Wat is neurodiversiteit?
Neurodiversiteit, ook wel cognitieve diversiteit of breindiversiteit genoemd, betekent dat ieder brein op een eigen unieke manier werkt. Mensen denken, leren, nemen waar en interpreteren op verschillende manieren, en dat kan afwijken van de ‘norm’ – wat we vaak zien als neurotypische mensen.
Neurodiversiteit is zeker geen stoornis of afwijking, het is een andere vorm van diversiteit, net als afkomst of gender. Het benadrukt hoe verschillend we de wereld ervaren en laat zien dat er niet één juiste manier van denken bestaat.
Snel de juiste hulp voor jouw medewerkers
- Gekwalificeerde psychologen
- Slimme preventie
- Werk is onderdeel van het herstel
- Persoonlijke aandacht
- Geen wachtlijst
Wat valt onder neurodiversiteit?
Veel mensen denken bij neurodiversiteit alleen aan autisme (ASS), maar het omvat veel meer. Ook mensen met ADHD, dyslexie, dyscalculie, dysnomie, dyspraxie, hoogbegaafdheid en nog veel meer, horen hierbij. Over hoogsensitiviteit en introversie bestaat nog discussie: sommigen zien het als neurodivergentie, anderen niet. Ongeveer 20% van de bevolking is neurodivergent. Maar dit percentage kan hoger zijn, omdat niet iedereen een diagnose krijgt.
De kracht van neurodiversiteit
Neurodiversiteit wordt vaak onterecht in een negatief daglicht gezet, terwijl het juist veel voordelen biedt. Neurodivergente mensen denken vaak buiten de hokjes, lossen problemen op een creatieve manier op en bekijken situaties vanuit een ander perspectief. Zo hebben mensen met autisme een scherp oog voor detail en bedenken mensen met ADHD snel oplossingen. Deze unieke eigenschappen maken hen van grote waarde op de werkvloer. Sterker nog, onderzoek toont aan dat teams met neurodivergente medewerkers tot wel 30% productiever zijn dan teams met alleen neurotypische collega’s.
Hoe maak je de werkvloer neuro-inclusief?
Vaak is neurodivergentie niet het probleem, maar een werkomgeving die daar onvoldoende op inspeelt. Hierdoor hebben neurodivergente mensen meer kans op een burn-out. Ontzettend zonde, want hun talenten kunnen juist van grote waarde zijn. Maar hoe creëren we een werkvloer die écht inclusief is voor iedereen?
Open het gesprek rondom neurodiversiteit
Veel medewerkers aarzelen om open te zijn over hun neurodivergentie, vaak uit angst voor onbegrip of negatieve gevolgen. Daarom is het belangrijk om een werkomgeving te creëren waarin neurodiversiteit bespreekbaar is. Door open gesprekken te voeren, ontstaat wederzijds begrip. Dit helpt neurodivergente medewerkers om zichzelf te zijn, steun te vinden en om hulp te vragen wanneer dat nodig is. Uiteindelijk leidt dit tot een betere samenwerking en een inclusieve werkcultuur waarin iedereen tot zijn recht komt.
Pas je werkomgeving aan voor neurodivergente medewerkers
Neurodivergente medewerkers kunnen vaak gevoelig zijn voor prikkels, zoals geluid en licht. Als werkgever kan je hen ondersteunen door aanpassingen te doen, denk aan het bieden van stilte- en rustruimtes en noise-cancelling koptelefoons. Wat voor neurotypische mensen vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld vergaderen, lange periodes stilzitten of werken van negen tot vijf, kan voor iemand die neurodivers is juist lastig zijn. Flexibiliteit in de werkomgeving kan hier veel verschil maken. Geef medewerkers bijvoorbeeld de vrijheid om vergaderingen over te slaan, een wandeling te maken wanneer ze dat nodig hebben, of hun eigen werktijden in te delen.
Bied de juiste ondersteuning
Soms hebben neurodivergente medewerkers wat extra ondersteuning nodig om helemaal tot hun recht te komen. Wat daarvoor nodig is, verschilt per persoon. Een psycholoog kan bijvoorbeeld helpen met het aanbrengen van structuur en het bieden van passende begeleiding.
Bij Psyned begrijpen we hoe belangrijk het is om snel de juiste hulp te krijgen. Daarom bieden we snelle, persoonlijke en effectieve ondersteuning, van preventiezorg tot psychische zorg. Hoe eerder iemand de juiste hulp krijgt, hoe beter – klachten verergeren niet, herstel verloopt sneller en medewerkers voelen zich weer beter op de werkvloer.
Neem contact met ons op
Wil je je neurodivergente medewerkers de juiste ondersteuning bieden? Neem contact op met Psyned Zakelijk voor meer informatie of plan een vrijblijvende kennismaking in met Nathalie of Bob. We helpen je graag verder.