Preventieve ondersteuning

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het verstandig om te kijken hoe je als werkgever het verzuim onder jouw medewerkers kan verminderen door het inzetten van preventiemogelijkheden. Want het verminderen van psychisch verzuim houdt jouw mensen en organisatie mentaal vitaal. Daarom ondersteunen we jouw organisatie niet alleen bij uitval, maar helpen wij juist ook graag bij het voorkomen van verzuim. Lees verder en ontdek welke van onze preventiemogelijkheden het beste aansluiten bij de behoeften van jouw organisatie.

Als werkgever interveniëren
Psychische klachten ontstaan vaak niet van de ene op de andere dag, en voordat een werknemer verzuimt gaat daar vaak een proces aan vooraf. Binnen dit proces zijn er verschillende momenten waarop je als werkgever kunt interveniëren. Door een actieve rol te spelen in dit proces draag je bij aan goed werkgeverschap en het terugdringen van verzuim. Dat is fijn voor jouw werknemer en organisatie.

Klachten voorkomen

Het beste is natuurlijk als psychische klachten voorkomen kunnen worden. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Wat kun jij als werkgever doen om de kans op psychische klachten te beperken?

Het is belangrijk dat jouw medewerkers kunnen werken in een gezonde, veilige en passende werkomgeving. Dit betekent dat zij hun werk kunnen doen zonder dat het hun gezondheid schaadt of dat zij fysiek of psychisch overbelast raken. Het is belangrijk om jouw medewerkers hierbij te betrekken. Vraag bijvoorbeeld regelmatig aan jouw medewerkers wat er speelt op de werkvloer. En voer gesprekken over hoe het gesteld is met het werkklimaat en de werkdruk. Daarnaast is het belangrijk dat werknemers genoeg vrijheid ervaren bij het uitvoeren van hun werk en dat zij een functie vervullen die aansluit bij hun kwaliteiten en behoeften.

Klachten tijdig herkennen

Als psychische klachten vroegtijdig ontdekt worden, zijn deze goed te behandelen. In de meeste gevallen kan dan voorkomen worden dat ze uitgroeien tot ernstige klachten die leiden tot verzuim. Daarom is het belangrijk om te weten wat er speelt. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van onze preventietool het Psyned Balanskompas. Met een slimme vragenlijst signaleert het Balanskompas specifieke aandachtspunten die je medewerker zelf, of met hulp van Psyned, kan aanpakken.

Ook in onze workshop ‘Verzuim door psychische klachten’ gaan we hier dieper op in en bieden wij jou als leidinggevende praktische handvatten om psychische klachten op de werkvloer te kunnen herkennen en hier beter mee om te kunnen gaan.

Op tijd hulp bieden bij klachten

Vroegtijdige interventies kunnen bij psychische klachten van belang zijn. Door direct actie te ondernemen wanneer bepaalde zaken naar voren treden kan er misschien voorkomen worden dat deze voor (ernstige) problemen gaan zorgen. Maar welke ondersteuning kun je als werkgever het beste bieden? Dit is afhankelijk van de behoeften en klachten van jouw medewerker. Er zijn verschillende mogelijkheden, hiervan hebben we er al een aantal van uitgelicht. Lees hieronder verder voor een volledig overzicht.

Onze preventietool: Het Balanskompas

Met het (gratis) Psyned Balanskompas, onze preventietool, achterhaal je tijdig hoe het nu écht met je medewerker gaat. De door onze psychologen ontwikkelde mentale gezondheidscheck geeft je medewerker in inzicht in zijn of haar mentale gezondheid. Zijn er aandachtspunten of psychische klachten? Dan kan je direct passende ondersteuning bieden in de vorm van advies of een consult.

Preventieve coaching

Een coach helpt om uitval door psychische klachten te voorkomen. Tijdens een coachgesprek kan jouw medewerker bespreken wat hem drijft en wat hem juist belemmert. Hierdoor kunnen eventuele risicofactoren en beginnende klachten vroegtijdig worden gesignaleerd. Coaching is specifiek geschikt voor stresspreventie en burn-out preventie. Een coach kan jouw medewerker helpen bij het leren herkennen en bewaken van zijn grenzen binnen het werk. Hierdoor blijft jouw medewerker beter in balans en kan hij met meer energie zich blijven ontwikkelen op de werkvloer.

Workshop ‘Verzuim door psychische klachten’

Hoe herken je als leidinggevende psychische klachten op de werkvloer? En wat kan je en mag je doen als jouw medewerker psychische klachten heeft? Dit leer je tijdens onze workshop ‘Verzuim door psychische klachten’. Een bekend probleem is dat medewerkers te lang met hun klachten blijven lopen. Dit kan komen doordat ze zelf niet inzien dat ze klachten hebben, denken dat er geen oplossing is of er niet met hun werkgever over durven te praten. Wanneer je als leidinggevende psychische klachten kan herkennen en weet hoe je hiermee kunt omgaan sta je sterker in je schoenen. Daarnaast helpt het je om goed voor werknemers te kunnen zorgen wat bijdraagt aan goed werkgeverschap.

Direct meer ademruimte: Psyned eenmalig consult

Spelen er geen ernstige klachten? Maar merk je dat jouw medewerker behoeften heeft om bepaalde zaken met iemand te bespreken? Dan kan ons eenmalig consult uitkomst bieden. Het geeft jouw medewerker de kans om eenmalig met één van onze psychologen in gesprek te gaan, zonder dat er een heel traject gestart moet worden. Dit consult geeft jouw medewerker direct ademruimte en praktische handvatten om mee aan de slag te gaan.

Op zoek naar preventieve ondersteuning?

Onze ondersteuning is maatwerk. Dit betekent dat we graag met je meedenken over welke preventieve ondersteuning het best bij jouw medewerkers en organisatie past. Wij geven je graag een persoonlijk advies en stellen desgewenst een op jouw organisatie aangepast pakket samen. Wil je meer weten over preventieve ondersteuning? Of ben je overtuigd van de noodzaak? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door het invullen van ons contactformulier of te bellen naar 085 4019 223. Wij helpen jou en jouw mensen graag.

Nathalie van Psyned

Wil je ons advies of praten over de mogelijkheden?

We gaan direct voor je aan de slag!

Plan je kennismakingsgesprek