Werkgeluk

Werkgeluk, wat is dat nou precies? Je zou denken dat het simpelweg betekent ‘gelukkig zijn op je werk’ maar in de praktijk is dit niet zo simpel. Wel mag het duidelijk zijn dat het een voorwaarde is voor een mentaal gezond en gelukkige werknemer, waar ook jij als werkgever je voordeel uithaalt. Ben je benieuwd hoe je jouw werknemers gezond, productief en doelgericht houdt? Lees dan verder en kom erachter waarom dit zo belangrijk is voor jouw organisatie.  

Laatste update: 23 september 2022

Wat is werkgeluk en wat bepaalt het?  

Gelukkig zijn op je werk, oftewel werkgeluk, heeft geen kant-en-klare definitie. Dit komt omdat iedere werknemer uniek is met eigen behoeftes en wensen op de werkvloer. Wel is het over het algemeen duidelijk dat werknemers graag genoeg uitdaging willen, betekenisvol werk willen leveren en ruimte willen vanuit de organisatie om zichzelf verder te ontwikkelen. En om thuis en op de werkvloer het goed te kunnen doen, is het belangrijk dat de werk-privé balans in evenwicht is. Het PERK-model van de Universiteit van Berkeley beschrijft de vier pijlers van werkgeluk. Het gaat hier om Purpose, Engagement, Resilience, Kindness (oftewel, doel, betrokkenheid, veerkracht en vriendelijkheid). 

Doel 

Het ervaren van werkgeluk heeft te maken met de betekenis die de werknemer geeft aan de taken die hij of zij uitvoert binnen de organisatie. Sluit dit aan bij de persoonlijke waarden van henzelf? Dan vergroot dit het werkgeluk van je werknemer. 

Betrokkenheid 

Medewerkersbetrokkenheid in de organisatie is de sleutel naar werkgeluk. Het draait hier om het plezier dat je werknemer ervaart op de werkvloer. Denk aan leuk contact met collega’s en een informele werksfeer. Ook speelt autonomie een belangrijke rol in dit verhaal. Krijgt je werknemer de ruimte om zelf beslissingen te maken over hoe de dag verloopt? En is er voldoende ruimte om zichzelf te blijven ontwikkelen? Een mens heeft namelijk behoefte aan persoonlijke ontwikkeling. Als laatst is het ervaren van flow in je werk belangrijk. Flow houdt in dat je volledig opgaat in de taak die je uitvoert en dat het je gemakkelijk afgaat. Hierdoor is je werknemer productiever en meer gefocust op de taak zonder dat het onnodig energie kost. Werknemers in flow zijn gelukkiger, mentaal sterker en verrichte moeiteloos werk voor je organisatie. 

Veerkracht 

Op het moment dat je veerkrachtig bent geloof je in jezelf en je kunnen. Je bekijkt de wereld optimistisch en kan goed veranderingen en tegenslagen accepteren. Hierdoor zijn veerkrachtige werknemers flexibeler op de werkvloer en passen ze zich sneller aan. Gaat er iets mis? Dan leren ze ervan en doen ze dit de volgende keer anders.  Leren omgaan met tegenslagen én je negatieve gedachten de baas zijn, zijn dan nodig voor het ervaren van plezier in je werk. 

Luister naar de podcast Waar wacht je op?

Hoe ontstaan negatieve gedachten? En hoe stop je met piekeren?

Vriendelijkheid 

De laatste pijler bestaat uit vriendelijkheid. Je kent vast het gezegde ‘behandel een ander zoals je zelf behandelt wilt worden’. Dit geldt ook op de werkvloer. Collega’s die elkaar met respect behandelen, elkaar ondersteunen en complimenteren ervaren meer plezier op de werkvloer. Hierbij zorgt vriendelijkheid niet alleen voor meer werkgeluk, maar ook voor een verbeterende samenwerking onderling. Het is belangrijk hier op in te spelen als werkgever. Organiseer wat vaker borrels of andere teambuilding activiteiten. Ook kun je zelf het goede voorbeeld nemen door aandacht te hebben voor je eigen werknemers. Vraag eens wat vaker hoe het gaat en complimenteer ze bijvoorbeeld voor hun inzet.  

Wat levert werkgeluk op? 

Naast het allerbelangrijkste namelijk: gezonde, gelukkige en positieve werknemers. Zijn er voor jou als werknemer ook veel voordelen. Werknemers die werkgeluk ervaren zetten zich namelijk meer in voor jouw organisatie. Je werknemers zijn productief en actiever. Iets is niet zo snel te veel gevraagd en er speelt geen standaard 9 tot 5 mentaliteit. Wie wil dit niet? Gelukkige werknemers, die zowel op de werkvloer als thuissituatie de beste versie van zichzelf zijn. Wat zorgt voor meer groei en verbondenheid binnen je organisatie. Met voor jou als uitkomst: minder verloop, minder (langdurig) uitval, dus minder kosten én meer mentaal fitte werknemers.   

Hoe vergroot je het werkgeluk van je medewerkers? 5 tips 

Nu je weet wat werkgeluk inhoudt en wat het je organisatie oplevert. Namelijk veel. Wil je natuurlijk weten hoe je dit vergroot bij je eigen werknemers. Hiervoor hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet: 

Tip 1: Zorg voor voldoende doorgroeimogelijkheden binnen je bedrijf    

Tip 2: Stimuleer persoonlijke vrijheid van je werknemers door zelf regie te geven over invulling van werkzaamheden en dagen 

Tip 3: Investeer in een positief sociaal werkklimaat 

Tip 4: Wees transparant en duidelijk in de communicatie 

Tip 5: Geef blijk van waardering voor het werk 

Hoe meet je werkgeluk?  

Als je wilt meten hoe gelukkig je werknemers zijn op de werkvloer, dan hoef je dit niet zelf te doen. Tegenwoordig zijn hier veel slimme tools voor. Bij Psyned ontwikkelden we bijvoorbeeld het Balanskompas. Hiermee geven we inzicht in de mentale gezondheid van jouw werknemers. Is de uitslag van de psychologische vragenlijst zorgwekkend of zijn er duidelijke aandachtspunten? Dan bieden onze psychologen meteen de juiste ondersteuning. Hierdoor voorkomen we dat eventuele klachten verergeren en zien we dat medewerkers minder vaak uitvallen. Meer weten over deze tool en ben je benieuwd hoe je dit kan inzetten binnen jouw organisatie? Bekijk het Balanskompas hier. Of bel naar: 085-4019223.

Wil je ons advies of praten over de mogelijkheden?

We gaan direct voor je aan de slag!

Plan je adviesgesprek