Skip to content
Psyned

De tijd is rijp: op naar (onver)goede zorg

Ook dit jaar is de ziektekostenpremie weer omhoog gegaan en weer worden er minder zaken vergoed. Hoera! ‘Hoezo, hoera?!’, denk je nu? In Nederland vinden we nu eenmaal allemaal – arm, rijk, jong, oud- dat het de normaalste zaak van de wereld is dat we bij ziekte recht hebben op een gratis behandeling. Maar zo normaal zouden we dat eigenlijk niet moeten vinden. Oud-minister Wouter Bos schreef in een opiniestuk voor De Volkskrant vorig jaar al over de oplopende kosten in de gezondheidszorg. Volgens Bos mijden zorgverleners, bestuurders en politici te vaak pijnlijke beslissingen en standpunten over besparingen omdat dit tot protest van de burgers zou leiden. Waardoor de druk op de zorg alleen maar hoger wordt.

Patrick Callahan | 25 jan 2019

Wie gratis zorg wil moet een lange adem hebben

Geld wat er niet is, kun je ook niet opmaken, zou je denken. Toch gebeurt dat wel degelijk. De regels worden zelfs voortdurend overtreden om het zorgsysteem zoals we het kennen in stand te houden. Huisartsen verwijzen een sombere patiënt in de rouw, een werknemer met een burn-out, of een stel met relatieproblemen (allemaal stoornissen waarvan is afgesproken dat ze niet onder de vergoede zorg vallen) maar al te vaak door naar behandelaars in de vergoede zorg met het label ‘depressieve klachten’. Goed bedoeld, want ze willen hun patiënt niet in de steek laten, maar helaas , die patiënt belandt vervolgens wel gedurende maanden in de wachtkamer. Want wie gratis zorg wil moet een lange adem hebben. Ondertussen stapelen de klachten zich op en die wachtkamer is geen fijne plek om rond te hangen, alle jaargangen van Arts&Auto en Donald Duck ten spijt. Die situatie is zelfs behoorlijk ongezond voor de werknemer met een burn-out, voor de puber met concentratieproblemen op school of voor het stel dat op het punt staat elkaar de hersens in te slaan.

De tijd is rijp voor een compleet andere manier van denken

De tijd is rijp voor een compleet andere manier van denken. Het taboe op zorg voor eigen rekening moet verdwijnen. Als huisartsen en andere zorgverleners mensen met klachten die buiten de vergoede zorg vallen, vragen om zelf voor hun behandeling (van niet te vergoeden) klachten te betalen, kunnen ze meteen terecht bij een psycholoog en kan de druk op de GZ-wachtlijsten verminderen. Heel veel duurder is iemand die zelf betaalt vaak niet eens uit, omdat je een groot deel van het bedrag al kwijt bent aan het eigen risico, of omdat de behandeling in de vergoede zorg vaak maar gedeeltelijk bekostigd wordt.

Zelf betalen voor zorg is geen onoverkomelijk taboe

Laat de werkgever betalen voor de behandeling van een opgebrande werknemer en hij/ zij is binnen drie maanden vaak weer aan het werk. Trek als not so happy couple de portemonnee en investeer in een aantal sessies broodnodige relatie APK, in plaats van dat oh zo romantische weekend naar Parijs dat alle problemen als sneeuw voor de zon moet laten verdwijnen. Zelf betalen voor je zorg is geen onoverkomelijk taboe, en het draagt eraan bij dat een groter aantal mensen geholpen kan worden. Wie kan daar nu op tegen zijn?

Patrick Callahan

Patrick Callahan

Directeur Psyned

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Nieuws

Meer over klacht

Nieuws

Lees meer informatie over Nieuws

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned