Skip to content

Eerstelijnspsycholoog of tweedelijnspsycholoog?

Wat is het verschil tussen eerstelijnspsycholoog en tweedelijnspsycholoog?

Het grootste verschil tussen een eerstelijns- en een tweedelijnsbehandeling bij een psycholoog, is de duur van de behandeling en de zwaarte van de behandeling.

De term eerstelijnspsycholoog of tweedelijnspsycholoog is  inmiddels officieel verouderd. Sinds 2014 zijn deze termen vervallen en vervangen. Desondanks gebruiken we deze termen in de volksmond nog steeds vaak, en zorgen ze voor duidelijkheid in welke categorie een psychische klacht valt.

Een eerstelijnspsycholoog

Eerstelijnspsycholoog is een ‘algemeen begrip’ voor een psycholoog werkend in een eerstelijns praktijk of in de Generalistische Basis GGZ . Mensen met lichte tot matig ernstige stoornissen kunnen gebruik maken van deze zorg. Een psycholoog behandelt daarin kortdurend, dat wil zeggen, drie tot twaalf behandelingen. De titel Psycholoog NIP is verkregen via een registratietraject van het NIP, een beroepsvereniging voor psychologen. Zie hieronder de feiten over een eerstelijns psycholoog:

  • Valt sinds 2014 onder de Generalistische Basis GGZ.
  • Behandelt lichte en milde psychische klachten.
  • Geeft kortdurende zorg; een traject duurt meestal 3 tot 12 sessies.
  • Is een(basis)-psycholoog (NIP), GZ-psycholoog (BIG) of Registerpsycholoog (BIG) werkend in de eerste lijn.
  • Wordt niet altijd vergoed, het eigen risico moet je altijd betalen en de problematiek waarvoor je komt dient onder een vergoede diagnose te vallen.
  • Een verwijzing van de huisarts is niet altijd nodig.

Een tweedelijnspsycholoog

Tweedelijnspsycholoog is een ‘algemeen begrip’ voor een psycholoog werkend in een tweedelijns praktijk of in de specialistische GGZ. Ook basispsychologen zijn werkzaam in de SGGZ en behandelen zwaardere problemen. Hieronder vind je de feiten over een tweedelijnspsycholoog:

  • Valt sinds 2014 onder de Gespecialiseerde GGZ.
  • Behandelt zware of specialistische psychische problematiek.
  • De behandelingen zijn zorgtrajecten: kort, middel, lang en intensief.
  • Is een psycholoog met een BIG-registratie, GZ-psycholoog, registerpsycholoog of psychotherapeut met een BIG-registratie.
  • Wordt volledig vergoed.
  • Werkt alleen met een verwijzing van de huisarts.

Er zitten dus verschillen in psychische klachten en de ernst van deze klachten. Er hoeft geen verschil te zijn in het type psycholoog dat de klacht behandelt. Een BIG-registratie zegt niet alles over de kwaliteit van zorg, het geeft aan dat een psycholoog een 2-jarig GZ-traject heeft gevolgd. Elke psycholoog aangesloten bij een beroepsvereniging zal ervoor zorgen dat de kwaliteit van zorg is gewaarborgd.

Waar valt jouw klacht onder?

Wil je advies over jouw hulpvraag en ben jij benieuwd of jouw klacht valt onder de eerstelijnsproblematiek of tweedelijnsproblematiek? Neem contact op met ons verwijsteam op 085-4014720 of neem contact met ons op per mail. Wij kunnen je precies vertellen welke psycholoog in welke praktijk deze klachten het beste kan behandelen. Ben je benieuwd of jouw behandelingen worden vergoed vanuit de zorgverzekering? Wij vertellen je er hier alles over.

Hulp nodig?

Wachten maakt niemand beter. Plan vandaag nog een gratis adviesgesprek en we bespreken in ± 15 minuten hoe we jou kunnen helpen.

Waar wacht je op?

Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.

Psyned