Wat te doen bij ziekteverzuim

Het ziekteverzuim in Nederland, psychisch en lichamelijk, is ongeveer 4,5%. Vroeg of laat krijg je als werkgever dus te maken met een werknemer die zich ziekmeldt. En dat kan ook zomaar langdurig verzuim zijn. Het is dan fijn om te weten wat je moet doen en wat je verplichtingen als werkgever zijn. Maar vooral ook wat je kunt doen om te voorkomen dat je medewerker lang uitvalt. We leggen het je hieronder uit.

Laatste update: 14 juni 2022

Je verplichtingen bij ziekmelding

Als je medewerker zich ziekmeldt, verplicht de Wet verbetering Poortwachter je vanaf de eerste ziektedag van je medeweker te beginnen met actieve begeleiding. Ook ben je verplicht het salaris te blijven doorbetalen. Wat de reden van de ziekmelding ook is. Sterker nog: je medewerker hoeft jou niet te vertellen wat er precies aan de hand is. Advies is dan ook om daar niet naar te vragen. Je werknemer heeft namelijk recht op privacy. In de meeste gevallen vertelt je werknemer (een deel van) de reden zelf. Geef de ziekmelding binnen vier werkdagen door aan de bedrijfsarts of arbodienst. Daarnaast mag je je zieke medewerker niet zomaar ontslaan en ben je verplicht te helpen met de re-integratie. Dit laatste is natuurlijk vooral van belang als het gaat om langdurig ziekteverzuim.

Snel hulp voor je medewerker

Als je medewerker is uitgevallen en de bedrijfsarts of arbodienst is hiervan op de hoogte, kan het alsnog ontzettend lang duren voordat je medewerker de juiste hulp heeft. Hier zit vaak 10 weken tussen. Met alle gevolgen die daarbij horen: een medewerker met vaak diepere dalen en een langer verzuim waar jij als werkgever de schade voor betaalt.

En dat terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Het kan ook anders: onze psychologen spreken je medewerker dezelfde dag nog om de juiste zorg te bepalen. Vaak start de behandeling al binnen twee (werk)dagen en krijgt je medewerker de beste zorg op het juiste moment. Niet alleen voor je medewerker ontzettend fijn, maar ook voor je organisatie. Lees meer over ons behandeltraject voor werkgevers en hoe jij je medewerker direct de juiste hulp kan bieden.

Stappen bij langdurig verzuim

Net zoals bij kort verzuim, ben je verplicht je medewerker bij lang verzuim te ondersteunen bij re-integratie, het salaris door te betalen en de ziekmelding door te geven aan de bedrijfsarts of arbodienst. De bedrijfsarts of de arbodienst neemt dan contact op met je medewerker. Maar na enige tijd, moet je als werkgever andere stappen ondernemen. Zo ben je verplicht:

  • na 42 weken de ziekmelding van je medewerker door te geven aan het UWV;
  • als het na anderhalf jaar niet mogelijk is het werk te hervatten, een WIA-uitkering aan te vragen voor je medewerker;
  • het salaris te blijven doorbetalen tot maximaal 104 weken. Tenzij het contract in die periode afloopt, dan meld je je medewerker op de laatste dag ziek bij het UWV.

Langdurig verzuim voorkomen

Er zijn allerlei dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je werknemer langdurig verzuimt. Voorkomen blijft natuurlijk beter dan genezen. Als werkgever heb je een grote rol in het ervoor zorgen dat je medewerker blij is en lekker in zijn/haar vel zit. Een gezonde, veilige en passende werkomgeving is wat je medewerker hiervoor nodig heeft.

Dit kun je doen door regelmatig te vragen hoe het met je werknemer gaat, (psychische) klachten op tijd te herkennen of bijvoorbeeld preventief hulp aan te bieden. Met onze preventietool het Balanskompas bijvoorbeeld. Dit is een psychologische vragenlijst die speciaal is ontwikkeld om je medewerkers inzicht te geven in hoe het nou écht met ze gaat. Zijn er aandachtspunten of psychische klachten? Dan kan er direct passende ondersteuning worden ingezet.

Op onze preventie pagina lees je meer over wat jij als werkgever kunt doen om de kans op uitval zo klein mogelijk te houden.

Gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door Bob Schipper, expert Werkgevers en Arbodiensten bij Psyned.

Hulp bij het ziekteverzuim van je medewerker?

Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen op het moment van ziekteverzuim? Neem dan hieronder contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Plan je adviesgesprek