Skip to content
Psyned

Wat is het eigen risico?

Per 1 januari 2018 is het eigen risico voor de zorgverzekering minimaal € 385.

Iedereen in Nederland is verzekerd voor zorg. De zorgverzekering dekt alle soorten van zorg en indien nodig kan je je aanvullend verzekeren voor een specifieke zorgbehoefte. Dit kan bijvoorbeeld kosten zijn voor de tandarts, fysiotherapeut of voor psychische klachten.

Zorg kost veel geld, maar in Nederland zijn sommige dingen gratis voor patiënten. Zo kost een bezoek aan je huisarts niets, of het gebruik van hulpmiddelen. Een bezoek aan een specialist kost wel geld en een opname in het ziekenhuis moet worden betaald. Deze kosten worden betaald door jouw zorgverzekering.

Elk jaar opnieuw vastgesteld

Zorgverzekeraars stellen elk jaar opnieuw het eigen risico vast binnen de kaders van de overheid. Dit zijn de kosten die je eerst zelf moet betalen, een eigen maximale bijdrage, de rest betaalt de zorgverzekeraar. Het minimale bedrag van de eigen risico wordt elk jaar opnieuw vastgesteld.

Je bent als zorgafnemer vrij om een hoger of lager eigen risico af te sluiten. Dit gaat gepaard met een hogere of lagere premie. Verwacht je weinig zorg nodig te hebben, dan kan je ervoor kiezen om een hoger eigen risico te nemen, zodat je een langere premie betaald. Verwacht je veel zorgkosten, dan neem je een lager eigen risico.

Verplicht eigen risico

Wanneer u een GZ-psycholoog, Klinisch Psycholoog of Psychiater bezoekt, werkzaam in de Generalistische Basis GGZ of Specialistische GGZ, zal eerst het eigen risico aangesproken worden. Een behandeling is dus nooit helemaal ‘gratis’ door het verbruik van het eigen risico.

Zodra het eigen risico verbruikt is worden de overige kosten vergoed door de zorgverzekering. Iedereen die 18 jaar en ouder is, betaalt een verplicht eigen risico aan de zorgverzekering. Dat betekent dat u in 2018 minimaal de eerste € 385 van zorg uit het basispakket zelf betaalt. Indien u vrijwillig hebt gekozen voor een hoger eigen risico, kunnen deze kosten dus oplopen tot 885 euro. Het eigen risico is sinds 2016 €385 euro en ook in 2019 blijft het eigen risico €385.

Persoonlijk advies

Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt. Bel dan met ons verwijsteam. Onze telefonisten zijn allemaal geschoold in de psychologie en kunnen je zo goed helpen met jouw vraag en ook in het vinden van de juiste behandeling bij jouw klacht. Ze kunnen je ook inlichten over eventuele vergoedingen, maar beter is dit eerst te checken bij je zorgverzekeraar.

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons voor advies via 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned