Wat is Generalistische Basis GGZ?

Wat is Generalistische Basis GGZ?

Generalistische basis GGZ is de nieuwe eerstelijnspsychologie en bedoeld voor cliënten met lichte tot matige psychische klachten en aandoeningen.

Eerstelijns- en Tweedelijnspsychologie

Vóór 2014 werd in geestelijke gezondheidszorg onderscheid gemaakt tussen eerstelijns- en tweedelijnspsychologie. Sinds 2014 wordt er onderscheid gemaakt tussen de Generalistische Basis GGZ (GBGGZ) en de specialistische GGZ (de SGGZ).

Generalistische basis GGZ

In de geestelijke gezondheidszorg wordt onderscheid gemaakt in de intensiteit van de klacht. Iemand kan een beetje somber zijn of een depressie hebben, iemand kan in de war zijn of een compleet ander mens. De term eerste- en tweedelijnsproblematiek wordt hier vaak voor gebruikt. Eerstelijnsproblematiek wordt geplaatst in de generalistische basis GGZ en soms ook de lichtere tweedelijnsproblematiek. Met ‘lichtere’ problematiek kan je ook in de SGGZ terechtkomen, als de behandeling die je voor jouw klacht moet krijgen specialistisch is.

Klachten die behandeld worden in de generalistische basis GGZ

Een cliënt met lichte tot matige klachten kan terecht bij een psycholoog die behandelt in de generalistische basis GGZ. Verschillende klachten kunnen hieronder vallen:

Tegenwoordig is het zo dat de meeste van deze klachten alleen in de vergoede zorg (GBGGZ) worden behandeld als ze gekoppeld zijn aan een te vergoeden diagnose. Klachten rondom rouw en verlies zijn dan bijvoorbeeld niet voldoende, tenzij daarbij de diagnose depressie is gesteld. Is de intensiteit van de klacht nog hoger en/of de behandeling langdurig, dan wordt de klacht vaak behandeld in de SGGZ.

Omdat wij werken in de onvergoede zorg, behandelen onze psychologen bovenstaande klachten zonder dat daar een diagnose voor nodig is. Een bijkomend voordeel is dat meer dan 90% van onze psychologen zonder wachtlijst werkt, waardoor je op hele korte termijn bij iemand terecht kunt voor jouw klacht.

4 zorgcategorieën

In 2014 zijn er vier zorgcategorieën: kort, middel, intensief en chronisch. Deze vier categorieën vormen samen de generalistische basis GGZ. Patiënten met psychische problemen kunnen langer dan voorheen binnen de generalistische basis GGZ worden behandeld. Dit geldt zowel voor behandeling in instellingen als door vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten.

Dit betekent dat de gespecialiseerde zorg zich op meer complexe patiënten kan richten of patiënten met een hoog risico. Ook patiënten met stabiele chronische problemen die niet meer in de gespecialiseerde GGZ behandeld hoeven te worden, kunnen binnen de generalistische basis GGZ worden behandeld.

Online therapie in de Basis GGZ

Tegenwoordig kan je bij veel psychologen naast het face-to-face contact ook terecht voor online therapie, ook E-Health genoemd. Dit soort behandelingen worden steeds vaker ingezet om psychische problemen te voorkomen (preventie) en voor zelfmanagement. Ook wordt e-health vaak gebruikt als ondersteuning van een lopende therapie. Door middel van videobellen, met bijvoorbeeld Skype, kan je therapie volgen vanuit je eigen vertrouwde omgeving bij een psycholoog die past bij jouw klacht. Zo kan je dus in behandeling bij een behandelaar aan de andere kant van het land die gespecialiseerd is in jouw hulpvraag. Ook als je lang op reis gaat of verhuist naar het buitenland en toch graag bij een Nederlandse psycholoog terecht komt, kan je online therapie overwegen. Neem een kijkje bij onze online psychologen voor meer informatie.

Doe een psychische test

Op Psyned zijn diverse testen beschikbaar om in te schatten of je een psychische stoornis hebt. Doe een test en krijg meteen een indicatie en een advies.

Meer weten over de Basis GGZ?

Neem contact op met ons verwijsteam. Al onze medewerkers zijn geschoold in de psychologie en kunnen jouw vraag goed beantwoorden. Bel op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur naar 085-4014720.

Lara, verwijsteam

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons voor advies via 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Plan jouw gratis adviesgesprek