Werkgeluk

Werkgeluk, wat is dat nou precies? Je zou denken dat het simpelweg betekent ‘gelukkig zijn op je werk’, maar in de praktijk is dit niet zo simpel. Wel mag het duidelijk zijn dat het een voorwaarde is voor een mentaal gezond en gelukkige werknemer, waar ook jij als werkgever je voordeel uit haalt. Ben je benieuwd hoe je jouw werknemers gezond, productief en doelgericht houdt? Lees dan verder en kom erachter waarom dit zo belangrijk is voor jouw organisatie.

Laatste update: 18 november 2022

Wat is werkgeluk?

Gelukkig zijn op je werk, oftewel werkgeluk, heeft geen kant-en-klare definitie. Dit komt omdat iedere werknemer uniek is met eigen behoeftes en wensen op de werkvloer. Wel is het over het algemeen duidelijk dat werknemers graag genoeg uitdaging willen, betekenisvol werk willen leveren en ruimte willen vanuit de organisatie om zichzelf verder te ontwikkelen. Als dit niet gebeurt, kan een bore-out op de loer liggen. Maar ook om het thuis en op de werkvloer goed te kunnen doen, is het verder belangrijk dat de werk-privé-balans in evenwicht is.

Welke factoren bepalen werkgeluk?

Volgens het PERK-model van de Universiteit van Berkeley is werkgeluk verbonden met vier pijlers. Het gaat hier om Purpose, Engagement, Resilience, Kindness (oftewel: doel, betrokkenheid, veerkracht en vriendelijkheid).

1. Doel

Het ervaren van werkgeluk heeft te maken met de betekenis die de werknemer geeft aan de taken die hij of zij uitvoert binnen de organisatie. Sluit dit aan bij de persoonlijke waarden van henzelf? Dan vergroot dit het werkgeluk van je werknemer.

2. Betrokkenheid

Medewerkersbetrokkenheid in de organisatie is de sleutel naar werkgeluk. Het draait hier om het plezier dat je werknemer ervaart op de werkvloer. Denk aan leuk contact met collega’s en een informele werksfeer. Ook speelt autonomie een belangrijke rol in dit verhaal. Krijgt je werknemer de ruimte om zelf beslissingen te maken over hoe de dag verloopt? En is er voldoende ruimte om zichzelf te blijven ontwikkelen? Een mens heeft namelijk behoefte aan persoonlijke ontwikkeling. Als laatst is het ervaren van flow in je werk belangrijk. Flow houdt in dat je volledig opgaat in de taak die je uitvoert en dat het je gemakkelijk afgaat. Hierdoor is je werknemer productiever en meer gefocust op de taak zonder dat het onnodig energie kost. Werknemers in flow zijn gelukkiger, mentaal sterker en verrichten moeiteloos werk voor je organisatie.

3. Veerkracht

Op het moment dat je veerkrachtig bent, geloof je in jezelf en je kunnen. Je bekijkt de wereld optimistisch en kan goed veranderingen en tegenslagen accepteren. Hierdoor zijn veerkrachtige werknemers flexibeler op de werkvloer en passen ze zich sneller aan.

Gaat er iets mis? Dan leren ze ervan en doen ze dit de volgende keer anders. Leren omgaan met tegenslagen én je negatieve gedachten de baas zijn, zijn dan nodig voor het ervaren van plezier in je werk.

Luister naar de podcast Waar wacht je op?

Hoe ontstaan negatieve gedachten? En hoe stop je met piekeren?

4. Vriendelijkheid

De laatste pijler bestaat uit vriendelijkheid. Je kent vast het gezegde ‘behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden’. Dit geldt ook op de werkvloer. Collega’s die elkaar met respect behandelen, elkaar ondersteunen en complimenteren, ervaren meer plezier op de werkvloer. Hierbij zorgt vriendelijkheid niet alleen voor meer werkgeluk, maar ook voor een verbeterde samenwerking onderling. Het is belangrijk hier op in te spelen als werkgever. Organiseer wat vaker borrels of andere teambuildingactiviteiten. Ook kan je zelf het goede voorbeeld geven door aandacht te hebben voor je eigen werknemers. Vraag eens wat vaker hoe het gaat en complimenteer ze bijvoorbeeld voor hun inzet.

Wat levert werkgeluk op?

Naast het allerbelangrijkste, namelijk: gezonde, gelukkige en positieve werknemers, zijn er voor jou als werkgever meer voordelen. Werknemers die werkgeluk ervaren, zetten zich namelijk meer in voor jouw organisatie. Je werknemers zijn productief en actiever. Iets is niet zo snel teveel gevraagd en er speelt geen standaard 9-tot-5-mentaliteit. Wie wil dit niet? Gelukkige werknemers, die zowel op de werkvloer als in hun thuissituatie de beste versie van zichzelf zijn. Dat zorgt voor meer groei en verbondenheid binnen je organisatie. Met voor jou als uitkomst: minder verloop, minder (langdurige) uitval, dus minder kosten én meer mentaal fitte werknemers.

Hoe vergroot je het werkgeluk van je medewerkers? 5 tips

Nu je weet wat werkgeluk inhoudt en wat het je organisatie oplevert, wil je natuurlijk weten hoe je dit vergroot bij je eigen werknemers. Hiervoor hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

Tip 1: zorg voor voldoende doorgroeimogelijkheden binnen je bedrijf

Op professioneel en persoonlijk vlak kunnen blijven ontwikkelen, is belangrijk voor het werkgeluk van je werknemers. Bied bijvoorbeeld verschillende cursussen, trainingen en opleidingen aan.

Tip 2: stimuleer persoonlijke vrijheid

Geef je werknemers de regie om invulling te geven aan de dagen en werkzaamheden.

Tip 3: investeer in een positief sociaal werkklimaat

Zorg voor voldoende borrels en teambuildinguitjes. Of verzorg themadagen, zoals een Complimentendag, en bind hier een leuke activiteit aan vast.

Tip 4: wees transparant en duidelijk in de communicatie

Niets is zo vervelend als vage taakomschrijvingen. Hier word je als werknemer onzeker van en dit kan behoorlijk wat stress opleveren. Zorg er dus voor dat je werknemer weet wat er verwacht wordt en wees duidelijk.

Tip 5: geef blijk van waardering voor het werk

Een werknemer die zich gewaardeerd voelt, ervaart meer werkgeluk. Ook de mate waarin je werknemer zelf tevreden is over zijn of haar werk draagt bij. Geef daarom eens wat vaker een compliment en zorg voor taken die ze goed kunnen afronden. Beide vergroten dit gevoel van werkgeluk.

Hoe meet je werkgeluk?

Als je wilt meten hoe gelukkig je werknemers zijn op de werkvloer, dan hoef je dit niet zelf te doen. Tegenwoordig zijn hier veel slimme tools voor. Bij Psyned ontwikkelden we bijvoorbeeld het Balanskompas. Hiermee geven we inzicht in de mentale gezondheid van jouw werknemers. Is de uitslag van de psychologische vragenlijst zorgwekkend of zijn er duidelijke aandachtspunten? Dan bieden onze psychologen meteen de juiste ondersteuning. Hierdoor voorkomen we dat eventuele klachten verergeren en zien we dat medewerkers minder vaak uitvallen.

Nathalie van Psyned

Wil je ons advies of praten over de mogelijkheden?

We gaan direct voor je aan de slag!

Plan je kennismakingsgesprek