Skip to content
Psyned

De impact van de coronacrisis op jouw medewerker

We kunnen er niet omheen: de coronacrisis heeft enorme invloed op de mentale gezondheid van veel mensen. Dus waarschijnlijk ook op die van jouw medewerkers. Welke invloed heeft de coronapandemie op hun productiviteit? Wat heeft het thuiswerken met ze gedaan? En op welke manieren beleven jouw medewerkers nog meer negatieve gevolgen? We hebben het voor je uitgezocht.

Psyned - Psychologen Nederland | 21 feb 2022

Oorzaak psychische problemen corona

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe groot het probleem is. Uit onderzoek blijkt dat gevoelens als angst, eenzaamheid, somberheid, slaapproblemen en (werk)stress tijdens de coronacrisis enorm zijn gestegen (CBS, 2021). Ook ervaarden steeds meer werknemers vermoeidheids-of burn-outklachten en veranderde de relatie tussen werkgever en werknemer. Het uitvoeren van het werk op afstand en daarmee grotendeels het missen van de werkrelaties, kan zeker impact hebben op het welzijn van je medewerkers. We blijven tenslotte sociale wezens. We kunnen dus wel vaststellen dat de coronacrisis wel degelijk invloed heeft op jouw medewerkers.

Gevolgen op de werkproductiviteit

Misschien denk je als werkgever wel: waarom zou ik een probleem oplossen waarvan het werk niet de oorzaak is, maar bijvoorbeeld corona? Dat is begrijpelijk. Alleen als jouw medewerker psychische klachten ervaart, zitten ze vaak ook laag in hun energie en zien ze op tegen allerlei werk gerelateerde taken. Dit heeft weer een nadelig effect op de productiviteit van de werknemer. Zo neemt het werkplezier van je medewerker af, het concentratievermogen en de hoeveelheid werk wat hij of zij gedaan krijgt verminderd. Om het werk dan toch af te krijgen kan dan best stressvol zijn. Op de lange termijn kan zich dit bij sommige werknemers ontwikkelen tot een burn-out. Het is dus belangrijk om als werkgever de signalen van een naderende burn-out te herkennen en werkstress bespreekbaar te maken om uitval voor te zijn.

Preventieve hulp bieden

Al met al heeft het coronavirus en de daarbij komende maatregelen en gevoelens invloed op onze mentale gezondheid. Jij als werkgever ziet jouw medewerkers het liefst met plezier en geluk aan het werk. Maar tegelijk is het ook lastig om te weten hoe het echt met ze gaat en weten wanneer je ze te hulp moet schieten, zeker wanneer jouw medewerkers op afstand werken.

Bij Psyned hebben we daarom het Balanskompas ontwikkeld. Met deze online psychologische vragenlijst geven we je medewerker inzicht in zijn of haar mentale gezondheid. Is de uitslag zorgwekkend of zijn er duidelijk aandachtspunten? Dan bieden onze psychologen meteen de juiste ondersteuning. Hiermee voorkomen we dat klachten verergeren en zien we dat medewerkers minder vaak uitvallen. Zo kan jij je medewerkers de hulp bieden die ze nodig hebben. Ook op afstand. Meer weten? Plan dan je adviesgesprek of bel naar 085 4019223.

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Werkgevers

Meer over klacht

Werkgevers

Lees meer informatie over Werkgevers

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned