6 tips om je goede voornemens wel vol te houden!

Overig      Psyned - Psychologen Nederland     

Een nieuw jaar betekent voor veel mensen een nieuwe, frisse start. In januari proberen we ons leven weer een beetje te verbeteren met ambitieuze goede voornemens, zoals gezonder eten, meer tijd aan jezelf besteden of meer bewegen. Helaas zijn sommige goede voornemens te ambitieus, waardoor je soms je doel niet kunt halen. In dit blog geven we 6 tips om je goede voornemens wel vol te houden!

 

6 tips om je goede voornemens wel vol te houden!

Laatste update: 28-12-2021

Heb jij goede voornemens voor 2022? Ook dit jaar zal je niet de enige zijn met goede voornemens zoals afvallen, minder alcohol drinken, minder vlees eten, geld sparen of je minder druk maken om dingen. Maar houd jij dit makkelijk vol of laat je snel een steek vallen waardoor je jouw doel niet behaalt? In het geval van het tweede ben je zeker niet alleen.

Neem niet te veel hooi op je vork

Uit onderzoek blijkt dat 25% van de goede voornemens al faalt binnen 2 weken na de start van een jaar. Op de lange termijn slaagt minder dan 10 procent van de mensen in het behalen van hun doel. Maar houd moed! Het betekent namelijk niet dat goede voornemen niet kunnen werken. Integendeel: er is veel bewijs in de wetenschap voor de positieve werking van doelen stellen. In een artikel op academische website The Conversation valt te lezen dat mensen vaak dezelfde grote fout maken: de doelen die ze stellen zijn niet realistisch.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

We zijn met onze voornemens vaak zo enthousiast en ambitieus dat we verwachten ons al binnen een maand gezonder, gelukkiger en beter te voelen. Als dat niet zo blijkt te zijn is de teleurstelling groot waardoor je sneller geneigd bent je doel op te geven.

Goede voornemens volhouden

Ben je vastbesloten om je goede voornemens vol te houden? Gebruik dan de volgende tips:

1. Wees realistisch

De reden waarom een doel niet vaak niet lukt, is omdat het eigenlijk niet realistisch is. Je moet het dus haalbaar voor jezelf maken. Wil je bijvoorbeeld tien kilo kwijt? Probeer dan eerst twee kilo kwijt te raken. Zodra je daarin bent geslaagd, kan je een volgend tussendoel stellen. Zo beloon je jezelf een beetje tussendoor en is het makkelijker vol te houden.

2. Vertel iemand over je goede voornemens

Houd je voornemens niet geheim. Het kan natuurlijk eng zijn om ze te delen met iemand anders, want als je doel halen niet lukt weet de ander dit ook. Maar iemand anders bij je doel betrekken geeft een hele goede stok achter de deur – vooral omdat ze zij jou ook kunnen helpen om jouw doel(en) te bereiken. Ze kunnen rekening met je houden, door bijvoorbeeld mee te wandelen of je niet te vaak met snoep in de verleiding te brengen.

3. Zet slimme doelen

Slimme doelen zorgen er vooral voor dat je het succes van je doel kan meten. Zeg bijvoorbeeld niet: ik wil gezond en fit zijn in 2022! Zeg liever: ik wil 2 keer per week een half uur wandelen en ik wil per week twee keer gezonde vis of vegetarisch eten in plaats van vlees. Kijk per maand hoe het is gegaan, en of je misschien nog een extra stapje bij wilt zetten.

4. Eén ding tegelijkertijd

Het is niet slim om tien moeilijke voornemens tegelijkertijd te willen behalen. Proberen te stoppen met roken, meer tijd voor jezelf vrij maken, meer sporten en vrijwilligerswerk doen, leidt er waarschijnlijk toe dat je in de stress schiet en dan alles maar laat vallen. Kies een voornemen die je het belangrijkst vindt en focus je daar op.

5. Stel een doel samen met iemand anders

Dit werkt soms nog beter dan alleen iemand vertellen over je doel. Samen met iemand een doel behalen maakt dat je elkaar kan steunen, motiveren en inspireren als het moeilijk wordt. Als je samen meer wilt bewegen, kom je in ieder geval niet in de situatie dat je partner op de bank blijft hangen en jij op je handen zit om hem of haar van de bank te sleuren.

6. Beloon jezelf

Beloon jezelf als je een tijd goed bezig bent. Beloon jezelf niet met ontmoedigend gedrag. Je moet jezelf bijvoorbeeld niet gaan belonen met eten, als jouw voornemen is om af te vallen. Kies er dan voor om juist naar een film te gaan of om nieuwe fitnesskleding te kopen. Beloon jezelf dus juist met iets wat jouw voornemen niet in de weg staat.

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Leven met een narcist
Overig
Leven met een narcist

Wat is een narcist? Iemand met narcisme vindt zichzelf heel erg belangrijk. Narcisten hebben het gevoel dat ze boven de ...

Lees verder
Hoe help ik iemand met orthorexia nervosa?
Overig
Hoe help ik iemand met orthorexia nervosa?

Wat is orthorexia nervosa? Orthorexia nervosa, ook wel orthorexia genoemd, is een eetstoornis die (nog) niet in de DSM-5...

Lees verder
Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?
Overig
Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?

Wat is emotionele verwaarlozing? Emotionele verwaarlozing is wanneer je niet genoeg aandacht, steun en liefde krijgt van...

Lees verder
Burn-out
Meer over klacht
Burn-out

Soms stapelen vervelende situaties zich op. Het loopt niet lekker op je werk, er zijn problemen thuis of er is iets naar...

Lees verder