Alternatieve therapie op de werkvloer
Wekelijks bespreken wij de psychologie achter een interessant nieuwsitem met Psyned psycholoog en inhoudelijk directeur Aerjen Tamminga. Deze week: een in-house bedrijfscoach met alternatieve technieken, bij dit reclamebureau zijn ze er blij mee. Moet jouw werk dit ook doen?

Nieuws van de week:
Nrc.nl: ‘Dit lijkt op healing, maar dat is het niet’ – De energetisch bedrijfscoach
Bij dit reclamebureau hebben ze al enkele jaren een energetisch bedrijfscoach beschikbaar op kantoor, voor de mensen die behoefte hebben aan hulp bij stress en andere mentale klachten. De energetisch bedrijfscoach zegt gebruik te maken van ’toegepaste kinesiologie’, waarmee ze de oorzaak van een klacht ‘voelend’ kan vaststellen.
—
Psyned Redactie (PR): Bij dit reclamebureau hebben ze dus een ‘energetisch coach’ op kantoor. Wel handig op zich, zo’n behandelaar in de buurt. Toch?
Aerjen: “Ik vind het mooi dat de werkgever hier over nadenkt. Prima als er aandacht wordt besteed aan zelfontwikkeling en zelfreflectie, en mentale en fysieke klachten. Maar…”
PR: Die ‘maar’ voelden we al aankomen.
Aerjen: “Aerjen: Ja. Ik mis namelijk een duidelijk kader bij deze behandeling. Het bedrijf zegt dat ze verbetering merken bij werknemers en de werknemer wiens behandeling in het artikel wordt uitgelicht zegt dat ze zich beter voelt na een jaar contact met de coach – dat is prettig. Het is alleen heel onduidelijk waar die conclusie op gebaseerd wordt – hoe werkt de behandeling nou echt?”
PR: Ze noemen iets van ‘toegepaste kinesiologie’ als basis van de behandeling, wat is dat?
Aerjen: “Aerjen: Kinesiologie is een wetenschapsgebied dat zich bezighoudt met motoriek en hoe spieren werken, daar is onderzoek over te vinden. Toegepaste kinesiologie is een veld waar minder wetenschappelijk onderzoek achter zit, het is meer het domein van de alternatieve geneeswijzen. De coach hier gebruikt kinesiologie om direct invloed te hebben op mentaal welzijn; het is lastig na te gaan of dit daadwerkelijk effectief is.”
PR: Waarom is dat een probleem?
Aerjen: “Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, het draagt alleen meer risico met zich mee. Zonder kader is er geen controle of standaard. Dat is waarom er in de psychologie en reguliere geneeskunde beroepsverenigingen bestaan en waarom er in de geneeskunde gezamenlijke afspraken worden gemaakt. De ‘Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst’ (WGBO) bijvoorbeeld stelt dat een patiënt recht heeft op medische informatie, inzage in het dossier, privacy, vrije artsenkeuze, dat soort rechten. Een alternatieve genezer is hier ook aan gebonden maar niet altijd even goed van de onderdelen op de hoogte. Veel psychologen (sowieso alle psychologen bij Psyned) zijn ook aangesloten bij een beroepsvereniging, die bepaalde controles uitvoeren en bijvoorbeeld een klachtencommissie hebben.”
PR: Maar als het werkt dan werkt het, toch?
Aerjen: “Zo simpel is het echt niet. Ik heb een hoop vragen bij de behandeling van een coach op de werkvloer. Bijvoorbeeld: aangezien de behandelaar daar vast zit, is deze afhankelijk van de werkgever qua inkomsten. Is zij dan wel onafhankelijk? Is er geen belangenverstrengeling die het belang van de werknemer en werkgever op gespannen voet zet, bijvoorbeeld wat betreft privacy? Maar het belangrijkste vind ik nog: wordt de werknemer op de best mogelijke manier begeleid met deze constructie? De coach biedt, net als een psycholoog, een moment van bezinning en persoonlijke aandacht – voor sommigen zal dit al prettig zijn. Maar als er specifiekere klachten zijn, kan de coach die dan wel oplossen? Depressie, of burn-out, of angstaanvallen, wij psychologen kijken per geval welke behandeling nodig is. De coach gebruikt één principe voor alle klachten. Als zij een bepaald persoon niet voldoende kan helpen, stuurt zij deze dan op tijd door?”
PR: Mensen kunnen voor ergere klachten toch zelf buiten kantoor op zoek naar hulp?
Aerjen: “Dat zou goed zijn. Mijn twijfel is of ze dat ook doen. Hulp zoeken is een moeilijke stap voor de meeste mensen. Als ze dan al hulp van zo’n coach krijgen denken ze misschien niet snel dat ze aanvullende hulp moeten zoeken. De bezoekjes bij zo’n coach zijn dan een soort pleister over een open wond – het voelt even beter maar het probleem blijft. Ik zou het liefst zien dat de behandelaar dan doorverwijst, maar aangezien ze alleen werkt en het onduidelijk is aan welke regels zij is gebonden blijft het de vraag of dit goed gaat.”
PR: Is het beter dan niets of ben je toch bang dat het meer kwaad doet dan goed?
Aerjen: “Even bezinning en aandacht is sowieso prettig, zoals ik al noemde. Ook psychologisch onderzoek wijst uit dat een groot deel van de effectiviteit van een behandeling komt van de vertrouwensrelatie met een therapeut, dus die band en tijd met elkaar kan positieve dingen brengen. Ik zou zelf een bedrijf aanraden samen te werken met een onafhankelijke partij die aangesloten is bij een beroepsvereniging met klachtencommissie en beroepsethische standaarden – die mogelijke belangenverstrengeling, privacy en kwaliteitscontrole zitten me in dit geval toch niet lekker.”
© 2017 Psychologen Nederland

Aerjen Tamminga
PsycholoogDit vind je misschien ook interessant

Nominatie ‘Website van het Jaar 2023’
Met een website die bestaat uit 1.577 pagina’s die gaan over psychische klachten, behandelingen en het maken van de ju...
Lees verder
De klik met je psycholoog: cruciaal voor verbinding en genezing
De klik met je psycholoog, ook wel de therapeutische relatie genoemd, is één van de belangrijkste voorspellers van het...
Lees verder
Relatie expert over daten, single zijn, relaties en je hechtingsstijl
De eerste paar vragen gaan over hechting. Ben je benieuwd naar jouw hechtingsstijl? Doe dan hier de hechtingtest. Ik den...
Lees verder
Burn-out
Soms stapelen vervelende situaties zich op. Het loopt niet lekker op je werk, er zijn problemen thuis of er is iets naar...
Lees verder