Hoe herken je een naderende burn-out bij je personeel?

Burnout, Werkgevers      Jim Portanger     

De werk- en privéomgeving van jouw werknemers brengen allerlei stressoren met zich mee. Normaal gesproken is dat niet erg. Stress is tot op zekere hoogte gezond en zelfs nodig. Als het niet te veel wordt kan jouw werknemer hier goed van herstellen. Maar soms is het wel te veel, en is jouw werknemer structureel gestrest. Als je structureel een te hoog stressniveau hebt kan dat op termijn een burn-out in de hand werken. Als werkgever kun jij een grote rol spelen in het voorkomen van een burn-out.

Hoe herken je een naderende burn-out bij je personeel?

Werkgerelateerde burn-out symptomen

Een naderende burn-out kan zich op verschillende manieren uiten. Als jouw werknemer een beginnende burn-out heeft, raken de fysieke en mentale energiereserves op. De symptomen kunnen voor iedereen anders zijn, maar over het algemeen voelt iemand met een naderende burn-out zich leeg, uitgeput, heeft hij of zij last van hoofdpijn, een onzeker gevoel, moeite met slapen en om zich te concentreren. Er zijn ook symptomen die vooral op werkgebied tot uiting komen. Wij zetten voor je op een rijtje hoe een naderende burn-out er op het werk uit kan zien.

Je werknemer meldt zich vaak ziek

Een burn-out heeft invloed op je weerbaarheid en het immuunsysteem. Als je werknemer een (naderende) burn-out heeft is de kans groter dat hij of zij zich ziek meldt. De weerstand van jouw werknemer is verlaagd dus is hij of zij vatbaarder voor een griepje. Soms zijn de burn-out klachten zelfs dusdanig erg dat jouw werknemer zich ziek meldt. Heb jij een werknemer die voorheen nooit ziek was, maar nu steeds vaker klachten heeft? Ga eens na of de werkdruk niet te hoog is en of jouw werknemer wel genoeg rust neemt.

Je werknemer is constant erg druk

Het is op zich geen probleem als jouw werknemer druk is. Drukke periodes zijn er altijd, maar als jouw werknemer altijd druk is en geen tijd voor extra dingen heeft kan er iets aan de hand zijn. Misschien is de werkdruk te hoog, of is je werknemer door burn-out klachten al een stuk minder productief geworden. Deze klachten kunnen namelijk hun weerslag hebben op de capaciteiten van je medewerker. Vaak verraad de houding van jouw werknemer hoe laat het is. Is die cynisch, en soms geërgerd? Dan is er wellicht iets aan de hand.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Je werknemer gebruikt vrije tijd alleen maar om te herstellen

Als jouw werknemer erg lang nodig heeft om bij te komen van het werk kan dit wijzen op een beginnende burn-out. De weekenden zijn er om tot rust te komen, maar ook om dingen te ondernemen. Als dat laatste niet meer gebeurt omdat jouw werknemer er geen energie meer voor heeft kan dat wijzen op een te hoge werkdruk of andere burn-out klachten. De balans tussen inspanning en ontspanning is dan niet voldoende aanwezig, waardoor jouw werknemer veel tijd nodig heeft om op adem te komen. Misschien valt het jou op in de gesprekken die je met je werknemers voert dat je werknemer eigenlijk niets meer doet in de weekenden. Het is goed om hier alert op te zijn.

Je werknemer is prikkelbaar en lijkt zichzelf niet

Met een burn-out kan het moeilijk zijn om emoties te reguleren. Hierdoor ben je sneller geïrriteerd, en lijkt het soms alsof je niets meer kan hebben. Als jouw werknemer hiermee te maken heeft kan het ook voorkomen dat drukke aangelegenheden vermeden worden. Gesprekken tijdens de lunch worden uit de weg gegaan, uitjes worden afgewezen en tijdens vergaderingen is de energie er ook niet. Zelfs bij de meest sociale en extraverte mensen kan dit voorkomen.

Het werk gaat eronder lijden

Als je merkt dat je werknemer deadlines niet haalt, veel vergeet, slordige fouten maakt, of dat de kwaliteit van het werk erg is gezakt kan dat duiden op een (beginnende) burn-out. Het kan erg frustrerend zijn voor je werknemer als het niet meer vanzelf gaat. En deze frustratie is op zichzelf ook weer een bron van stress. Merk je dat jouw werknemer hier last van heeft? Probeer hier op een open en begripvolle manier over in gesprek te gaan.

De gevolgen van een burn-out bij jouw werknemer

Een burn-out is een zware ervaring voor je werknemer. Je kan er een lange tijd door uit de running zijn, en soms herken je jezelf even niet meer terug. Ook als je werknemer weer is hersteld, is het van groot belang dat het werk weer goed opgepakt wordt om klachten in de toekomst te voorkomen. En hoewel de gezondheid van de werknemer voorop staat: ook voor het bedrijf is een burn-out onder het personeel geen prettige situatie. De kosten van psychische uitval van een werknemer zijn erg hoog. Het liefst voorkom je dat het zo ver komt. Dat kan door klachten op tijd te herkennen, en door passende en goede zorg te verlenen.

Wat weet jij over psychisch verzuim en hoe ga je ermee om? Test je kennis in 2 minuten.

Naar onze zelftest

Wat kun je doen als jouw werknemer een burn-out heeft?

Voorkomen is beter dan genezen. Zeker met een burn-out kan dat maanden hersteltijd schelen. Heb jij een medewerker die burn-out klachten vertoont en wil jij weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Of ben je op zoek naar ander advies? Mail dan gerust naar werkgevers@psyned.nl of bel naar 085 4019223 voor een persoonlijk advies. Wij helpen jou en jouw medewerkers graag. In dit blog lees je meer over hoe je een burn-out herkent en hoe het eruit kan zien.

Luister de podcast Waar wacht je op?

Oververmoeid? Stress? Overspannen? Of misschien een burn-out?

Jim Portanger

Jim Portanger


Dit vind je misschien ook interessant

Help, ik sta continu in de overlevingsmodus. Hoe kom ik hieruit?
Burnout
Help, ik sta continu in de overlevingsmodus. Hoe kom ik hieruit?

Hoe gaat het lichaam om met stress? Ons stress-systeem zit in ons zenuwstelsel zit en heeft twee delen die het kan gebru...

Lees verder
Meer tijd voor jezelf? Zo zeg je vaker ‘nee’
Assertiviteit
Meer tijd voor jezelf? Zo zeg je vaker ‘nee’

Makkelijk voor de een, uitdaging voor de ander Sommige mensen hebben er totaal geen moeite mee: collega’s die ‘nee�...

Lees verder
Een burn-out door onveilige hechting?
Burnout
Een burn-out door onveilige hechting?

Lees hier hoe onveilige hechting samenhangt met het ontwikkelen van een burn-out en leer hoe je in balans blijft als je ...

Lees verder
Burn-out
Meer over klacht
Burn-out

Soms stapelen vervelende situaties zich op. Het loopt niet lekker op je werk, er zijn problemen thuis of er is iets naar...

Lees verder