Het driegesprek
Het is bekend dat een positieve betrokkenheid van de werkgever bij het herstelproces van de medewerker, een snellere en meer duurzame re-integratie bevordert. Je wilt als werkgever je medewerker daarom zo goed mogelijk ondersteunen tijdens het herstel, maar weet niet altijd hoe je dit het beste kan aanpakken. Andersom vindt je medewerker het soms lastig om om hulp te vragen. Het driegesprek biedt uitkomst.
Wat is een driegesprek?
Het driegesprek tussen de behandelaar, medewerker en werkgever is bedoeld om samen te kijken hoe werk en behandeling goed op elkaar kunnen worden afgestemd en zo een zo’n duurzaam mogelijk herstel van je medewerker te kunnen realiseren.
Dit gesprek biedt een kans om verwachtingen helder te maken, wederzijds begrip te vergroten en praktische afspraken te maken over hoe werk een bijdrage kan leveren aan herstel en hoe behandeling kan bijdragen aan re-integratie. Herstel is teamwork!

Waarom een driegesprek?
Het gesprek kan de volgende doelen hebben:
- Het contact tussen de werkgever en de medewerker versterken.
- De mogelijkheden tot herstelbevorderende activiteiten onderzoeken.
- Afspraken maken over samenwerking. Denk bijvoorbeeld aan de manier en de frequentie van het contact en het inbouwen van regelmogelijkheden op het werk.
Als er sprake is van een conflictsituatie is een driegesprek niet de juiste route, maar verwijzen we door naar mediation.
Wanneer een driegesprek?
Een driegesprek kan een meerwaarde hebben op ieder moment in de behandeling, maar is vooral nuttig bij werkhervatting. De behandelaar organiseert het gesprek en stelt vooraf een agenda op. Het driegesprek duurt 45 minuten en kan online, op de praktijklocatie van de behandelaar of eventueel op de werklocatie plaatsvinden.
De spelregels voor een prettig driegesprek
- Privacy staat voorop: De medewerker heeft recht op privacy en bepaalt zelf welke werkgerelateerde informatie gedeeld wordt. We verwachten dat de werkgever vertrouwelijk omgaat met wat er besproken is, tenzij we daar tijdens het gesprek andere afspraken over maken.
- Rollen en verwachtingen: De behandelaar is gespreksleider en doet geen uitspraken over de belastbaarheid voor werk en/of arbeids(on)geschiktheid; dit is de taak van de bedrijfsarts.
- Samen voor een duurzame oplossing: We streven naar een open en veilige sfeer waarin alle partijen een positief constructieve bijdrage leveren. Het gesprek richt zich op praktische en haalbare oplossingen die het duurzaam herstel in de werksituatie ondersteunen.
Wil je meer weten over het driegesprek?
Wij hopen dat het driegesprek een waardevolle stap is in het herstelproces en een goede onderlinge samenwerking bevordert. Ben je geïnteresseerd in een driegesprek om actief bij te dragen aan het duurzaam herstel van jouw medewerker? We spreken je graag. Bel met Psyned Zakelijk via 085-4019223.