Skip to content
Psyned

Kosten ziekteverzuim

Vitale medewerkers zijn onmisbaar binnen een bedrijf. Zij zijn de drijvende kracht achter een succesvolle organisatie. Als een medewerker wegvalt heeft dat altijd gevolgen. Bij langdurig ziekteverzuim wordt het een groot en kostbaar probleem. Wil je die kosten laag houden? Wij helpen hierbij.

Laatste update: 5 juli 2022

Kostenposten ziekteverzuim

Wanneer een medeweker langdurig uitvalt (langer dan vier weken), ontstaan er aantal kostenposten, ook wel verzuimkosten genoemd. Deze bestaan uit:

  • Salaris van de medewerker
  • De arbodienstverlening
  • Verlies aan productie
  • Eventuele kosten voor vervanging

“In de leeftijd van 25 tot 45 jaar wordt bijna 50% van het ziekteverzuim veroorzaakt door psychische klachten”

Wat zijn de gemiddelde verzuimkosten bij langdurig uitval?

Gemiddeld zijn de kosten voor het ziekteverzuim €250,- tot €400,-  per dag. Deze kosten zijn afhankelijk van de functie en het salaris van je medewerker. Vaak schatten werkgevers de kosten lager in omdat ze de indirecte kosten als vervangend personeel en arbodienstverlening niet meerekenen. Als iemand verzuimt door psychische klachten duurt dit gemiddeld 225 dagen, dit zijn 161 werkdagen. Een verzuimende medewerker kost gemiddeld dus al gauw (161 x €250,-) €40.250,-. Een behoorlijk bedrag, maar dit kan ook anders.

 Hoe hou je de kosten van het (psychisch) ziekteverzuim laag?

Het hoeft niet moeilijk te zijn om te besparen op ziekteverzuimkosten. De key ligt namelijk bij de duur van het ziekteverzuim. Anno 2022 duurt het door de wachtlijsten van de GGZ minimaal tien weken (Vektis, 2021) voordat een medewerker geholpen wordt. Pas na tien weken kan je medewerker dus beginnen aan het herstel. Dit is te laat, en daarom doen wij dit anders. Als jij je medewerker door ons laat helpen zorgen we ervoor dat hij of zij binnen een week hulp krijgt van een psycholoog. Zo gaat je medewerker door minder diepe dalen en knapt hij of zij sneller op. Maar ook maken we op deze manier re-integratie makkelijker. We zien re-integratie namelijk als onderdeel van het herstel. Want hoe langer je medewerker verzuimt, hoe moeilijker de terugkeer in de organisatie wordt.

Hoe we helpen

Wanneer jij je medewerker via ons hulp biedt, omzeilen we samen de GZ-wachtlijsten en verkorten we de lengte van het verzuim. Dit doen we door:

  1. Je medewerker dezelfde dag nog te spreken.
  2. De behandeling binnen een week te starten.
  3. Contact te houden met je organisatie en de bedrijfsarts.

Door dus 10 weken sneller hulp te bieden bespaar je minimaal €12.500,- (€250,- x 10 weken), gaat je medewerker door minder diepe dalen en knapt zo sneller op. Door de snelle hulpverlening, zien we dat de meeste medewerkers gemiddeld 10 sessies nodig hebben om weer mentaal gezond te re-integreren. Bel: 085 4019 223  of mail naar [email protected] voor een snel behandeltraject voor jouw medewerker.

Kans op terugval

Als jij je medewerker niet de juiste ondersteuning biedt, verleng je niet alleen het verzuimduur maar neemt ook de kans op terugval toe. 7% van de medewerkers die te maken krijgt met ziekteverzuim door psychische klachten overkomt het namelijk nog een keer. Factoren die de kans op terugval groter maken zijn: het ontbreken van de juiste ondersteuning bij de eerste keer uitval en te snelle werkbelasting bij terugkeer. Wil je dus een terugval voorkomen? Ondersteun je medewerker dan met de juiste hulp.

Cijfers psychisch ziekteverzuim

Aan alle kanten wordt het duidelijk dat het psychisch ziekteverzuim aan het stijgen is. Volgens CBS 2022 is het, na griep of verkoudheid, de meest voorkomende klacht waarom medewerkers verzuimen. Psychische klachten zijn dan ook de oorzaak van 29% van de verzuimdagen. Maar ook de duur van psychisch ziekteverzuim neemt in een stijgende lijn toe. Een werknemer met een burn-out verzuimt nu gemiddeld 225 dagen. In 2016 was dat nog 167 dagen.

Preventieve zorg

Besparen op verzuimkosten is het makkelijkst als je ervoor kunt zorgen dat medewerkers helemaal niet uitvallen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld preventieve zorg te bieden en tijdig de signalen van psychisch verzuim te herkennen. We snappen dat het voor jou als werkgever lastig kan zijn, je bent tenslotte geen psycholoog. Daarom raden wij elke werkgever aan gebruik te maken van ons Balanskompas. Bekijk hier een preview van hoe het Balanskompas werkt.

Balanskompas

Meer weten?

Wil je meer weten, samen met ons kijken naar de mogelijkheden of direct een behandeltraject starten voor je medewerker? Neem dan gerust contact op. Wij kunnen langskomen of je bent welkom bij ons op kantoor in Amsterdam. Bel: 085 4019223  of mail naar: [email protected].

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door Bob Schipper, expert Werkgevers en Arbodiensten bij Psyned

Waar wacht je op?

Snel de juiste hulp voor jouw medewerkers. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bel 085-4019223 of plan hieronder een kennismaking in:

Waar wacht je op?

Snel de juiste hulp voor jouw medewerkers. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bel 085-4019223 of plan een kennismaking in:

Psyned