Pesten op het werk: wat kan je als werkgever doen?

Werkgevers      Psyned - Psychologen Nederland     

Het is misschien lastig voor te stellen maar pesten is iets van alle leeftijden. Zo pesten kinderen elkaar op de basisschool, sluiten scholieren klasgenootjes buiten in de pauze en maakt net ‘die éne collega’ altijd grapjes over de receptioniste. En tuurlijk: een grapje op zijn tijd mag. Maar als het pesten structureel gebeurt, kan dit een grote invloed hebben op je medewerkers en daarmee ook jouw organisatie. Zo kost naar schatting pesten op de werkvloer zo een 4 miljoen extra verzuimdagen per jaar. We leggen je uit wat pesten voor impact kan hebben en wat je ertegen kunt doen.

Pesten op het werk: wat kan je als werkgever doen?

Laatste update: 20 april 2022

Wat valt er onder pesten op het werk? 

Pesten op de werkvloer is een serieus probleem. Jaarlijks zijn er een half miljoen gepeste medewerkers waarvan 80.000 structureel (TNO). Vaak gepest door hun collega’s, maar ook door managers of leidinggevende. Onder pesten op werk valt:

 • Het laten uitvoeren van zinloze taken
 • Opzettelijke verkeerde beoordelingen geven
 • Negeren
 • Imiteren, belachelijk maken of buitensluiten
 • Elke vorm van agressie tegen de ander
 • Roddelen

Gevolgen voor je organisatie

Het pesten heeft negatieve gevolgen voor zowel je medewerker als je organisatie. Vaak loopt de gepeste werknemer psychische en sociale schade op: hij of zij krijgt stressklachten of slaapproblemen, voelt zich machteloos, eenzaam of verliest zijn of haar zelfvertrouwen. Dit heeft veel invloed op de productiviteit. Ook komt het vaak voor dat het slachtoffer niet meer naar werk durft, in een burn-out of depressie beland. Met een slecht functionerende werknemer, een hoog ziekteverzuim en de nodige kosten als gevolg. Dus merk je dat iemand in je organisatie lijdt onder het pesten? Neem de pesterijen altijd serieus, pak de pesterijen aan en geef je medeweker psychologische ondersteuning.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Hoe herken je het pesten? 

Soms is het pesten overduidelijk, soms gebeurt het achter iemands rug en is het onzichtbaar voor jou als werkgever. Het herkennen van pesten kan lastig zijn omdat plagen en pesten voor iedereen verschillende betekenissen hebben. Wat voor de één een grapje is, kan voor de ander een enorme impact hebben. Toch zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten als werkgever wanneer je denkt dat iemand gepest wordt, zoals: is deze persoon continu het doelwit van plagerijtjes? Denk je dat deze medewerker de grapjes vervelend vindt? Zit hij of zij vaak alleen? Meldt hij of zij zich vaak ziek? Kan je meerdere keren ja zeggen op de bovenstaande vragen? Misschien is je medewerker wel een slachtoffer van pestkoppen.  

5 tips voor omgaan met pesten op de werkvloer

Als je denkt dat een van je medewerkers het doelwit is van pesten zijn er een aantal dingen die je kan doen:

 1. Hou het pestgedrag bij. Zo krijg je een goed beeld van de ernst van de situatie en kan je de pester daarop aanspreken.
 2. Wanneer niemand voor de gepeste werknemer opkomt, zal er ook weinig veranderen. Geef het goede voorbeeld en neem het op voor je medewerker. Soms hebben pesters hun eigen gedrag niet door. Wanneer je ze hierop wijst, helpt dit misschien al een hoop.
 3. Maak duidelijk dat medewerkers naar hun leidinggevende toe kunnen wanneer ze ergens mee zitten. Bijvoorbeeld aan de hand van een mail of in een algemene vergadering.
 4. Misschien wil de gepeste niet met een bekende praten over de pesterijen. Bijvoorbeeld uit schaamte. Zorg daarom voor een vertrouwenspersoon binnen je bedrijf.
 5. Laat werknemers merken dat dit pestgedrag niet geaccepteerd is. Stel bijvoorbeeld maatregelen in zoals een officiële waarschuwing of schorsing. Dit weerhoudt mensen ook om te starten met pesten.

Wil je jouw gepeste medewerker de juiste ondersteuning bieden? 

Pesten gaat nooit zonder gevolgen. Je medewerker kan hier flink wat psychische schade door oplopen. Ondersteuning van een psycholoog kan hierbij heel fijn zijn. Niet alleen zodat de psychische klachten niet verergeren, maar ook om het zelfvertrouwen terug te krijgen. En je medewerker weer gezond aan het werk kan. Zo zit hij of zij lekkerder in zijn of haar vel en is werk geen vervelende plek om te zijn.

Wil jij je (gepeste) medewerker psychische ondersteuning bieden? Of preventief verzuim (door pesten) tegengaan? Neem dan gerust contact met ons op. Bel: 085 4019223 of mail naar: werkgevers@psyned.nl. Wij helpen graag. 

Bij het schrijven van dit blog zijn de volgende bronnen gebruikt:

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Gaslighting: zo herken je deze vorm van emotionele manipulatie
Narcisme
Gaslighting: zo herken je deze vorm van emotionele manipulatie

Ligt het aan mij? Ben ík nou gek? Als je steeds denkt: ‘Het zal wel aan mij liggen’ en ‘Ben ík nou gek?’ is da...

Lees verder
Pesten en de invloed op je zelfbeeld
Zelfbeeld
Pesten en de invloed op je zelfbeeld

Pesten en je zelfbeeld Als je vroeger bent gepest of nu wordt gepest, is dat ontzettend pijnlijk. Misschien word je buit...

Lees verder
Tegenslagen, hoe ga je er mee om? 5 tips van een professional
Team IKO
Tegenslagen, hoe ga je er mee om? 5 tips van een professional

1. Laat het er gewoon even zijn Als topsporter werk je vaak maanden of jaren toe naar één doel. In Aron zijn geval was...

Lees verder
Meer over klacht
Pesten

Pesten is niet leuk en heeft grote gevolgen. Je voelt je er rot door en misschien ook eenzaam. Vragen als ‘Waarom ik?�...

Lees verder