Skip to content
Psyned

Openheid creëren: zo ontdek je hoe het echt met je team gaat

Een organisatie kan alleen succesvol zijn als de medewerkers fit en vitaal zijn. Mentale fitheid speelt daarbij een grote rol. Maar wat als je geen idee hebt hoe je medewerkers zich echt voelen? Nathalie Sluijs is psycholoog en Relatiemanager Arbodiensten en Werkgevers bij Psyned. In deze blog geeft ze praktische handvatten om inzicht te krijgen in de mentale gezondheid van je team. Ook geeft ze tips om een cultuur van openheid te creëren, zodat je medewerkers zich gesteund en gehoord voelen.

Nathalie Sluijs van Team Werkgevers
Redactie Psyned | 27 augustus 2024

Openheid creëren

Als werkgever wil je natuurlijk weten hoe het met je medewerkers gaat. Maar wat doe je als er weinig openheid is binnen de organisatie? Het simpele antwoord? Creëer die openheid. Ik snap, dat is makkelijker gezegd dan gedaan en hoe ingewikkeld het werkelijk is, verschilt per organisatie. In een kleine startup in de Randstad is het praten over mentale gezondheid ongetwijfeld meer vanzelfsprekend dan in een productieomgeving in de Achterhoek. Daarnaast hebben organisaties waar medewerkers veel thuiswerken of onderweg zijn een extra uitdaging. Daarom geven we je graag wat praktische handvatten.

1. Toon oprechte interesse

Het belangrijkste hulpmiddel is het tonen van oprechte interesse. Dat betekent dus niet dat je tijdens een werkoverleg even snel tussen neus en lippen door vraagt hoe het gaat. Nee, het is belangrijk om echt aan die band te werken. Probeer minimaal een keer per week, het liefst dagelijks, met volle aandacht en interesse te vragen: ‘Hoe gaat het met je? Hoe gaat het thuis?’ Zorg dat het geen beleefdheidsdingetje is, maar vraag door. Door consequent oprechte aandacht te geven, bouw je een band op en dan ontstaat die openheid vanzelf.

Snel de juiste hulp voor jouw medewerkers

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Slimme preventie
  • Werk is onderdeel van het herstel
  • Persoonlijke aandacht
  • Geen wachtlijst

2. Zet mentale gezondheid op de kaart

Een andere grote stap die je kan zetten, is het zichtbaar maken van het belang dat je hecht aan mentale gezondheid. Dit kan bijvoorbeeld door het organiseren van mental health weeks of vitaliteitsweken, maar nog beter is het om mentale gezondheid als een doorlopend thema op de kaart te zetten binnen je organisatie. Dit kan je benadrukken door mentale gezondheid te integreren in onboarding programma’s, arbeidsvoorwaarden, webinars voor medewerkers over specifieke onderwerpen zoals burn-out en andere communicatie-uitingen. Je kan ook onze Mentaal Fit-poster aanvragen.

3. Maak hulp inschakelen laagdrempelig

Zorg ervoor dat hulp laagdrempelig beschikbaar is. Bied bijvoorbeeld de mogelijkheid voor medewerkers om mentale hulp in te schakelen zonder tussenkomst van leidinggevenden. Zo hebben wij voor een grote Nederlandse organisatie een preventieprogramma ontwikkeld waarbij medewerkers eenvoudig anoniem en laagdrempelig drie sessies met een psycholoog kunnen inplannen. Leidinggevenden zijn hier niet bij betrokken en we doen geen persoonlijke verslaglegging, wat het voor medewerkers heel makkelijk maakt om hulp te zoeken, vóór ze klachten ervaren.

4. Geef het goede voorbeeld

Het helpt als collega’s en leidinggevenden open zijn over hun eigen ervaringen met psychologische hulp. Dit verlaagt de drempel om zelf ook hulp te zoeken. Zo draag je bij aan een omgeving waarin mentale gezondheid bespreekbaar wordt en het stigma verdwijnt. Als ‘zelfs’ de directeur baat heeft bij een open gesprek met een psycholoog, dan is het helemaal niet gek om dit zelf ook te doen. Daarnaast is het belangrijk om leidinggevenden en teamleiders te trainen in het herkennen en bespreekbaar maken van mentale klachten.

Het belang van mentale fitheid

Fitte en vitale medewerkers zijn bepalend voor een succesvolle organisatie, en mentale fitheid is hier een belangrijk onderdeel van. Het is zaak om continu te investeren in de mentale gezondheid van je medewerkers. Luister naar wat je medewerkers nodig hebben en durf te vragen hoe je hen als werkgever beter kan ondersteunen. Er zijn altijd medewerkers die willen meedenken over hoe je dit als werkgever goed kan aanpakken. Voor de een is een anoniem hulpmiddel, zoals het Balanskompas of een laagdrempelig preventieprogramma, misschien de beste optie. Voor een andere groep werkt het beter als de leidinggevende het onderwerp bespreekt tijdens een één-op-één gesprek. Maar er zijn ook zat andere mogelijkheden, zoals een training of een webinar over de balans tussen werk en privé.

Hoe gaat het met jouw mensen?

Met het Psyned Balanskompas heb je snel inzicht en advies over hoe het écht gaat met je mensen. Op het moment dat het nodig is, is de juiste zorg dichtbij. Zo houd jij je mensen vitaal en voorkom je uitval door psychische klachten. Lees hier alles over ons Balanskompas.

Nog geen concrete hulpvraag, maar mogen we je wel blijven inspireren? Volg onze LinkedIn-pagina.

Dit vind je misschien interessant

Werkgevers

Meer over klacht

Werkgevers

Lees meer informatie over Werkgevers

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned