de kosten voor een werknemer die uitvalt hoger dan de kosten voor een traject bij een psycholoog. Ook komt er bij uitval meer druk te liggen op anderen, die door de huidige situatie vaak al meer stress ervaren. Hierdoor is er een kans dat er uiteindelijk meer medewerkers uitvallen. Dus het lijkt onaantrekkelijk om de zorg voor je medewerker te betalen, maar de (financiële) schade is minder als je dit wel doet.

We kunnen niet wachten en niets doen

De huidige situatie is onzeker. We kunnen niet wachten en problemen constateren in de GGZ zonder iets te doen. We kunnen niet zwijgen omdat alternatieven niet geliefd zijn. Bij ons, Psyned, kun je direct terecht voor hulp en ja, die kosten moeten jij of jouw werkgever betalen.

Patrick Callahan

Patrick Callahan

Directeur Psyned

Dit vind je misschien ook interessant

Psyned en Team IKO: samen goed beslagen ten ijs
Nieuws
Psyned en Team IKO: samen goed beslagen ten ijs

Met ingang van schaatsseizoen 2022-2023 is Psyned-sportpsycholoog Yara van Gendt aangesteld als Coördinator Welzijn bin...

Lees verder
Deze uitdagingen kwam psycholoog Daniëlle Vermeulen tegen tijdens het WK Ironman 2022
Nieuws
Deze uitdagingen kwam psycholoog Daniëlle Vermeulen tegen tijdens het WK Ironman 2022

Ha Daniëlle, we snappen dat je jezelf natuurlijk fysiek moet voorbereiden op zo’n zware race door te trainen. Maar ho...

Lees verder
Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig
Angst
Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig

Kan je uitleggen waarom jonge vrouwen meer last van angst en depressieve klachten hebben dan jonge mannen? Jongma: ‘Vr...

Lees verder
Burn-out
Meer over klacht
Burn-out

Soms stapelen vervelende situaties zich op. Het loopt niet lekker op je werk, er zijn problemen thuis of er is iets naar...

Lees verder