Inkijkje in de feestdagen van een topsporter

Nieuws, Team IKO      Psyned - Psychologen Nederland     

Schaatser en topsport ambassadeur van Psyned, Aron Romeijn, neemt ons mee in zijn weg naar de Olympische Spelen. Hij gaat ons de komende weken alles vertellen over het belang van mentale gezondheid in de topsport, de prestatiedruk én het hebben van de juiste mindset.

Inkijkje in de feestdagen van een topsporter

Waar veel Nederlander de afgelopen tijd druk waren met kerstcadeaus shoppen en het bedenken van de kerstmenu’s, was Aron voornamelijk bezig zich voor te bereiden op het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) schaatsen. Het toernooi vindt plaats van 26 tot en met 30 december in het Thialf in Heerenveen en daar worden de startbewijzen voor de Olympische Winterspelen in Beijing verdeeld. Dus je raadt het misschien al, de feestdagen van onze topsport ambassadeur zien er heel anders uit dan die van jou en mij.

Wij waren razend benieuwd en gingen met Aron in gesprek over zijn feestdagen. Lees het interview hieronder.

Ha Aron, het OKT komt steeds dichterbij. Hoe gaat het met de spanning?
Ja, dat klopt! Maar het gaat goed, ook met de spanning. Je voelt wel aan alles dat het nu echt dichterbij komt. We zitten met het hele team in een hotel, waar we ons in alle focus voorbereiden op het toernooi en de sfeer is vooral heel gezellig.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Ook kerst komt dichterbij. Dus ik val gelijk met de deur in huis: hoe zien de kerstdagen van een topsporter eruit?
Ik kan niet voor alle topsporters spreken, maar als professioneel schaatser heb je eigenlijk nooit een uitgebreide kerst. Er is of het OKT of een Nederlands kampioenschap tijdens die dagen. Dus wij zitten met het hele team in volle wedstrijdfocus. De ene schaatser is er wat uitgesprokener over dan de ander, maar tegelijk is het ook een no brainer: we kunnen het niet vieren. Jammer, maar helaas. Voordeel is wel dat je niet te veel eet, haha. Maar je mist natuurlijk wel de kerst met je familie.

De gezelligheid en saamhorigheid die zo bij kerst hoort, zoeken we wel echt bij elkaar. Dat is echt onderdeel van onze teamspirit. Maar een kerstmomentje of kerstdiner is er niet in het hotel, misschien dat we het diner op kerstavond zelf zo omdopen. Al zal dat dan meer mentaal zijn, dan dat we gaan genieten van een uitgebreid kerstdiner.

Vind je dat niet jammer?
Ik ben het heel erg gewend. Ondanks dat ik kerst al jaren niet heb gevierd, houd ik wel echt van deze dagen. De kerstboom staat dan ook al lekker vroeg in huis en verder maak ik de dagen niet zo bijzonder voor mezelf. Neemt niet weg dat ik wel uitkijk naar een tijd waarin ik kerst wél wat uitgebreider kan vieren.

Hoe gaat je familie om met het feit dat je er nooit aan het kerstdiner zit?
Ook zij zijn het gewend. Natuurlijk vinden ze het jammer, maar ze begrijpen me helemaal en geven me nooit een schuldgevoel. En dat maakt het nastreven van mijn doelen toch net wat makkelijk en zorgt ervoor dat je minder harde keuzes hoeft te maken. Of mensen moet teleurstellen. De support van je omgeving is ontzettend belangrijk. Of dit nou met je doelen in de sport is, in je werk of waar dan ook.

Winst behalen op je gezondheid doe je niet tijdens de feestdagen, dat doe je de rest van de, laten we zeggen, 350 dagen van het jaar.

Tussen de feestdagen door ben jij topfit. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Heb je, voor de niet topsporters onder ons, nog wat tips om fysiek een beetje in vorm te blijven tijdens de kerstdagen?
Mensen zijn vooral altijd bang om vijf kilo zwaarder het nieuwe jaar in te rollen en dat terwijl dat tijdens de feestdagen echt niet opeens gebeurt. Helemaal niet als je de rest van jaar goed nadenkt en op je gezondheid let. Daarom wil ik ook echt aan mensen meegeven: geniet van al het lekkers en ga niet met een chagrijnig hoofd aan het kerstdiner zitten. Winst behalen op je gezondheid doe je niet tijdens de feestdagen, dat doe je de rest van de, laten we zeggen, 350 dagen van het jaar. Mat jezelf liever in het nieuwe jaar weer af en dan is die weegschaal zo weer in balans.

De feestdagen kunnen voor sommige mensen ook confronterend zijn en een bepaalde eenzaamheid oproepen. Is daar bij jou ook sprake van?
Het gevoel dat ik echt iets mis door met kerst niet bij mijn familie te zijn, heb ik gelukkig niet. Voor mij zou dat ook iets zeggen over mijn drive. Al is dat ook voor iedereen weer anders. Daarbij is het ook niet zo dat ik alleen in mijn hotelkamer aan het wachten ben totdat het toernooi begint. Je bent gefocust bezig met de voorbereidingen van de wedstrijd en tussendoor zoek je elkaar op. Dat is ook het mooie van een schaatsen: het is een individuele sport in teamverband.

Maak kerst ook vooral niet zo groot als je het niks vindt. Voor mij zijn de kerstdagen vaak ook maar gewoon dagen.

Heb je tips voor mensen die wel tegen gevoelens als eenzaamheid aanlopen tijdens de kerstdagen?
Hoe cliché ook: in het leven moet je zelf de slingers ophangen. Dus als je de behoefte voelt, neem zelf het initiatief en zoek de gezelligheid op. Misschien heb je wel een buurman waarvan je weet dat hij ook alleen zit met kerst. Kerst gaat wat mij betreft juist om die saamhorigheid. Dus nodig elkaar uit.

Maak kerst ook vooral niet zo groot als je het niks vindt. Voor mij zijn de kerstdagen vaak ook maar gewoon dagen. Ik heb zelfs wel is voor een dichte supermarkt gestaan op eerste kerstdag. Zo erg was ik er niet mee bezig en had ik focus op dat wat voor mij belangrijk was: de wedstrijd. Er is niemand die je verplicht zo’n lading op kerst te leggen. En als dit wel het geval is, dan is dit weer een andere situatie en dan is het misschien goed om gezamenlijk een compromis te zoeken.

Succes met het OKT en tot de volgende keer!

In het vorige interview spraken we Aron over de prestatiedruk die binnen de topsport continue aanwezig is, hoe hij daarmee omgaat én wat wij daar van kunnen leren. Lees het hier.

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Leven met een narcist
Overig
Leven met een narcist

Wat is een narcist? Iemand met narcisme vindt zichzelf heel erg belangrijk. Narcisten hebben het gevoel dat ze boven de ...

Lees verder
Hoe help ik iemand met orthorexia nervosa?
Overig
Hoe help ik iemand met orthorexia nervosa?

Wat is orthorexia nervosa? Orthorexia nervosa, ook wel orthorexia genoemd, is een eetstoornis die (nog) niet in de DSM-5...

Lees verder
Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?
Overig
Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?

Wat is emotionele verwaarlozing? Emotionele verwaarlozing is wanneer je niet genoeg aandacht, steun en liefde krijgt van...

Lees verder
Eenzaamheid
Meer over klacht
Eenzaamheid

We voelen ons allemaal wel eens eenzaam. Op een feestje waar je niemand kent, als je thuis op de bank zit en even nieman...

Lees verder