Werkgerelateerde burn-out symptomen
Een naderende burn-out kan zich op verschillende manieren uiten. Als jouw werknemer een beginnende burn-out heeft, raken de fysieke en mentale energiereserves op. De symptomen kunnen voor iedereen anders zijn, maar over het algemeen voelt iemand met een naderende burn-out zich leeg, uitgeput, heeft hij of zij last van hoofdpijn, een onzeker gevoel, moeite met slapen en om zich te concentreren. Er zijn ook symptomen die vooral op werkgebied tot uiting komen. Wij zetten voor je op een rijtje hoe een naderende burn-out er op het werk uit kan zien.
Je werknemer meldt zich vaak ziek
Een burn-out heeft invloed op je weerbaarheid en het immuunsysteem. Als je werknemer een (naderende) burn-out heeft is de kans groter dat hij of zij zich ziek meldt. De weerstand van jouw werknemer is verlaagd dus is hij of zij vatbaarder voor een griepje. Soms zijn de burn-out klachten zelfs dusdanig erg dat jouw werknemer zich ziek meldt. Heb jij een werknemer die voorheen nooit ziek was, maar nu steeds vaker klachten heeft? Ga eens na of de werkdruk niet te hoog is en of jouw werknemer wel genoeg rust neemt.
Snel de juiste hulp voor jouw medewerkers
- Gekwalificeerde psychologen
- Slimme preventie
- Werk is onderdeel van het herstel
- Persoonlijke aandacht
- Geen wachtlijst
Je werknemer is constant erg druk
Het is op zich geen probleem als jouw werknemer druk is. Drukke periodes zijn er altijd, maar als jouw werknemer altijd druk is en geen tijd voor extra dingen heeft kan er iets aan de hand zijn. Misschien is de werkdruk te hoog, of is je werknemer door burn-out klachten al een stuk minder productief geworden. Deze klachten kunnen namelijk hun weerslag hebben op de capaciteiten van je medewerker. Vaak verraad de houding van jouw werknemer hoe laat het is. Is die cynisch, en soms geërgerd? Dan is er wellicht iets aan de hand.
Je werknemer gebruikt vrije tijd alleen maar om te herstellen
Als jouw werknemer erg lang nodig heeft om bij te komen van het werk kan dit wijzen op een beginnende burn-out. De weekenden zijn er om tot rust te komen, maar ook om dingen te ondernemen. Als dat laatste niet meer gebeurt omdat jouw werknemer er geen energie meer voor heeft kan dat wijzen op een te hoge werkdruk of andere burn-out klachten. De balans tussen inspanning en ontspanning is dan niet voldoende aanwezig, waardoor jouw werknemer veel tijd nodig heeft om op adem te komen. Misschien valt het jou op in de gesprekken die je met je werknemers voert dat je werknemer eigenlijk niets meer doet in de weekenden. Het is goed om hier alert op te zijn.
Je werknemer is prikkelbaar en lijkt zichzelf niet
Met een burn-out kan het moeilijk zijn om emoties te reguleren. Hierdoor ben je sneller geïrriteerd, en lijkt het soms alsof je niets meer kan hebben. Als jouw werknemer hiermee te maken heeft kan het ook voorkomen dat drukke aangelegenheden vermeden worden. Gesprekken tijdens de lunch worden uit de weg gegaan, uitjes worden afgewezen en tijdens vergaderingen is de energie er ook niet. Zelfs bij de meest sociale en extraverte mensen kan dit voorkomen.
Het werk gaat eronder lijden
Als je merkt dat je werknemer deadlines niet haalt, veel vergeet, slordige fouten maakt, of dat de kwaliteit van het werk erg is gezakt kan dat duiden op een (beginnende) burn-out. Het kan erg frustrerend zijn voor je werknemer als het niet meer vanzelf gaat. En deze frustratie is op zichzelf ook weer een bron van stress. Merk je dat jouw werknemer hier last van heeft? Probeer hier op een open en begripvolle manier over in gesprek te gaan.
De gevolgen van een burn-out bij jouw werknemer
Een burn-out is een zware ervaring voor je werknemer. Je kan er een lange tijd door uit de running zijn, en soms herken je jezelf even niet meer terug. Ook als je werknemer weer is hersteld, is het van groot belang dat het werk weer goed opgepakt wordt om klachten in de toekomst te voorkomen. En hoewel de gezondheid van de werknemer voorop staat: ook voor het bedrijf is een burn-out onder het personeel geen prettige situatie. De kosten van psychische uitval van een werknemer zijn erg hoog. Het liefst voorkom je dat het zo ver komt. Dat kan door klachten op tijd te herkennen, en door passende en goede zorg te verlenen.
Wat kun je doen als jouw werknemer een burn-out heeft?
Voorkomen is beter dan genezen. Zeker met een burn-out kan dat maanden hersteltijd schelen. Heb jij een medewerker die burn-out klachten vertoont en wil jij weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Of ben je op zoek naar ander advies? Mail dan gerust naar werkgevers@psyned.nl of bel naar 085 4019223 voor een persoonlijk advies. Wij helpen jou en jouw medewerkers graag. In dit blog lees je meer over hoe je een burn-out herkent en hoe het eruit kan zien.