Skip to content
Psyned

Natura polis of restitutiepolis?

Indien je een diagnose voor jouw klachten krijgt die vergoed kan worden door de verzekering en je je aanmeldt bij een GZ-Psycholoog, Klinisch Psycholoog of Psychotherapeut, wordt je basisverzekering aangesproken voor de vergoeding.

Verzekeraars maken onderscheid tussen de Natura polis en de Restitutiepolis. Een restitutiepolis is vaak duurder dan een Natura polis, omdat je met de restitutiepolis meer keuzevrijheid hebt. Je hoeft dus niet per definitie een gecontracteerde zorgverlener raad te plegen. Echter, wanneer de psycholoog geen contract heeft met de verzekering, is de vergoeding doorgaans lager dan bij een gecontracteerde psycholoog.

Als je een Natura polis hebt afgesloten, moet je een gecontracteerde psycholoog bezoeken als je aanspraak wil maken op een vergoeding uit de basisverzekering.

Als je op zoek gaat naar gecontracteerde zorg, kan het dus zijn dat je keuze erg beperkt is en dat je derhalve op een wachtlijst terecht komt!

Wat zijn mijn opties als ik een Natura polis heb en de wachtlijsten lang zijn?

Als het water je aan de lippen staat en je liever vandaag dan morgen hulp krijgt, kunnen de wachtlijsten in de GGZ ondraaglijk zijn. Het is een overweging waard om eens te kijken of je geholpen kunt worden door een Psycholoog die niet vergoed wordt, of door de aanvullende verzekering gedeeltelijk vergoed worden. Vaak kan je al binnen een week terecht als je voor deze optie kiest.

Daarnaast kan je overwegen om een afspraak te maken bij de Praktijkondersteuner GGZ van de huisarts. Zij bieden soms overbruggingstrajecten aan.

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons voor advies via 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned