6 tips om je goede voornemens wel vol te houden!

Overig      Psyned - Psychologen Nederland     

Een nieuw jaar betekent voor veel mensen een nieuwe, frisse start. In januari proberen we ons leven weer een beetje te verbeteren met ambitieuze goede voornemens, zoals gezonder eten, meer tijd aan jezelf besteden of meer bewegen. Helaas zijn sommige goede voornemens te ambitieus, waardoor je soms je doel niet kunt halen. In dit blog geven we 6 tips om je goede voornemens wel vol te houden!

Heb jij goede voornemens voor 2021? Ook dit jaar zal je niet de enige zijn met goede voornemens zoals afvallen, minder alcohol drinken, geld sparen of je minder druk maken om dingen. Maar houd jij dit makkelijk vol of laat je snel een steek vallen waardoor je jouw doel niet behaalt? In het geval van het tweede ben je zeker niet alleen.

Neem niet te veel hooi op je vork

Uit onderzoek blijkt dat 25% van de goede voornemens al faalt binnen 2 weken na de start van een jaar. Op de lange termijn slaagt minder dan 10 procent van de mensen in het behalen van hun doel. Maar houd moed! Het betekent namelijk niet dat goede voornemen niet kunnen werken. Integendeel: er is veel bewijs in de wetenschap voor de positieve werking van doelen stellen. In een artikel op academische website The Conversation valt te lezen dat mensen vaak dezelfde grote fout maken: de doelen die ze stellen zijn niet realistisch.

We zijn met onze voornemens vaak zo enthousiast en ambitieus dat we verwachten ons al binnen een maand gezonder, gelukkiger en beter te voelen. Als dat niet zo blijkt te zijn is de teleurstelling groot waardoor je sneller geneigd bent je doel op te geven.

Goede voornemens volhouden

Ben je vastbesloten om je goede voornemens vol te houden? Gebruik dan de volgende tips:

1. Wees realistisch

De reden waarom een doel niet vaak niet lukt, is omdat het eigenlijk niet realistisch is. Je moet het dus haalbaar voor jezelf maken. Wil je bijvoorbeeld tien kilo kwijt? Probeer dan eerst twee kilo kwijt te raken. Zodra je daarin bent geslaagd, kan je een volgend tussendoel stellen. Zo beloon je jezelf een beetje tussendoor en is het makkelijker vol te houden.

2. Vertel iemand over je goede voornemens

Houd je voornemens niet geheim. Het kan natuurlijk eng zijn om ze te delen met iemand anders, want als je doel halen niet lukt weet de ander dit ook. Maar iemand anders bij je doel betrekken geeft een hele goede stok achter de deur – vooral omdat ze zij jou ook kunnen helpen om jouw doel(en) te bereiken. Ze kunnen rekening met je houden, door bijvoorbeeld mee te wandelen of je niet te vaak met snoep in de verleiding te brengen.

3. Zet slimme doelen

Slimme doelen zorgen er vooral voor dat je het succes van je doel kan meten. Zeg bijvoorbeeld niet: ik wil gezond en fit zijn in 2021! Zeg liever: ik wil 2 keer per week een half uur wandelen en ik wil per week twee keer gezonde vis eten in plaats van vlees. Kijk per maand hoe het is gegaan, en of je misschien nog een extra stapje bij wilt zetten.

4. Één ding tegelijkertijd

Het is niet slim om tien moeilijke voornemens tegelijkertijd te willen behalen. Proberen te stoppen met roken, meer tijd voor jezelf vrij maken, meer sporten en vrijwilligerswerk doen, leidt er waarschijnlijk toe dat je in de stress schiet en dan alles maar laat vallen. Kies een voornemen die je het belangrijkst vindt en focus je daar op.

5. Stel een doel samen met iemand anders

Dit werkt soms nog beter dan alleen iemand vertellen over je doel. Samen met iemand een doel behalen maakt dat je elkaar kan steunen, motiveren en inspireren als het moeilijk wordt. Als je samen meer wilt bewegen, kom je in ieder geval niet in de situatie dat je partner op de bank blijft hangen en jij op je handen zit om hem of haar van de bank te sleuren.

6. Beloon jezelf

Beloon jezelf als je een tijd goed bezig bent. Beloon jezelf niet met ontmoedigend gedrag. Je moet jezelf bijvoorbeeld niet gaan belonen met eten, als jouw voornemen is om af te vallen. Kies er dan voor om juist naar een film te gaan of om nieuwe fitnesskleding te kopen. Beloon jezelf dus juist met iets wat jouw voornemen niet in de weg staat.

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Overig
Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Je hebt het vast weleens meegemaakt: jij denkt haarfijn te weten hoe een ander over jou denkt, maar dit blijkt uiteindel...

Lees verder
Eva* werkt met haar levensscript
Hechting
Eva* werkt met haar levensscript

Onveilige hechting kan veel invloed hebben op hoe je later relaties aangaat. Eva werkt aan haar hechtingsproblematiek me...

Lees verder
5 psychische klachten die vaker voorkomen dan je denkt
Overig
5 psychische klachten die vaker voorkomen dan je denkt

Psychische klachten komen vaker voor dan je misschien verwacht had. In dit blog bespreken we vijf klachten die vaker voo...

Lees verder
Burn-out
Meer over klacht
Burn-out

Wat moet je doen als je een burn-out hebt? Om te herstellen van een burn-out is een actieve aanpak nodig. Een burn-out g...

Lees verder