Skip to content
Psyned

In de behandelkamer van: Arjan Oosterwijk

Wat maakt iemand een goede psycholoog? En hoe gaan psychologen te werk? In de serie ‘In de behandelkamer van…’ nemen we je maandelijks, samen met een Psyned psycholoog, mee de behandelkamer in. We laten aan de hand van een sessie zien hoe een psycholoog te werk gaat en hoe zij jou kunnen helpen. Met deze maand Psyned psycholoog Arjan Oosterwijk.

| 07 okt 2021

De praktijk van Arjan Oosterwijk is gevestigd in Wezep. Hij geeft, naast andere behandelingen, veel relatietherapie aan stellen. ‘Stellen die een afspraak maken om in relatietherapie te gaan vind ik bij voorbaat al ongelooflijk dapper. Het kan voelen als falen als je er samen niet meer uitkomt en hulp zoekt. Wat het nog lastiger maakt, is dat partners ook vaak verschillen qua gevoel.’ In deze aflevering vertelt Arjan over het gesprek met Tim en Marlien. Ze hebben veel ruzie en komen er samen niet meer uit. Ze besluiten in relatietherapie te gaan en komen zo bij Arjan terecht:

Als Tim (39) en Marlien (37) binnen komen in mijn kamer zie ik meteen dat Tim relatietherapie niet zo nodig vindt. Hij zit onderuitgezakt in de stoel bij het raam, en kijkt wat naar buiten. ‘Als dit de manier is waarop we ons huwelijk kunnen redden, dan proberen we het’, zegt Tim onverschillig. Zij, Marlien, zegt niks, maar ik zie dat ze vecht tegen haar tranen. Ik zie ook dat het haar moeite, en misschien wel ruzie, heeft gekost hier te komen. Nu ze hier is wordt de spanning haar te veel.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Mijn eerste doel is het ijs te breken en rust en ontspanning te brengen. Ik besluit Tim te vragen waarom ze hier vandaag zijn. ‘We kunnen niet meer normaal met elkaar praten’ antwoordt hij. ‘We ergeren ons aan elkaar en hebben binnen no time ruzie. Ik ga niet graag naar huis na mijn werk. En eenmaal thuis trek ik me terug in mijn kamer. Ik heb geen zin in dat geruzie.’ Ik zie dat Marlien weg kijkt. ‘Hoe lang is dit al aan de gang?’ vraag ik. ‘Ik neem aan dat er ook betere tijden zijn geweest? Hoe was dat?’ Ik stel deze vragen over betere tijden bewust. Het punt waarop stellen uit elkaar groeien, is ook vaak het punt waar ze elkaar terug vinden. Het stel dat voor mij zit, zit in het dieptepunt van hun relatie. Maar hoe waren zij op hun best? Daar ben ik benieuwd naar. Vooral omdat hierover praten erg helend kan werken.

Klopt het dat je niet gelukkig bent? vraag ik. ‘Ik ben het gevoel kwijt bij Marlien’,vertelt Tim. Ik besluit de aanval te kiezen. ‘Is er een ander?’ Even zien wat deze direct opmerking voor effect heeft op de onderuitgezakte Tim.

Ik zie de ogen van Marlien oplichten. Voor het eerst begint ze te praten: ‘We waren zo verliefd, we deden alles samen. Nu, 20 jaar later, hebben we twee kinderen, een prachtig huis een allebei een mooie baan. Vrienden zien ons als een perfect stel. Ik snap niet dat Tim niet gelukkig is.’ Tim kijkt haar aan, schijnbaar onbewogen. Ik probeer hem aan te moedigen hierop te reageren: Klopt het dat je niet gelukkig bent? ‘Ik ben het gevoel kwijt bij Marlien’,vertelt hij. Ik besluit de aanval te kiezen. ‘Is er een ander?’ Even zien wat deze direct opmerking voor effect heeft op de onderuitgezakte Tim. ‘Nee, nee’ antwoordt hij rustig. ‘Dat is het niet. Ik moet er niet aan denken. Al dat gedoe.’ Tim incasseert een confrontatie rustig. Iets te rustig vind ik. ‘Zijn er dingen die je gelukkig maken op dit moment?’ besluit ik te vragen. ‘De kinderen brengen wel vrolijkheid in huis. Ze zijn vaak druk, maar dat geeft me juist positieve energie.’ Ik knik, ‘en je werk?’ Het blijft even stil. ‘Ja, werk doe ik gewoon, maar het gaat allemaal niet van harte. Ik vraag me vaak af wat ik voor bijdrage lever. Volgens mij zou het zonder mij ook prima gaan.’

De radertjes in mijn hoofd beginnen te draaien. Tim en Marlien komen voor relatietherapie, maar de focus ligt in dit gesprek op Tim. Het is net of hij de aandacht opzuigt. Hij zegt geen gevoel te ervaren bij Marlien, maar eigenlijk ook niet op zijn werk. Misschien is er sprake van een stemmingsstoornis bij Tim, die hij uitstraalt op de relatie. Ik weet hoe je relatie eraan kan lijden als één van de twee depressief is. Ik besluit mijn gedachten tactisch te delen. Want het woord ‘depressie’ kan sommigen mensen overvallen. ‘Zou het kunnen Tim, dat jij je op het moment eigenlijk op allerlei gebieden niet gelukkig voelt. Dat je eigenlijk helemaal niet zo veel voelt, en dat dit invloed heeft op jullie relatie?’ Ze knikken instemmend.

We besluiten een vervolgafspraak te maken. Ik stel voor de volgende keer alleen met Tim te praten. Zo kunnen we zijn gevoel onderzoeken. Tim gaat op zoek naar zijn agenda, die ligt nog in de auto. Marlien kijkt me aan als hij de deur uit is. ‘Ik ben zo blij dat hij dit wilt doen! Ik heb het idee dat hij met iets zwaars rondloopt. Ik kan hem niet meer helpen, maar ik denk dat jij dat wel kunt.’
De sessie heeft bij Marlien en Tim tot inzichten geleid waar ze mee verder kunnen. Er zijn goede stappen gezet, maar er blijft nog genoeg om aan te werken. Momenteel is Tim in therapie voor zijn depressieve klachten.

*De namen Tim en Marlien zijn gefingeerd, zodat dit naar niemand herleid kan worden.

Denk je dat Arjan jou ook kan helpen? Of denk jij ook aan relatietherapie en wil je meer informatie? Bel ons op 085 – 4014 720 of laat ons jou bellen op een moment dat het jou uitkomt.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Relatietherapie

Meer over klacht

Relatietherapie

Lees meer informatie over Relatietherapie

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned